Waarom is je fototype belangrijk bij het kiezen van een zonnecrème?

We vertelden je al hoe zon en UV-filters juist werken en wat het verschil is tussen een chemische en een minerale filter. Maar niet iedereen is gelijk voor de zon. De ene bruint nooit en verbrandt altijd, de ander heeft al een kleur na 5 minuten zon en wordt zelden rood. Om de juiste zonnecrème te kiezen is het belangrijk om je fototype te kennen. Dat is gebaseerd op de kleur van je huid, je haar en je ogen en bepaalt welk risico je loopt om te verbranden. Het is een leidraad om de hoogte van je UV-bescherming te kiezen.

Fototype 1 heeft vaak rood haar, een lichte huid vaak met sproeten. Verbrandt altijd, wordt niet bruin.
Fototype 1 heeft heel lichtblond of rood haar en een lichte huid die altijd verbrandt, maar nooit bruint.

Fotoype 1

Je hebt rood of lichtblond haar en een gevoelige huid, vaak met sproetjes. Dit type verbrandt altijd en bruint niet. Moet standaard een SPF 50+ gebruiken. Ook kinderen worden tot dit type gerekend omdat hun huid nog niet volledig ontwikkeld is. Dit fototype heeft snel last van irritaties, dus kies voor korte, liefst parfumvrije formules. Die vind je vooral bij apothekersmerken als La roche-Posay, Eucerin, Avène of Vichy.

Fototype 2 heeft licht haar en een lichte huid die moeizaam bruint

Fototype 2

Dit type heeft blond haar en lichte ogen. De huid is licht, verbrandt snel en bruint soms langzaam. Gebruik een SPF 50+ het hele jaar door, de hele vakantie lang.

Fototype 3 heeft bruin haar en een lichte huid

Fototype 3

Je hebt bruin haar en een lichte huid die soms verbrandt. In onze contreien volstaat doorgaans een SPF 30. In exotischer oorden begin je best met een SPF 50 de eerste dagen, om daarna af te bouwen tot een SPF 30.

Fototype 4 heeft donker haar en ogen en een getaande huid

Fototype 4

Je hebt donkerbruin of zwart haar met donkere ogen. De huid is getaand, bruint snel en gemakkelijk en verbrandt zelden. Start je vakantie met een SPF 30. Afhankelijk van de sterkte van de zon kan je na een paar dagen eventueel afbouwen tot een SPF 15.

Lees ook:

hoe hoger de SPF, hoe beter? 

Zo kies je een zonnecrème

Zonnecrème nodig? Check eerst mijn reviews

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht