Welke zijn de nieuwe cultmerken in huidverzorging die je moet kennen?

September vind ik altijd dubbel. Omdat het einde van de zomer altijd te vroeg komt. Maar het is ook de maand van nieuws & ontdekken. Ook nu is er eindelijk weer een nieuwe lading cultmerken, die ons nieuwsgierig maken nog voor ze hier te koop zijn. Ik heb nog niet alles getest, maar verklap jullie alvast wat er op mijn radar staat.

Buly

Officine Universelle Buly 1803

Oorspronkelijk was dit een Parijse parfumerie/apotheek van de Parijse parfumeur Jean-Vincent Bully. Ondanks het succes van zijn ‘vinaigre aromatique’ in de 19e eeuw, stierf het merk een stille dood. Tot een koppel Parijse estheten (Victoire de Taillac  & Ramdane Touhami) het in 2014 uit een 100-jarige slaap wekten. Ze lieten 1 ‘l’ vallen in de naam en baseerden zich op de oude schoonheidsrecepten van de parfumeur voor mooie parfums, interieurgeuren en huidverzorging in kunstzinnige verpakkingen. In hun boetiek in Parijs stap je regelrecht een andere wereld en tijd in. Weetje: de kenners van cultbeauty hebben het over ‘Buly’.

Info: exclusief bij Necessities, Steenhouwersvest 28, 2000 Antwerpen (niet in de webshop). www.necessities-antwerp.be

Dr Barbara Sturm

De bloederige selfie die Kim Kardashian op Instagram postte na haar vampire facial maakte Barbara Sturm én haar beruchte behandeling wereldberoemd. Sturm begon haar carrière als een orthopedist, gespecialiseerd in ontstekingsziektes. De mooie resultaten die er geboekt werden door het inspuiten van eigen proteïnes in ontstoken gewrichten gaven haar het idee om dat toe te passen op de huid. Ze opende een esthetisch centrum in Dusseldorf en werkte tegelijkertijd aan een verzorgingslijn met Duitse wetenschappers. In 2014 lanceerde ze haar merk met 6 fundamentele verzorgingsproducten, die hun weg vonden naar de badkamers van o.a. Gigi Hadid en Victoria Beckham. Een bekende schare fans lijkt tegenwoordig het standaard recept om in de cultbeauty league te spelen. Ik kreeg een paar testexemplaren van Fin Du Jour, waar je het merk exclusief vind. Een review komt er snel aan.

Info: Vanaf 55 euro, exclusief bij Fin Du Jour. www.findujour.com

Florence by Mills

Florence by Mills

Fans van de populaire Netflix serie Stranger Things: opgelet! Hoofdrolspeelster Millie Bobby Brown -Eleven in de serie- ontwikkelde een lijn cleane (what else?), gebruiksvriendelijke én betaalbare beautyproducten. Ze noemde de lijn naar haar overgrootmoeder Florence die puur haar goesting deed. Eigenlijk gen Z style avant la lettre 🙂

Florence gaat over je eigen definitie bepalen van schoonheid, zonder regels of onhaalbare idealen. En clean uiteraard: zonder dierlijke ingrediënten, parabenen of sulfaten (daar gaan we weer), maar mét vitaminen antioxidanten en plantaardige stoffen. Florence by Mills brengt toegankelijke producten voor tieners, dus verwacht je aan skincare en mak-up basics, maar ook … eye pads in de vorm van walvisjes.

Info: De gemiddelde prijs ligt rond de 15 euro. Exclusief bij Ici Paris XL.   

Sunday Riley

Sunday Riley

Achter het merk zit een echte persoon. Sunday Riley is een Amerikaanse onderneemster die zelf haar producten ontwikkelt. Ze staat voor cleane formules met actieve en kalmerende ingrediënten. Meer dan 10 jaar geleden (2009) was ze een van de eerste merken die wetenschap met natuurlijke ingrediënten combineerde en haar merk profileerde als een ‘green high tech brand’. Een tijd geleden kwam ze in opspraak omdat ze nogal vaag over haar opleiding bleef. Bleek dat ze meer een self made woman was dan een opgeleide dermatoloog, but who cares if the stuff works? Bestseller is Good Genes, een glycolzuurbehandeling, die het merk in de rang van de cultbeauty verhief.

Info: Exclusief bij Skins in Gent. www.skins.nl

Biologique Recherche Lotion P50

Biologique Recherche

Ooit heb ik het hoofdkwartier in Parijs bezocht, me amper bewust van hun status als Frans insiders’ geheim. Het ziet er allemaal wat oubollig uit, maar vergis je niet: dit is cultbeauty avant la lettre. Biologique Recherche was oorspronkelijk een familiebedrijf (de zoon van de stichters werkt er nog) dat naam maakte met de Lotion P50, een exfoliërende lotion die de perfectie zelf zou zijn. Online vonden ze bij Biologique Recherche heel lang een vies woord, de producten waren enkel te koop voor klanten bij gerenommeerde schoonheidssalons met een lange wachtlijst. Daar komt nu gelukkig verandering in.

Info: Te koop o.a. bij Senteurs d’Ailleurs. www.senteursdailleurs.com. www.biologique-recherche.com

Vintner’s Daughter

Vintner’s Daugther

Iedereen doet clean beauty tegenwoordig, maar het Californische Vintner’s Daughter heeft ongetwijfeld de krijtlijnen uitgezet van duurzame cosmetica. Dat gaat van het ingrediënt (druiven) tot de verpakking en het ondersteunen van goede doelen door 2 % van hun opbrengst te doneren. Maar waar veel merken hun ‘less is better’ filosofie laten varen wanneer ze de kassa horen rinkelen houdt dit merk het voorlopig consequent op 2 producten (een olieserum en een essence). Gwyneth Paltrow was fan van het eerste uur, een referentie die kan tellen.

Info: Exclusief bij Blos, www.blos-shop.com

Lees ook

Cult beauty make-up merken die je eindelijk ook in België vindt

Cult beautymerken bij Sephora die je wilt kennen (of niet)

Aesop, het hippe verzorgingsmerk uit Australië, opent eigen boetieks in België

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht