Ganymède van Marc-Antoine Barrois, meer dan een lekkere ledergeur

Marc-Antoine Barrois, een Parijse couturier, heeft blijkbaar iets met planeten. Zijn eerste parfum, B683, is genoemd naar een denkbeeldige planeet, geïnspireerd door de asteroide B612, waar Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry vandaan komt. Ganymède is de grootste zon van de planeet Jupiter, genoemd naar een figuur uit de Griekse mythologie. Die mythes zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars, filosofen, schrijvers en blijkbaar dus ook parfumeurs.
Quentin Bisch ontwikkelde ook het tweede parfum van Marc-Antoine Barrois. En met amper 2 parfums slaagt hij erin om een coherent universum neer te zetten. Een wereld van elegantie en kwaliteitsmaterialen die vertaald wordt in tactiele parfums.

De eerste indruk

De eerste associatie die ik leg wanneer ik Ganymède ruik is daim. Tijdens een bezoek aan het Parijse atelier van Hermès ontdekte ik leer dat zo zacht is als babyhuid, met een verfijnd aroma waar ik op slag verliefd op werd. Als ik ooit een Hermès tas zou kopen (fat chance) dan zou ik het alleen al voor de geur doen, denk ik 😊. Maar voorlopig heb ik een goedkoper alternatief gevonden met Ganymède. Al is Ganymède gelukkig meer dan een lekkere ledergeur.

Zout en zon op je huid

Waar B683 een warme, volle ledergeur is met veel hout en kruiden, is Ganymède de suède versie met een bloemig aroma. Ik herken een minerale ‘kalk’geur, die je ruikt in het eerste parfum van Alaïa. Dat versmelt naadloos met het veloursachtige van violetbladeren en het droge, zonnige en vegetale aroma van immortelle. Kruiden als saffraan en komijn geven een soort huidgeur, versterkt door het fruitige aroma van osmanthus. Ganymède is een tactiel parfum (boterzacht leer), maar ook een visueel parfum. Een vleugje Ganymède roept het beeld van een verlaten strand op. Geen playa waar je zonnebakt op 2 vierkante meter, maar een woest stukje natuur met meer stenen dan strand, waar de zon genadeloos hard op de rotsen, wilde planten en bloemen straalt. En waar je je zo alleen waant dat je het erop waagt om naakt te gaan zwemmen en op te drogen in de zon, wat een spoor van zon en zout op je huid nalaat.

Een transparante, zonnige ledergeur

Ganymède is geen zware geur, maar heeft toch een behoorlijke sillage en een verbazend lange adem. Het is een elegant, tijdloos parfum, dat zowel mannen als vrouwen kan verleiden. Ganymède is een must try wanneer je lederparfums al snel extreem of zwaar vindt. Of voor wie houdt van zonnige geuren maar het cliché van de witte bloemen en exotische zonnecrème aroma’s beu is.

Info

Marc-Antoine Barrois Ganymède eau de parfum 100 ml: 165 euro. Te koop bij o.a. Senteurs d’Ailleurs in Brussel en Necessities in Antwerpen.

Lees ook

Marc-Antoine Barrois, een couturier met een passie voor parfums

Sylvaine Delacourte lanceert haar eigen parfummerk

Naomi Goodsir, Franse parfums met Australisch DNA

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht