10 tips om goed op de foto te staan

Photo by Benjamin Combs

Ik heb jarenlang een hekel gehad aan gefotografeerd worden. Tot grote wanhoop van mijn moeder die zo graag een familieportret wilde hebben. Dat is gebeterd toen ik als journalist regelmatig met fotografen werkte. Ik ben niet fotogeniek, vind ik zelf. Maar hoe (on)flatterend je er op staat heb je wel degelijk (een beetje) in de hand. Met deze 10 tips maak je er het beste van.

 1. Ontdek je beste kant

  Bekijk foto’s om te zien wat je beste ‘kant’ is. Fotogeniek of niet, iedereen heeft een ‘goede’ kant. Kijk maar naar foto’s van beroemde sterren. Die staan nagenoeg altijd op dezelfde manier op de foto.

 2. Kies het juiste perspectief

  Dat is zelden vanuit kikvorsperspectief -dat doet je er 10 kilo dikker uitzien. Neem een foto bij voorkeur van boven: zo valt het licht automatisch het meest flatterend op je gezicht. Bonus: je vermijdt (in de mate van het mogelijke) zo een dubbele kin. Modellen duwen hun tong tegen het gehemelte om de kin aan te spannen.

 3. Draai je gezicht naar het licht

  Zo vermijd je dat er schaduwen op je gezicht vallen, die je er ouder doen uitzien.

 4. Fake volle lippen

  Door je lippen aan te zetten met een lippenpotlood en in te vullen met een (roze) gloss lijken ze voller. Een duckface is echt wel passé (en staat onnozel). Door je tong tegen de achterkant van je voorste tanden te drukken wordt je mond automatisch naar voren geduwd en komen ook de jukbeenderen beter uit.

 5. Rode lipstick

  Een rode lipstick is het ideale middel om je tanden witter te doen lijken en je huid helderder. Oranje tinten daarentegen geven een gelige schijn.

 6. Concealer

  Je beste bondgenoot voor een frisse blik. Concealer verdoezelt donkere kringen onder de ogen en geeft een egalere teint.

 7. Poeder

  Poeder werkt als een soft focus op lijntjes en voorkomt glimmen. Bovendien egaliseert en verheldert het de teint. Opgepast met poeders die een UV-filter bevatten: die weerkaatsen flashlicht waardoor je er als een spook uitziet.

 8. Maak je ogen op

  Iedereen kijkt altijd als eerste (onbewust) naar de ogen. Laat ze spreken met kohl en flink wat mascara!

 9. Corrigeer!

  Voor gevorderden: waag je aan contouring en strobing om je natuurlijke gezichtsvorm wat bij te sturen.

 10. Fotoshop

  Er bestaan verschillende gebruiksvriendelijke fotoshop programma’s (Paint.net, Lightroom, …), apps (Facetune, YouCam Makeup, …) én filters om imperfecties achteraf weg te werken op de foto.

Lees ook:

Getest: L’Oréal Age Perfect make-up voor de rijpere huid

Getest: Natural Face Lifting

10 tips uit de Blue zones om langer gezonder te leven

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht