10 tips uit de Blue Zones voor een langer en gezonder leven

Het geheim van de Blue Zones: gezond eten in aangenaam gezelschap, minder stress, meer bewegen en liefhebben

Blue Zones, het boek

Onderzoeker Dan Buettner raakte geïntrigeerd door 5 plekken in de wereld waar opmerkelijk meer mensen een hoge leeftijd bereiken in goede gezondheid. Hij ontdekte dat de senioren in het Californische Loma Linda, het Griekse Ikaria, het Japanse Okinawa, Ogliastria in Sardinië en Nicoya in Costa Rica er enkele vergelijkbare gewoonten op na houden. “Gezondheid en welzijn wordt bepaald door dagelijkse lifestylekeuzes” meent Buettner. Dat is in de eerste plaats gezonde voeding: hoofdzakelijk plantaardig, lokaal geproduceerd en niet bewerkt. In een omgeving leven die aanzet tot voldoende bewegen is ook een plus, net als een goed sociaal netwerk. Een gezonde lifestyle kan volgens Buettner niet alleen veel chronische ziekten voorkomen, maar ze zelfs terug draaien. “Gezond leven stimuleert de genen die je gezond houden en ‘mute’ de cellen die ziektes bevorderen.” Zijn inzichten bundelde hij in een boek, dat ik voor jullie heb samengevat in 10 tips!

De Blue Zones filosofie toegepast in 10 tips

Bouw rituelen rond eten: kweek zelf je groenten, maak van koken een ritueel en eet samen met vrienden of familie. Wanneer eten een sociale gebeurtenis is, geniet je er meer van en wordt je gedwongen om tot rust te komen. Stresshormonen kunnen immers de spijsvertering vertragen. Volgens het principe: ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar

Eet tot je je 80 % voldaan voelt. Las een pauze in na de eerste happen? Tip: schep je bord op in de keuken en zet geen potten op tafel.

Eet hoofdzakelijk plantaardig. Beperk vlees tot 2 x per week of minder, in porties van maximum 60 gram. Vermijd bewerkt vlees zoals charcuterie of droge worst en geef voorkeur aan scharreldieren. Ook vis eet je best wild, liefst forel, snapper, tandbaars, sardines en ansjovis. Vermijd gekweekte vis of haai, zwaardvis of overbeviste soorten zoals Chileense zeebaars.

Gebruik minder zuivel. Onze spijsvertering is niet uitgerust voor koemelk, wel voor melk van schapen en geiten, bij voorkeur gefermenteerd (bv yoghurt, karnemelk, kaas). Probeer ongezoete plantaardige melk van soja, kokos of amandelen.

Bewaar suiker voor feestelijke gelegenheden. Dat geldt ook voor fruit- en frisdrank. Geef de voorkeur aan honing, omdat het ontstekingswerend en antimicrobieel werkt én je er minder van gebruikt.

Kies voor zuurdesem of volkoren roggebrood. Alle brood waarvan je een bal kan maken laat je best links liggen. .

Eet zo min mogelijk bewerkte voeding, eten dat in plastic verpakt is of meer dan 5 ingrediënten bevat.

Ga slapen en sta op met de zon. En vul aan met dutjes in de namiddag indien nodig.

Breng tijd door met mensen die je graag ziet. Geen familie of vrienden in de buurt? Word lid van een club of geloofsgemeenschap. Mensen die het gevoel hebben tot een groep te behoren ervaren minder stress, zijn sneller tevreden en minder geneigd tot risicovol gedrag.

Blijf in beweging. Dat betekent niet dat je je uren moet afbeulen in een fitness club, maar dagelijks tuinieren, wandelen of fietsen en klusjes doen zijn wel gezond.

Info

De Blue Zones methode. Gelukkig en gezond oud worden. Door Dan Buettner, uitgegeven bij Kosmos. Onder andere te koop bij Bol.com

Lees ook

De kunst van eenvoud (boek)

Het kilocomplot, over de (on)zin van diëten

10% Happier (boek)

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht