het kilocomplot, een boek over de (on)zin van (di)eten

kilocomplot

Gezond eten en diëten

Pasen was naar jaarlijkse traditie een ramp voor een chocoholic als ik. Nu mijn broeken beginnen te protesteren is het weer tijd om aan gezond(er) eten te denken. Maar diëten is niet echt aan mij besteed. Het boek Kilocomplot komt als geroepen nu mijn goede voornemens weer opleven (jaarlijkse prik wanneer de zomervakantie in zicht komt). Ik ken An Bogaerts -de auteur- als een (h)eerlijk nuchtere journaliste. Ze schrijft over design & deco voor de weekendbijlagen van De Standaard en De Tijd, maar is gefascineerd door eten. En dan vooral door de mechanismen achter ons eetgedrag. Ze interviewde wetenschappers over wat gezond eten nu eigenlijk is, over onze haat-liefderelatie met eten en de manier waarop we onszelf van alles wijsmaken. De belangrijkste dieethypes neemt ze onder de loep en tussendoor fileert ze genadeloos alle smoesjes waarmee we ons geweten sussen (“Morgen begin ik er aan”, “een chocolaatje en dan leg ik dat pak weg” -klinkt bekend?).

Verborgen verleiders

Gelukkig is niet alles te wijten aan mijn gebrek aan discipline. Ik ontdek ook dat er heel wat factoren zijn die mijn eetgedrag onbewust beïnvloeden: de grootte van het bord, muziek, omgeving, gezelschap, … Eten is namelijk vaak een gewoonte, een automatisme waar we niet bij stilstaan. En daar schuilt het gevaar. Eens je weet waarom je iets doet, word je je opeens bewust waar al die stiekeme calorieën vandaan komen. En wordt het gemakkelijker om ze te vermijden. Dat maakt van Kilocomplot geen dieetboek, maar een bewustwordingsboek. Eentje met guts & gluten, staat op de cover. Ik heb veel bijgeleerd, al spelenderwijs. Want het is goed geschreven, met de nodige humor, waardoor het leest als een trein.

Ga ik de desserts en wijntjes voortaan laten? Nee. Maar ik ga wel bewuster genieten van een goéd glas wijn en die goedkope cava of dat industriële gebak aan me voorbij laten gaan. Beter eten, quoi. Nog een laatste advies van An? Eet gewoon. Ik zei het al: (h)eerlijk nuchter.

Info

‘Kilocomplot (19,99 euro), slik geen onzin over eten en diëten’ door An Bogaerts, uitgegeven bij Horizon.

Lees ook:

10 Tips uit de Blue Zones voor een langer en gezonder leven

Zen worden met het boek 10% happier

Balans, het boek dat je weer in evenwicht brengt

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht