Maybelline, het Amerikaanse make-up merk, viert zijn honderdste verjaardag

pack-queen-of-ny(1)

100 jaar Maybelline

Maybelline viert dit jaar zijn honderdste verjaardag met een collectie limited editions van zijn  meest iconische producten. Niet gek voor een merk, waar een ongelukje aan de basis lag. Mabel Williams had haar wenkbrauwen verbrand toen ze haar gezicht een stoombad gaf. Ze probeerde de schade te herstellen door haar wimperlijn met steenkool bij te kleuren. Dat bracht haar ondernemende broer op een idee: hij ontwikkelde een pasta van pigment en vaseline en lanceerde het als de Lash-Brow-Ine, de eerste (compacte) mascara. Hij doopte het merk Maybelline, een samentrekking van de naam van zijn zus (Mabel) en Vaseline.

Glamour in de 30ies

In de jaren 30 breidde hij met succes het gamma uit met oogschaduw en wenkbrauwpotloden. Make-up was tijdens die crisisjaren immers een betaalbare luxe die de Amerikaanse vrouwen wat glamour gaf in hun leven.

In de jaren 50 begint Maybelline aan een internationale veroveringstocht. Het merk lanceert eyeliner, oogschaduwsticks en de eerste automatische (borstel)mascara.

In 1971 wordt de Great Lash mascara uitgebracht, dat vollere en donkerdere wimpers belooft. Make-up artiesten waren er dol op en Great Lash werd een hype. Het succes blijft jarenlang aanhouden: in 2000 gaat er een elke 1,2 seconden over de toonbank! Drie jaar laten komen er lipsticks, blushers en foundations bij.

Hoogtes en laagtes

Ook in de jaren 90 zit het merk niet stil. De legendarische slogan “Maybe she’s born with it, maybe it’s Maybelline” wordt bedacht. Er worden make-up lijnen ontwikkeld voor de donkere huid en de rijpere 35+ huid. Het is het eerste mass market merk dat op de Chinese markt verkocht wordt. Wanneer L’Oréal Maybelline in 1996 overneemt, heeft het er al een hobbelig parcours op zitten. Zo is het merk al 3 x failliet verklaard en telkens opnieuw uit de assen verrezen. Maar onder de vleugels van L’Oréal groeit het uit tot een van ’s werelds grootste make-up labels. Het tempo van lanceringen en innovaties is duizelingwekkend. Momenteel telt het gamma zo’n 600 referenties. De bestsellers zijn Terre Indienne zonnepoeder, de Lash Sensational en Colossal Go Extreme mascara’s, Dream Matte Mousse foundation en Baby Lips lippenbalsem.

Favorieten

Onze favorieten zijn de Dream Matte Mousse foundation (een bijzondere mousse textuur die smelt op je huid en een poedervoile achterlaat), Color Tattoo (lang houdende oogschaduwcrème) en de Volum’Express The Falsies mascara (de review lees je hier).

Info

De Limited Collection van Maybelline vind je tijdens de maand juli bij Di, Kruidvat en Colruyt.Ze bestaat uit de lippenstift Color Sensational (11,29 euro), Great Lash mascara ( 12,69 euro), Lasting Drama Gel 24 H oogpotlood (10,99 euro) en de Color Show nagellak (3,99 euro). www.maybelline.be

Lees ook

Make-up van Zara Beauty

Cult make-up merken in België

Belgische make-up merken

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht