Getest: de make-up van Zara Beauty

12 mei had ik in mijn agenda genoteerd: dan zou Zara een make-up lijn lanceren. Niet dat dat een primeur is, want concurrenten als H&M, &Other Stories en Primark hebben dat al jaren. Maar de geruchten dat er grote namen als Diane Kendal (visagiste), Fabien Baron (designer) en David Sims (fotograaf) waren ingeschakeld wekten mijn belangstelling. En ook wel omwille van Zara Emotions, een parfumlijn waarvoor Zara Jo Malone had weten strikken. Een samenwerking met grote namen wekt nu eenmaal meer enthousiasme op dan een anonieme lijn uit het labo.

Grote namen & talenten

Diane Kendal is al sinds de jaren 90 een topper onder de visagisten die meedraaien in de internationale modescene. Haar grafische, vaak kleurrijke stijl spreekt ontwerpers als Alexander Wang en Marc Jacobs aan, voor wie ze de make-up looks bedenkt voor de modedefilés. De Britse visagiste ontwikkelde in 1997 de make-up lijn van Calvin Klein (die helaas nooit in België uitkwam) en werkt ook als consultant voor Marc Jacobs Beauty. Geen klein bier dus. En het feit dat Zara haar vroeg als creatief directeur van Zara Beauty doet vermoeden dat de ambitie van de fast fashion retailer groot is.

Ook voor het design tekende een grote naam: Fabien Baron, die zowel reclamecampagnes als verpakkingen heeft ontworpen voor de grootste luxemerken. Bekende voorbeelden zijn de druppelflacon van Issey Miyake’s L’Eau d’Issey, de campagne én de fles van Calvin Klein’s cKone en verschillende projecten voor Armani. Voor Zara had hij twee jaar geleden al het nieuwe, strakkere logo ontworpen. Dat werd zijn inspiratiebron voor de witte verpakkingen van de Zara Beauty lijn, die allemaal een afgeschuinde kant combineren met scherpe of net ronde vormen. Alle producten zijn zo ontwikkeld dat je ze kan hervullen (behalve de nagellak). Ze zijn gemaakt van plastic, waar verder niet over wordt uitgeweid. Wel werken ze aan een recycling programma.

Zara Beauty

De introductie van Zara Beauty is niet gespeend van buzz words als inclusiviteit, vegan, cruelty free en clean. Wat betekent dat juist?

  • de producten zijn geschikt voor verschillende huidskleuren (inclusiviteit).
  • ze bevatten geen dierlijke ingrediënten (dat geldt voor de meeste make-up producten tegenwoordig)
  • niet getest op dieren (cruelty free), wat in de EU al sinds 2013 verboden is
  • ze bevatten geen siliconen, minerale oliën of petrolatum. Dat lijkt me een enge definitie van clean, wat eigenlijk eerder slaat op het aantal ingrediënten.

Hoewel er reclame wordt gemaakt voor “een complete collectie voor ogen, lippen, gezicht en nagels” mis ik mascara, foundation, eyeliner en concealer. Dat zijn mijn basics, en ik vermoed ook die van veel andere vrouwen. Al zijn er voldoende andere producten die me kunnen verleiden. Voor de lippen heb je lipsticks in 4 afwerkingen: semi-mat (9 tinten), mat (13 tinten), satijnglans (7 tinten) en een getinte lippenbalsem (4 tinten). Oogschaduw is beschikbaar in een palet van 6 tinten (5 combinaties), duo’s (6 combo’s) en losse pigmenten in 4 metallic kleuren. En om het gelaat op te maken heb je de keuze uit een palet van zonnepoeder, blush en highlighter (3 types) en een apart zonnepoeder (4 tinten). Nagellak komt in niet minder dan 38 tinten. Zes make-up borstels maken het aanbod compleet.

Getest

Oogschaduw of highlighter gebruik ik zelden, dus belanden een demi-matte lipstick, een zonnepoeder, een blush borstel én een nagellak in mijn mandje.

  • De Stiletto demi-matte lipstick komt in een smalle stick waar je de vulling moet indraaien. Call me stupid, maar de lipstick draaide ik in de verkeerde richting, zodat het meeste in de dop plakte en ik met een stompje overbleef. Een gebruiksaanwijzing zou helpen om het wat meer dummyproof te maken. Maar met een dun lippenpenseeltje krijg ik de kleur eruit. En die stelt niet teleur. De finish is mooi: niet te mat, niet te glanzend, een levendige, flatterende kleur (L’Hiver). De textuur zelf is vlot aan te brengen en hydrateert de lippen goed. De lange, smalle stick maakt het gemakkelijk om de kleur nauwkeurig aan te brengen. De eerste punten zijn binnen!
  • De blush borstel heeft synthetische haren, neem ik aan, want de lijn is vegan. Noch op de verpakking, noch op de site vind ik info over het gebruikte materiaal. Behalve dan dat de borstel gemaakt wordt in China en een uitgebreide, maar algemene uitleg dat er gewerkt wordt met toeleveranciers die regelmatig gecontroleerd worden en onder goede omstandigheden werken. Wat de gebruikservaring betreft: de borstel is erg zacht en heeft soepele haren, waarmee het aangenaam en handig werken is. Bij goedkopere borstels is dat niet altijd even evident, maar daar laat Zara Beauty zich niet aan vangen.
  • Het zonnepoeder ziet er erg donker uit. Het is dan ook goed gepigmenteerd en lijkt haast mat in de verpakking. Toch heeft hij een zeer subtiele shimmer die je nauwelijks ziet, maar die de kleur wel verlevendigt. Je hebt niet veel nodig, merkte ik toen ik het voor het eerst aanbracht. Het gaf een donkere vlek die zich gelukkig vlot liet uitblenden. Jammer dat er op de website geen ingrediëntenlijst staat, maar mijn neus vertelt me dat hij parfumvrij is.
  • Over de nagellak ben ik wellicht het meest enthousiast (hoewel de lipstick ook een winner is). Op de ingrediëntenlijst vind ik geen ‘nasties’ zoals formaldehydehars, tolueen, dibutylftalaat, etc. Helaas geeft Zara geen uitleg over de duurzaamheid van de formule. (Is die dan wel duurzaam? vraag ik me af) De borstel brengt de lak vlot aan, die overigens in een enkele laag al mooi dekt. Misschien heeft dat te maken met de kleur die ik koos (Oh So Still, een mooi oudroze)? Die lijkt overigens erg op eentje van Kure Bazaar (So Vintage). Om de performantie te vergelijken lak ik een hand met Zara Beauty, de andere met Kure Bazaar. Uiteraard volgens de regels van de kunst: een basislaag, 2 kleurlagen en een topcoat. En Zara Beauty moet niet onderdoen voor zijn duurdere collega. Hij dekt even goed en houdt net zo lang (met gemak een dag of 3).

Hoe zit het met de prijs-kwaliteitverhouding?

Zara Beauty is een aangename verrassing, met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ik wacht met ongeduld tot de lijn wordt uitgebreid met onder andere mascara en concealer. De producten zijn kwalitatief en de verpakkingen vind ik prachtig. Nu nog de communicatie bijschaven zodat we beter kunnen inschatten hoe duurzaam de lijn echt is (hervulbare verpakkingen zijn een goede stap, maar het kan beter). Jammer dat de producten in België enkel online te koop zijn. Zeker kleuren en texturen wil je toch graag even zien of testen voor je het koopt. En nog een oudewijven opmerking: de ingrediëntenlijsten in donkerdere en grotere letters drukken, aub 🙂

Info

Ik kocht de producten via www.zara.com. Voor de nagellak betaalde ik 5,95 euro en voor de blush borstel 9,95 euro. De Stiletto demi-matte lipstick kostte 8,95 euro (vulling: 5,95 euro) en het zonnepoeder: 15,95 euro (vulling: 10,95 euro).

Lees ook

Sample sets, de budgetvriendelijke manier om parfums te ontdekken

Het geurabonnement van Parfumado

Jo Malone maakt parfums voor Zara

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht