Mijn eerste kennismaking met Jo Malone gaat al meer dan 20 jaar terug. In de vorm van zijdepapier, geparfumeerd met haar bestseller Lime, Basil & Mandarin. Ik was net begonnen op de redactie van Weekend Knack, als hulpje van beautyredactrice Trui. Zij had Jo Malone geïnterviewd in Londen en kreeg een doos met Malone’s bestsellers mee. De flessen waren voor Trui, maar ik was blij met het papier, dat zo lekker rook dat ik het tussen mijn kleren bewaarde. Jaren later heb ik een uitgebreide collectie van Jo Malone geuren én geurkaarsen.
Een jaar na mijn ontdekking (1999) verkocht Jo Malone haar merk aan de Estée Lauder groep en bleef aan als artistiek directeur. Jo Malone werd uitgebouwd van nichemerk tot een internationaal luxemerk. Maar vanaf 2006 zonder Jo. Na een stevige chemotherapie tegen een agressieve borstkanker kon ze niets meer ruiken. Zonder reukzin kon ze haar job niet meer doen, dus nam ze ontslag. Amper enkele weken later herstelde haar neus en kreeg ze spijt. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen de verplichte wachtperiode van 5 jaar voorbij was lanceerde ze onmiddellijk een nieuw merk: Jo Loves. Dat heeft veel van het typische Jo Malone DNA: lekkere, eenvoudige geuren met ongewone ingrediëntcombinaties, een eenvoudige maar chique verpakking en een stevig prijskaartje. Het werd geen internationaal succes en bleef bij 1 winkel in Londen.
Jo Loves x Zara
8 jaar later weet textielreus Zara Malone te strikken voor de Zara Emotions lijn. De parfums van Zara hadden me al aangenaam verrast, met onder andere het uitstekende Aqua Bergamota van Zara Home, ontwikkeld door topparfumeur Alberto Morillas. De Emotions lijn telt 8 geuren en is allesbehalve een verwaterde budgetversie van the real deal. Eerlijk? Ik ben niet zeker of ik geblinddoekt het verschil zou ruiken tussen Jo Malone en Zara Emotions. Zo sterk dragen ze de elegante stempel van Malone. Het enige minpuntje is hun uithoudingsvermogen, dat aan de lage kant is voor een eau de parfum (met uitzondering van Ebony Wood). Het zijn ook geen complexe geuren die enorm evolueren op je huid (maar dat doen de Jo Malone geuren doorgaans ook niet). Maar voor die prijs blijft het een super prijs-kwaliteitverhouding waar je gerust een paar keer van kan bij spuiten.
Dit zijn de 8 geuren, opgelijst van licht naar zwaar(der):
Amalfi Sunray
Een typische citrusgeur waar bergamot en oranjebloesem het podium delen. Zonnig, sprankelend, licht fruitig en bloemig. Hij is bloemiger dan de doorsnee citrus cologne en frisser dan een typisch oranjebloesemparfum. Voor liefhebbers van geuren als Parle moi de Parfum Tomboy Neroli, Le Couvent des Minimes Aqua Minimes, Abel Golden Neroli, Le Labo Neroli 36, …
Waterlily Tea Dress
De naam klinkt als een romantische jurk met een patroon van bloemen in waterverf, gedragen door engelachtige vrouwen die een aura van zacht licht rond zich lijken te hebben. En zo ruikt het ook: als een vers geplukt boeket bloemen, waar je naast de bloemen (genre freesia’s) ook het bladgroen (eigenlijk munt) en zelfs dauwdruppels op de blaadjes ruikt. Met veel witte muskus als een soft filter erover. Een aanrader voor wie houdt van waterfrisse geuren als Guerlain Aqua Allegoria Herba Fresca of bloemiger interpretaties als Yves Rocher Garden Party, Giorgio Armani Acqua di Gioia, Cartier Carat, …
Vetiver Pamplemousse
Grapefruit domineert de eerste kennismaking, in die mate dat het water in je mond komt. Mandarijn verzacht de bitters, terwijl de grassige houtgeur van vetiver een goede match blijkt met de pompelmoes. Maar dat weten we al sinds Terre d’Hermès, een van Jean-Claude Ellena’s meesterwerken. Gelijkaardige geuren zijn Abel White Vetiver, Armani Privé Vetiver d’Hiver, … Ook de meeste Jardin geuren die Ellena maakte voor Hermès zullen wellicht in de smaak vallen (niet dezelfde ingrediënten, wel dezelfde stijl).
Fleur D’Oranger
Oranjebloesem is een veelzijdige bloem: het ruikt zonnig als citrusfruit en bloemig als witte bloemen. Soms ook zoet, zoals een Marokkaanse thee of gebak. Met zoveel facetten heeft het dan ook nauwelijks behoefte aan andere ingrediënten, tenzij wat neroli (essentiële olie van oranjebloesem) om de frisse citrusfacetten accentueren of ylang ylang om net het zonnige bloemenkarakter te versterken. Dit parfum heeft het perfecte evenwicht gevonden tussen fris en zoet, luchtig en aanwezig. Stevige concurrentie voor veel duurdere parfums als Serge Lutens Fleur d’Oranger, Le Labo Fleur d’oranger 27, Jo Malone Fleur d’Oranger, …
Bohemian Bluebells
Bohemian Bluebells is het equivalent van de propere t-shirt geur: fris bloemig met een vleugje lavendelproperheid. Allemaal mooi verpakt in een stevige dosis witte muskus met een ruggengraat crèmig sandelhout om de huidgeur te versterken. Doet wat denken aan de gesofisticeerde lavendelgeuren van Chanel (Les Exclusifs): zowel Boy (een aromatische interpretatie) als Jersey (poederig bloemig) die er in slaagden om lavendel van zijn ouderwetse imago af te helpen.
Tubereuse Noir
Verguisd als typisch product van de jaren 80 (remember Poison?), kent tuberoos sinds een tijd weer een revival. Zij het in elegante, ‘propere’ uitvoeringen zoals Gucci’s Bloom en Givenchy’s L’Interdit. En ook bij Tubereuse Noir vallen er weinig duistere, vuile kantjes te bespeuren. In de eerste momenten laat Tubereuse Noir haar tanden zien, maar het medicinale verdampt snel om plaats te maken voor een zonnige, crèmige bloemigheid waar een goede neus wat kauwgom ontdekt, typisch voor tuberoos.
Voor wie? Fans van tuberoosparfums als Fracas van Piguet, Amouage Tuberose Love, Givenchy L’Interdit, Gucci Bloom, …
Fleur De Patchouli
Mensen die in een kramp schieten wanneer ze het woord ‘patchoeli’ horen, zouden wel eens van mening kunnen veranderen wanneer ze Fleur de Patchouli ruiken. Hier valt niets vuil en donker te ruiken. Hooguit voegt patchoeli wat pit en warmte toe aan een frisse pioenroos die de hoofdrol kreeg. Ondersteund door poederige vleugjes muskus. Een aanrader voor fans van bloemige houtgeuren, zoals Chanel Coco Mademoiselle of bloemige neochypres zoals Juliette Has A Gun Lady Vengeance, het veel frissere Acqua di Parma Peonia Nobile, Miss Dior, …
Ebony Wood
Ebony Wood klinkt erg donker, maar deze warme, diepe geur laat zich van haar vrolijkste kant zien. Ik ruik fruit, kruidnagel en iets bloemig (hoewel dat niet op de ingrediëntenlijst staat) in deze warme, kruidige houtgeur. Het doet me denken aan een zonnige variant van de huisgeur van het Parijs hotel Costes (ontwikkeld door Iunx). Ook een aanrader voor mensen die van warme kruidige houtgeuren houden, zoals Guerlain’s Heritage, Aesop Marrakech, Chanel Egoïste, Comme des Garçons 2 of Spicebomb van Viktor & Rolf.
Info
Zara Emotions eau de parfum 10 ml: 5,95 euro, 40 ml: 15,95 euro, 90 ml: 25,95 euro, collector set (8 x 40 ml): 99,9 euro. Ik kocht de discovery sample set (8 x 4 ml: 1,95 euro). www.zara.com
Lees ook
Zijn budgetparfums even kwalitatief als luxegeuren?
Over goedkope en dure parfums: het kostenplaatje
Sample sets, een budgetvriendelijke manier om parfums te ontdekken