3 gourmand parfums voor mensen die niet van gourmands houden

Mensen vragen me vaak wat mijn favoriete parfum is en dat vind ik een heel moeilijke vraag. Dat verandert, omdat ik zelf ook verander als persoon. Hoe meer parfums je ruikt, hoe meer je smaak verder ontwikkelt. Vergelijk het met wijn: iedereen houdt van een frisse rosé op een zonnig terras, maar liefhebbers zullen ook wijnen met wat meer uitdaging kunnen appreciëren. 

Ik heb altijd gedacht dat gourmand parfums -zoete geuren, geïnspireerd door desserts of snoep- niet voor mij waren, maar deze 3 gourmands doen mijn mening herzien.

Dolce & Gabbana Devotion

Devotion wordt gepositioneerd als een Oosterse vanillegeur. Gemaakt door Olivier Cresp, de absolute meester van dit type geuren (met Angel heeft hij eigenhandig dit genre ontwikkeld). De geur opent met geconfijte citroen, een hart van oranjebloesem, een panna cotta akkoord (een Italiaans nagerecht dat letterlijk ‘gekookte room’ betekent) en rum en een vanillebasis. Van in het begin domineren citroen en vanille, zij het in verschillende mate: aanvankelijk is het een romige, zoete citroengeur die evolueert naar een frisse vanillegeur. Devotion is een smeuïge cheesecake met citroenzestes op een zonnig plein in een Italiaans dorpje: je krijgt er een instant vakantiegevoel van. Het ruikt fris en luchtig, zonnig en zoet tegelijkertijd. Het houdt gemiddeld en heeft een medium sillage.

Amouage Love Delight

Love Delight is een bloemige gourmand, geïnspireerd door geglazuurde gebakjes uit het Midden-Oosten. Dat deed me het ergste vermoeden, maar eigenlijk was ik aangenaam verrast. Het is niet plakkerig zoet, maar wel gesofisticeerd, met veel lagen. Het opent fris (verse gember en een groenige mandarijn) en zoet bloemig (roos, jasmijn en vanilleachtige heliotroop). De witte bloemen geven het iets romig. Daaronder broeit iets licht aards en houtachtig (cypriol), dat zelfs een suède indruk geeft. Het maakt van Love Delight een interessante huidgeur die een medium sillage heeft en lang aanhoudt.

Atelier des Ors Blue Madeleine

De naam doet denken aan het madeleintje van Proust, het symbool van de kracht van geuren om herinneringen op een levendige manier op te roepen. Deze kruidige gourmand houtgeur is ontwikkeld door Marie Salamagne, die alle Atelier Des Ors parfums maakt.

Ik verwacht een koekjesgeur, maar ruik duidelijk bergamot, met iets ondefinieerbaar zoet. Enkele seconden later krijg ik een licht rokerige houtnoot die duidelijk evolueert naar zwarte thee, met tegelijkertijd een romige noot. Earl grey met een wolkje melk. Met wat verbeelding ruik je er het madeleintje bij, maar echt zoet wordt het niet, daarvoor is de theenoot dominant. De geur blijft houtig, zelfs licht rokerig: eerder lapsang souchong dan earl grey; maar allemaal heel subtiel. Hij heeft een medium sillage en houdkracht. Een absolute aanrader voor theeliefhebbers, zoals ik zelf ben!

Moraal van het verhaal : keep an open mind en draag geuren verschillende keren voordat je een oordeel velt.

Info

Dolce & Gabbana Devotion, EDP 30 ml: 72,50 euro, 50 ml: 101,90 euro, 100 ml: 137,50 euro, in de parfumerie. Amouage Love Delight EDP 100 ml: 365 euro, verkooppunten via luxurycosmetics.be . Atelier des Ors Blue Madeleine EDP 100 ml: 230 euro, verkooppunten via luxurycosmetics.be.

Lees ook

Dit zijn de beste vanilleparfums

Muskus, het meest schizofrene parfumingrediënt in 10 parfums

Het Midden-Oosten drukt steeds meer zijn stempel op de Westerse parfumerie

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht