Firgood maakt parfums duurzamer: ingrediëntextracties met de microgolf

Fabrice Pellegrin, photo: Philippe Frisée

De roep om meer duurzaamheid klinkt steeds luider, ook in de parfumerie. Dat geeft een boost aan onderzoek en nieuwe technologieën. Soms gaat dat met babypasjes, soms met grote stappen. Bij geurenproducent DSM-Firmenich parfumeur Fabrice Pellegrin is alvast laaiend enthousiast over hun nieuwe Firgood technologie, een duurzame extractietechnologie die alleen maar voordelen lijkt te hebben.

De zoektocht naar meer duurzaamheid in de parfumerie

De nadelen van de traditionele extractiemethoden

Consumenten worden steeds bewuster en vragen steeds meer naar duurzamere producten. Dat bevestigde een onderzoek van marktanalysebureau Prime Target, dat de discussies over parfum op X (Twitter) in de grootste parfummarkten (VS, Brazilië, Frankrijk, Zwitserland en Indië) analyseerde. Dat viel niet in dovenmansoren: steeds meer merken zoeken naar verantwoord geoogste ingrediënten, duurzame productieprocessen en milieuvriendelijke verpakkingen om bewuste consumenten aan te spreken. Dat stelt de parfumindustrie voor een grote uitdaging, want traditionele extractiemethoden van natuurlijke ingrediënten zoals stoomdistillatie of solventen vragen veel energie en water en produceren restafval.

Celwater als extractiemethode

Ook bij DSM-Firmenich, een van de grootste geurproducenten ter wereld, zochten ze al jaren naar manieren om de extractie van natuurlijke ingrediënten duurzamer te maken. Het principe van hun nieuwe Firgood extractietechnologie? Water! “Alle ingrediënten hebben een ding gemeenschappelijk: (cel)water.” Vertelt Fabrice Pellegrin, meesterparfumeur en hoofd van de innovatie natuurlijke ingrediënten bij Firmenich. “Wanneer je dat opwarmt, dan breken de cellen en komen de geurmoleculen vrij.” De snelste en efficiëntste manier om water op te warmen is een microgolf. Dat gaf een goed resultaat op vlak van duurzaamheid, maar ook qua geurkwaliteit, dus bouwden ze een industriële toepassing. De microgolf werd vervangen door een rolband die door een tunnel met elektromagnetische golven gaat. “Zo kunnen we -in tegenstelling tot een gesloten oven- constant biomassa aanvullen en redelijke hoeveelheden verwerken, tot wel 3 ton per dag (naargelang het product).”

Firgood, een duurzame technologie met veel voordelen. 

Volgens Pellegrin heeft de Firgood technologie verschillende voordelen, zowel ecologisch als olfactorisch.  

  • “In vergelijking met de stoomdistillatie verbruiken we veel minder water, aangezien Firgood met het water van het ingrediënt werkt.
  • Er komen geen solventen aan te pas en dus ook geen vervuiling.
  • Restafval kan gemakkelijk geupcycled worden doordat ze verder bewerkt kunnen worden met andere technieken.
  • De kosten en risico’s die verbonden zijn aan het bewaren en werken met ontvlambare en explosieve solventen vermijd je met Firgood.”   
  • Het Firgood proces is ook korter, waardoor het energiezuiniger is. “Een klassieke distillatie van lavendel of lavandin duurt 50 à 55 minuten, met de Firgood neemt dat slechts 15 minuten in beslag.”
  • Het kortere distillatieproces geeft een waarheidsgetrouwe geurkwaliteit. “Doordat ingrediënten minder lang aan warmte worden blootgesteld, blijven de geurmoleculen intact en krijg je een andere geurkwaliteit. De jasmijn bijvoorbeeld ruikt alsof je hem net geplukt hebt, veel luchtiger en puurder dan het eerder zware, dierlijke aroma van de absolu (nvdr: het product van solventenextractie). Ook lavandin ruikt frisser en minder kamferachtig, bij gember krijg je voornamelijk de frisse en sprankelende geurfacetten.”  

Nieuwe ingrediënten

“De Firgood technologie is op nagenoeg alle ingrediënten toepasbaar, ook op de soorten die tot nu toe moeilijker te extraheren waren, zoals ‘dove’ bloemen (bv lelietjes-van-dalen, pioenrozen, freesia, gardenia, viooltjes, etc) of fruit. Die noten maakten we tot nu toe na met behulp van akkoorden van andere ingrediënten.”

Maar ook groenten zijn een interessante piste, vindt Pellegrin. “Een Firgoodextract van groene paprika ruikt moderner, een tikje zoeter en zachter dan heel wat klassieke groene ingrediënten. Ook vergeten groenten zoals pastinaak en zoete aardappel hebben interessante poeder- en vanilleachtige geurfacetten.” Met elke extractie leren de parfumeur en de ingenieurs bij: “Elk product heeft immers andere eigenschappen, waardoor we de snelheid, de intensiteit en de blootstelling aan de elektromagnetische golven moeten aanpassen voor een optimale geurkwaliteit.”

Een nieuwe manier van formuleren

Momenteel heeft de Firgood technologie al een twintigtal nieuwe ingrediënten opgeleverd. “Fame van Paco Rabanne was het eerste parfum waarin een Firgood ingrediënt werd gebruikt: een jasmijn met een stralend karakter. Ook Buberry Goddess bevat een Firgood-vanille.” Goddess is een interessant voorbeeld, omdat er werd gewerkt met drie soorten vanille, die telkens een ander geurprofiel hebben. “De vanille absolu van solventendistillatie ruikt meer dierlijk, de Co2-extractie doet de gourmand kwaliteiten van vanille goed uitkomen en met Firgood krijg je een heel natuurlijke vanillegeur.” Die verschillende extracten gedragen zich ook anders: “Een klassiek vanille-extract (uit solvendistillatie) is een typische basisnoot, het C02-extract ruik je vooral in de aanzet en de Firgood-vanille ruik je meer in de top en het hart. Zo is vanille doorheen de hele compositie aanwezig, van aanzet tot basis. Dat verandert de manier waarop we parfums formuleren.”

Nieuwe terreinen en oplossingen dankzij de Firgood technologie

“Ik denk dat de Firgood-technologie een echte revolutie is, die het productieproces duurzamer maakt, nieuwe moleculen oplevert en onontgonnen terreinen toegankelijk maakt.” Het kan eveneens een antwoord bieden voor sommige uitdagingen, zoals de klimaatproblematiek, de steeds strenger wordende wetgeving die het gebruik van sommige natuurlijke ingrediënten beperkt of zelfs verbiedt of de politieke instabiliteit van bepaalde landen. “Onze Firgood-paprika kan bijvoorbeeld een alternatief bieden voor galbanum (een plantaardig hars met een intens groene geur), dat steeds moeilijker te krijgen is door het handelsembargo op Iran.” De mogelijkheden lijken eindeloos…  

Informatie

Meer info over de Firgood-technologie vind je via www.firmenich.com. Burberry Goddess en Paco Rabanne Fame kun je ontdekken in de parfumerie.

Lees ook

Christophe Laudamiel over de donkere kant van de parfumindustrie

Hoe clean kan een parfum zijn?

Op bezoek bij de jasmijnboer in Grasse

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht