Muskus, het meest schizofrene parfumingrediënt in 10 parfums

Depositphotos_15536903_xs

Muskus is het meest schizofrene ingrediënt in de parfumerie: het kan ruiken naar ‘vuile’, dierlijke afscheidingen, een warme huid, propere babybilletjes of zelfs vers gewassen lakens. De dierlijke aroma’s komen van de authentieke, natuurlijke muskus: het is de klierafscheiding van een bronstig mannelijk muskushert. Voor een kilo moesten er tientallen herten sneuvelen, wat de prijs ongekende hoogten in dreef. En het muskushert op de rand van uitsterven: in 1979 werd de jacht verboden.

Dierlijke en witte muskus

Vanwege de waanzinnige prijzen ging men al vroeger op zoek naar goedkopere alternatieven. Die vond men in bepaalde planten en in de chemie. Sinds de jaren tachtig gebruikt men bijna uitsluitend synthetische muskus in parfums. Doordat men vooral ging focussen op de technische kwaliteiten -muskus houdt bijzonder lang- in plaats van de aromatische eigenschappen, werden er soorten ontwikkeld die heel anders of zelfs niet ruiken. De dierlijke geur van muskus raakte wat in de vergetelheid, terwijl de witte muskussoorten veld wonnen. Dit type heeft zijn naam te danken aan het massaal gebruik in de wasmiddelindustrie. Het is immers een goedkoop ingrediënt en de geur blijft lang hangen in de gewassen kleren. Dat interesseerde de collega-parfumeurs uit de ‘fine fragrance’ afdeling die ze in hun parfums gingen verwerken. Tegenwoordig zit witte muskus haast in elk parfum.

10 muskusparfums die je geroken moet hebben

Muskus heeft dus verschillende gezichten. Om een idee te hebben van het repertoire stelden we een lijstje op:

1. Serge Lutens Muscs Koublaï Khan: een bijzonder dierlijke interpretatie van muskus, niet meteen geschikt voor beginners. Hij is al een tijd niet meer te koop in de Benelux, een goede reden om de Parijse Les Salons du Palais Royal van Serge Lutens te bezoeken.

2.Parfum d’Empire Musc Tonkin focust eveneens op het dierlijke karakter van een muskusgeur. Het ruikt als de oude bontjas van een excentrieke overgrootmoeder waar nog een zweem van haar dure parfum in hangt.

3. Mûre et Musc van L’Artisan Parfumeur: een mooi huwelijk waarin de sensualiteit van witte muskus het sprankelende fruitige karakter van braambes perfect aanvult.

4. The Body Shop White Musk en Alyssa Ashley White Musk: hadden haast elk tienermeisje in de jaren tachtig in de ban.

5. Parfumérie Générale Musc Maori: een verrassende combinatie van witte muskus en cacao die je doet watertanden.

6. Mona di Orio Nombres d’Or Musc: een van de elegantste huidgeuren, helder en zacht tegelijkertijd. Een must smell!

7. Editions Frédéric Malle Musc Ravageur speelt de zachtheid van muskus uit, in gezelschap van warme amber en zoete vanille.

8. Narciso Rodriguez for her is het eerste parfum en de bestseller van Narciso Rodriguez, een zware muskus fan. Een verslavende combinatie van witte muskus, witte bloemen, amber en honing.

9. Kiehl’s Musk Oil: Een warme, eenvoudige huidgeur met een zeepachtige noot. (www.kiehls.com)

10. White Linen van Estée Lauder is de referentie wanneer je van ‘wasgoedfris’ houdt. In dezelfde stijl: Narciso Rodriguez Essence, Philosophy Amazing Grace, de meeste parfums van Chloé.

[slideshow_deploy id=’2586′]

Info

Serge Lutens Musc Koublai Khan kan je bestellen op www.sergelutens.com. Parfum d’Empire bij Place Vendôme in Wevelgem, Necessities in Antwerpen, Kroonen & Brown in Brussel. L’Artisan Parfumeur bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel. The Body Shop White Musk via www.thebodyshop.be. Alyssa Ashley White Musk via www.bol.com of www.parfumerie.be) Parfumérie Générale bij Senteurs d’Ailleurs en Necessities. Mona di Orio Musc bij Necessities en via www.monadiorio.com. Estée Lauder en Narciso Rodriguez vind je in de parfumerie. Kiehl’s via www.kiehls.com.

Lees ook

10 must smells voor wie van vetiver houdt

De mooiste parfums met sandelhout

Matière Première vertaalt de liefde van parfumeur Aurelien Guichard voor mooie ingrediënten

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht