Narciso, een witte wolk van muskus & bloemen

De meeste parfumeurs ruiken in kleuren. Dat ontdekte ik tijdens een interview met Alberto Morillas, de meesterparfumeur die bestsellers als cKone, Estée Lauder Pleasures en Kenzo Flower op zijn palmares heeft staan. En nagenoeg elke parfumeur die ik erna sprak bevestigde dat. Het zou kunnen kloppen. Wanneer je in een parfumerie rond kijkt, domineert blauw (frisse marinegeuren) en zwart (kruidig) in de mannenafdeling. En roze (lieflijke bloemenparfums) en goud (opulente boeketten) in de damesafdeling. Sommige kleuren zie je veel minder. Zoals wit, bijvoorbeeld. Een van de redenen waarom het nieuwe parfum van Narciso des te beter opvalt. Narciso geeft een ‘crèmige’ indruk, waar muskus een prominente rol speelt.

Muskus, het favoriete ingrediënt van Narciso Rodriguez 

Tien jaar geleden bracht de toen redelijk onbekende modeontwerper Narciso Rodriguez zijn eerste, gelijknamige parfum uit. De Amerikaan met Cubaanse roots droeg altijd Egyptische muskus, zijn fetisjgeur. Een briljant parfumeursduo –Francis Kurkdjian en Christine Nagel– verpakte een overdosis muskus in een zoet deken van amber, vanille en zwoele bloemen (osmanthus). Het werd een instant succes dat tot op de dag van vandaag aanhoudt. De mannengeur kende minder succes, evenals het cleane Essence (ook een muskusparfum).

Narciso, de witte versie van Narciso Rodriguez For Her

Dus werd het tijd voor een nieuwe poging: Narciso. Ook hier wordt muskus als ruggengraat gebruikt, aangekleed met gardenia. Deze bloem heeft een zwoel karakter dat qua sensualiteit vaak vergeleken wordt met jasmijn. Gardenia is een van mijn favoriete bloemen en ook de redelijk droge poederigheid van Narciso kan ik wel smaken. Hij heeft dezelfde warmte als Narciso Rodriguez For Her, maar dan zonder die honingachtige zoetigheid.  Een zachte troostgeur dus, tactiel als een kasjmieren sjaal waarin je je met plezier inwikkelt op een grijze, troosteloze dag.

Ook het flesje -een melkwitte kubus gevangen in glas- valt in de smaak. Ik ben wel fan van die stijlvolle, minimalistische vrouwelijkheid waarvoor Rodriguez bekend staat. Wit is een ongewone kleur voor een parfumflacon, maar past perfect bij het crèmige aroma van Narciso. 

Info

Eau de parfum 50 ml: 87 euro, 90 ml: 109,50 euro. Bodylotion: 47 euro, deo: 37 euro. Parfumerie.

Lees ook: 

10 muskusgeuren die je wilt kennen

Studie van vanille: Amouage Boundless en Material

6 parfums met een romantisch verhaal

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht