6 parfums met een romantisch verhaal

Romantiek is een populair recept voor reclamecampagnes voor parfum of de creatie van een nieuwe geur. Dit zijn enkele parfums met een romantisch verhaal.

Jicky is een Oosterse fougère, populair bij mannen én vrouwen

Jicky (1889)

Toen Aimé Guerlain, de 2e generatie van Guerlain parfumeurs, in Londen studeerde viel hij als een blok voor een Britse schone, die hij Jicky noemde. (Het was ook het koosnaampje voor zijn favoriete neef Jacques, die hem later opvolgde als parfumeur.) Toen hij terug naar Parijs moest, vroeg hij haar ten huwelijk, maar haar familie weigerde. Met een gebroken hart keerde hij terug naar Parijs en kanaliseerde zijn liefdesverdriet in een parfum dat hij Jicky doopte. Hij zou nooit trouwen.

In die tijd werd er niet echt een onderscheid gemaakt tussen geuren voor mannen of vrouwen. Iedereen droeg wat hij lekker vond ruiken. (En zo hoort het ook). Jicky neemt een citrusfrisse start naar een aromatisch hart waar lavendel en basilicum contrasteren met poederige iris en tonkaboon. Dat versmelt op een Oosterse basis met onder andere leder, vanille, specerijen, houtsoorten en amber. Het is een fougère met een Oosters karakter, een van de weinige die ook door vrouwen wordt gedragen. Ook romantisch: samen een parfum delen.

Beautiful, een parfum voor de mooiste dag(en) van je leven

Estée Lauder Beautiful (1985)

Beautiful wordt verkocht als een romantisch boeket van 1000 bloemen (waaronder roos, tuberoos & jasmijn). De reclamecampagnes prijzen het consequent aan als hét parfum voor je trouwdag. Naar verluid was Beautiful het laatste parfum dat Estée Lauder mee ontwikkelde. Ze wilde een parfum waarmee een vrouw zich onweerstaanbaar voelt, net zoals op de mooiste dag van haar leven. De zachte romantiek rond deze rijkelijke bloemengeur viel op tussen de sexy parfumbommen van de jaren 80, zoals Dior Poison en Calvin Klein’s Obsession.

Oude parfumadvertentie met Natalia Vodianova, het huismodel van Guerlain

Guerlain Shalimar (1925)

Er wordt gezegd dat elk Guerlain parfum geïnspireerd is door een vrouw of liefdesverhaal. Voor Shalimar is dat de liefde tussen de Indische Shah Jahan en zijn favoriete vrouw, Mumtaz Mahal. Samen brachten ze veel tijd door in de tuinen van Shalimar, Sanskriet voor ’tempel van de liefde’. De tuin was prachtig én romantisch, vol geurige bloemen, kunstig uitgewerkte fonteinen en trotse pauwen. Toen Mumtaz stierf liet de shah de Taj Mahal bouwen om haar nagedachtenis te eren. Het prachtige mausoleum werd in 2007 uitgeroepen tot een van de 7 wereldwonderen, dat jaarlijks miljoenen toeristen trekt. Maar een parfum dat je liefdesverhaal vereeuwigt lijkt me nog romantischer 🙂

Ralph Lauren gebruikt echte koppels voor de reclamecampagnes voor zijn Romance parfums

Ralph Lauren Romance (1998)

De boodschap is duidelijk: dit is het meest romantische parfum van Ralph Lauren. Een klassieke interpretatie met rozen, als ultiem symbool van liefde. Romance ruikt transparant bloemig, het blijft allemaal heel luchtig en lief. Mannen kregen een jaar later hun eigen Romance parfum, een aromatische houtgeur.

Het echte verhaal zit hem in de campagne, waar de modellen ook koppels zijn in het echte leven. Een van de eerste gezichten was het Belgische model Tango Moreau, hier samen te zien met haar toenmalig lief Cedric Jimenez. Een van de latere campagnes toont de knappe Argentijnse polospeler Nacho Figueras die al jaren het uithangbord van Ralph Lauren is. Bruce Weber fotografeerde Nacho met zijn vrouw Delfina Blaquier op het landgoed van haar grootouders, waar ze trouwden. Hoe romantisch is dat?! Het geeft alleszins een extra laag authenticiteit aan de campagne. In 2019 nam het Amerikaanse model Taylor Hill de fakkel over, samen met haar vriendje Michael Stephen Shank.

De Franse actrice Clémence Poésie is het boegbeeld van een liefdesverhaal dat zich in Parijs afspeelt, de meest romantische stad ter wereld

Chloé Love Story ( 2014)

Niet zozeer de geur (een fris boeket van witte bloemen), maar wel de flacon is geïnspireerd door de liefde. Meerbepaald de Pont des Arts in Parijs, waar de brug kreunt onder honderdduizenden slotjes. Het is een traditie van koppels om er hun namen of initialen in te graveren en de sleutel weg te gooien in de Seine, als teken van hun onbreekbare liefde. Een symbolische daad van romantiek, die intussen ook in andere steden navolging kreeg.

Belgisch model Elise Crombez schitterde in een van de mooiste reclamecampgnes voor Nina Ricci’s L’Air du Temps

Nina Ricci L’Air du Temps (1948)

Na de donkere jaren van de tweede wereldoorlog hadden de mensen behoefte aan hoop, optimisme en schoonheid. Dat besefte modeontwerpster Nina Ricci maar al te goed. Ze lanceerde de zacht kruidige bloemengeur die ze heel toepasselijk L’Air du Temps noemde. Maar het parfum werd pas echt populair, toen Ricci in 1951 een nieuwe flacon uitbracht, gemaakt door de bekende glasfabrikant Lalique. Een echt kunstwerkje met een fles als een draaikolk en een verstrengeld duivenkoppel als dop. Zonder twijfel een van de mooiste, meeste romantische parfumflacons tot op de dag van vandaag. En de meest symbolische: de draaikolk verwijst naar de woelige tijden, het duivenkoppel toont dat vrede en liefde altijd overwinnen. Een boodschap van alle tijden…

Wil je weten welke ingrediënten een geur romantisch maken? Lees dan ook deze blogpost over de ideale liefdesluchtjes voor Valentijn.

Lees ook

Parfumtips voor Valentijn

Wat zijn de geheime ingrediënten van liefdesluchtjes?

Hoe kies je een parfum als cadeau? 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht