Parfumtips voor Valentijn van de parfumdokter in Nina

©Alejandra Quiroz

Nina, het weekendmagazine van Het Laatste Nieuws had wat vragen voor de parfumdokter over Valentijnparfums. Zelf ben ik niet meteen de meest romantische ziel, maar over parfum heb ik altijd wel wat te vertellen. Mocht je het gemist hebben, dan geef ik ze hier nog eens mee.

Wat is de meest verleidelijke manier om je te parfumeren?

Dat is net zoals je kleding. Een decolleté en minirok zijn sexy, maar het is een stuk spannender als je wat aan de verbeelding overlaat. Geen bedwelmende wolk dus als je een spannende date wilt. Ik parfumeer meestal mijn buik. Door de warmte van mijn huid stijgt de geur, recht mijn neus in. Alleen wie heel dicht in mijn buurt kom ruikt mijn parfum. Dat is subtieler dan bijvoorbeeld je hals te parfumeren. Of spray een fijn wolkje op je haar, zodat je een vleugje ruikt telkens wanneer je je hoofd beweegt.

Welke ingrediënten in parfums zijn het meest sexy?

Frisse bloemenparfums, watergeurtjes of cleane uniseksgeuren zijn prima voor een sollicitatiegesprek maar niet voor een date. Want ze stralen onschuld en focus uit, maar verleiden niet. Ga op zoek naar die ingrediënten die ook al een beetje in onze lichaamsgeur zitten:

Dierlijke ingrediënten: mogen niet meer gebruikt worden, maar bestaan in synthetische alternatieven. Meest bekend is muskus, de klierafscheiding waarmee het muskushert zijn territorium afbakent en potentiële partners lokt. ‘Verse’ muskus heeft een intens, fecaal aroma. In minuscule hoeveelheden geeft het complexiteit, warmte en sensualiteit aan een parfum. Ook civet (klierafscheiding van de civetkat) heeft een fecale geur. Castoreum (bervergeil) bezorgt lederparfums een inktachtig aroma. Ambergrijs (walvisfluimen) voegt een zilte amberachtige warmte toe. Het zijn allemaal basisnoten die een parfum diepte geven en lang doen houden. En wie weet, misschien hebben deze dierlijke feromonen ook een verleidelijk effect op mensen?

Tip: Marc-Antoine Barrois B683, een ledergeur met muskus en ambroxan

Vanille: geeft een troostend, warm en comfortabel gevoel, omdat het herinnert aan moedermelk. Een universele geur die elke baby instant gerust stelt. Tip: Guerlain Habit Rouge, Tom Ford Vanille Fatale

Bedwelmende bloemen: witte bloemen zoals lelie, tuberoos, gardenia en jasmijn zijn bekend voor hun sensualiteit. Oranjebloesem is populair bij Chinese bruidjes omdat ze onschuld en kuisheid symboliseert. Maar het heeft ook een verleidelijke kant, zeker in combinatie met zoete ingrediënten. Tip: YSL Manifesto, een wit boeket met Oosterse elementen

Patchoeli: deze krachtige houtgeur werd geïmporteerd samen met de exotische stoffen die hij moest beschermen tegen de mot. De bladeren hebben een bijzonder hardnekkig aroma. De luxueuze sjaals waren een populair cadeau dat welgestelde mannen aan hun maîtresses (‘cocottes’) schonken. Ze pronkten er graag mee, wat patchoeli niet meteen een keurig imago bezorgde. Ook in de jaren 60 kreeg patchoeli een twijfelachtige reputatie door de ‘vrije liefde mentaliteit’ van de hippies. Zij gebruikten het in royale hoeveelheden om de aroma’s van hun joints te maskeren. Patchoeli heeft een donkere houtgeur, die verslavend lekker wordt in combinatie met vanille en andere Oosterse ingrediënten. Tip: Gucci Guilty Absolute Pour Homme & Pour Femme, Réminiscence Patchouly

Wat ruikt lekker voor hem?

De meeste mannen willen vooral fris en proper ruiken. Frisse fougères à la Chanel Bleu en Dior Sauvage zijn dan ook het populairst. Maar de meest opwindende mannengeuren maskeren net niet veel. Tijdens mijn stage bij Robertet ontdekte ik een flesje met het label ‘Sexualidad’. Het rook naar ‘echte vent’, in een leren jasje, met snor en borsthaar toe. Een warme huidgeur met een beetje leder, een vleugje zout, vers zweet (dat stinkt niet!) en wat tabak. Sexualidad bleek geen commercieel parfum, maar een oefening om een parfum te ontwikkelen met geuren die vrouwen aantrekkelijk zouden vinden. De formule bevatte overigens grote hoeveelheden Iso-E-Super en Ambroxan. Deze populaire parfumingrediënten kan je ruiken in Molecule 01 en Molecule 02 van Escentric Molecules.

Wat zijn jouw favoriete Valentijnsgeuren?

Lees ook

6 parfums met een romantisch verhaal

Parfumtips voor Valentijn

Wat zijn de geheime ingrediënten van liefdesluchtjes?

Hoe kies je een parfum als cadeau? 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht