Wat zijn de geheime ingrediënten van liefdesluchtjes?

Woman sitting on a vanity smelling perfume from flacon

Parfum wordt al sinds mensenheugenis ingezet als middel van verleiding. Maar welke liefdesluchtjes hebben nu het meest effect? Zoek naar deze ingrediënten!

Witte bloemen

Witte bloemen zoals jasmijn, oranjebloesem en tuberoos duiken vaak op in huwelijksceremoniën omwille van hun symboliek. Jasmijn staat voor zuiverheid, oranjebloesem voor maagdelijkheid en tuberoos voor wellust. Maar ook hun zwoele aroma’s zijn belangrijk. Ze bevatten indole, een kruidige molecule met een dierlijk, lichamelijk aroma. Meest bedwelmend is de tuberoos, een klein wit bloemetje dat de hoofdrol speelt in geurbommen als Robert Piguet’s Fracas en Dior Poison. In die mate dat Poison –een bestseller in de jaren 80- verboden werd in verschillende restaurants.

Jasmijn is dan weer de meest gebruikte witte bloem en het lievelingsingrediënt van veel parfumeurs. Deze bloem is dan ook bijzonder veelzijdig: jasmijn kan fruitig bloemig, tot zonnig warm of zoet likeurachtig zijn, maar altijd sensueel. Ook oranjebloesem heeft meerdere gezichten: van onschuldig, ‘proper’ tot zoet sensueel. Ideaal voor liefdesluchtjes!

Probeer: Robert Piguet Fracas (tuberoos), Bulgari Jasmin Noir (jasmijn), de parfums van Le Pays de La Fleur d’Oranger (oranjebloesem).

 Dierlijke ingrediënten

Tegenwoordig zijn dierlijke ingrediënten verboden in parfum, maar vroeger waren ze erg populair. Het klinkt –en ruikt in geconcentreerde vorm- niet erg smakelijk, maar de (klier)uitscheidingen van de civetkat (civet), bever (castoreum), muskushert (muskus) en potvis (amber) geven diepte, sensualiteit en langdurigheid aan een parfum. De meest bekende en populaire is ongetwijfeld muskus, waarvan de geur wordt omschreven als ‘het aroma van vrijende lichamen’. Penetrant en dierlijk. In minuscule hoeveelheden geeft het complexiteit, warmte en sensualiteit aan een parfum. Omdat het zo duur was (duurder dan goud) en het in 1979 verboden werd, ontwikkelde men synthetische alternatieven. Deze ‘witte muskus’soorten doen geuren langer houden, maar ruiken niet dierlijk, wel zoeter of frisser.

Ook amber(grijs) is nog altijd populair. Natuurlijke amber is het resultaat van oprispingen van de potvis die op het water dobberden, gemarineerd door zout water en zon. De zilte en tegelijk zoete warme aroma’s maken het tot een populaire basisnoot van veel parfums. Al is echte amber erg zeldzaam en zul je eerder een amberakkoord in parfums vinden.

Probeer: Parfum d’Empire Musc Tonkin (dierlijke muskus), Balmain Extatic Gold Musk (muskus), Juliette Has A Gun Oilfiction (amber), Serge Lutens Ambre Sultan (amber)

Patchoeli

Wie patchoeli zegt denkt onmiddellijk aan de hippies uit de jaren zestig. Die waren dol op de sterke ‘vuile’ aardeachtige houtgeur waarmee ze het aroma van hun joints maskeerden. Patchoeli raakte zo gaandeweg geassocieerd met de seksuele vrijheid die toen gepredikt werd. Maar zijn verslavende geur werd al veel vroeger met de verleiding en seks geassocieerd. De courtisanes aan het Franse hof stonden al bekend als grootgebruiksters van patchoeli. Liefdesluchtjes met een donker, vuil kantje…

Probeer: Juliette Has A Gun Vengeance Extrême (roos & patchoeli), Réminiscence White Patchouli (patchouli & witte muskus)

Harsen

Harsen zoals labdanum, mirre en wierook voegen mysterie toe en stimuleren de fantasie. Het zijn standaard ingrediënten in de Oosterse geuren, de meest sensuele parfumfamilie.

Probeer: Chanel Coco, Serge Lutens l’Orpheline (wierook), Tom Ford Black Orchid

Gourmands aka eetbare liefdesluchtjes

De meest sexy geur volgens de meeste mannen? Bacon. Althans volgens het onderzoek van Dr Alan Hirsch, neuroloog, psychiater en directeur van het Smell and Taste Treatment and Research foundation in Chicago. Maar gelukkig hebben ook vanille of kaneel enig effect. Appetijtelijke geuren die ruiken alsof ze eetbaar zijn, en de drager bijgevolg ook. Vanille is bovendien een geur uit onze kindertijd en heeft iets geruststellend voor de meeste mensen. In combinatie met dierlijke noten wordt het dan weer als erotisch ervaren.

Probeer: Frederic Malle L’Eau d’Hiver (vanille), Guerlain Shalimar, Chanel Egoïste

Info

Serge Lutens, Robert Piguet en Parfum d’Empire in de nicheparfumerie, Au Pays de la Fleur d’Oranger is te koop bij La Maison de Parfum in Antwerpen en www.fleurdoranger.com, Balmain Extatic: exclusief bij Ici Paris XL, Frederic Malle bij Senteurs d’Ailleurs, Guerlain, Bulgari en Chanel in de parfumerie.

Lees ook:

Parfums met een Valentijnsboodschap

6 parfums met een romantisch verhaal

Hoe kies je een parfum als cadeau? 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht