Hoe kies je een parfum als cadeau?

Hoewel parfum bijzonder goed scoort als eindejaarsgeschenk is het toch niet zo evident om de juiste geur te kiezen voor iemand anders. Al helemaal niet als je elkaar  niet zo goed kent. Dus geeft Café Cosmétique enkele tips:

Probeer de namen te achterhalen van de parfums die hij/zij draagt.

Complimenteer iemand met zijn parfum en vraag wat hij juist draagt. Dat is een vrij directe aanpak, maar dan ben je wel zeker. Doe het doorheen het jaar, zodat het niet opvalt en noteer de naam in je smart phone. Als je eerder van een meer discrete aanpak houdt, pols dan bij de partner of piep even in de badkamerkast wat er staat. Let vooral op de bijna lege flessen, want volle flessen kunnen duiden op een miskoop of een minder geslaagd cadeau.

Complementaire cadeaus

Weet je wat iemand draagt, koop dan niet de eau de toilette of eau de parfum maar een badolie of lichaamscrème uit de badlijn. Iemand die regelmatig hetzelfde parfum draagt zal minder cadeaugevoel hebben bij een nieuwe fles. Maar de dure badlijn van een parfum kopen mensen minder gemakkelijk voor zichzelf. Dat voelt dan wel weer luxe aan.

Kijk dan naar de persoonlijkheid, de hobby’s en de kledingstijl van de gelukkige.

Is hij/zij sportief? Dan is een citrusgeur een veilige keuze. Een discrete kantoorgeur zoals Cartier Déclaration voor hem, een Chanel N°5 Eau Première voor haar is geknipt voor een ambitieuze carrièrejager. Een hippe vogel zal blij zijn met een designerparfum van Maison Martin Margiela of Narciso Rodriguez. Wordt er moeite gedaan om altijd perfect voor de dag te komen of mag het wat nonchalanter en moet het vooral comfortabel zitten? Dat zijn allemaal aanwijzingen waar een slimme verkoopster mee verder kan.

Een veilige gok

Bloemenparfums (bijvoorbeeld Miu Miu of Estée Lauder Modern Muse) zijn de populairste parfumsoort voor vrouwen, fougères bij mannen (bijvoorbeeld Bleu de Chanel of Dior Sauvage). En bijgevolg is de kans het grootst dat ze in de smaak zullen vallen. Met een frisse geur met citrusnoten (Acqua di Parma Colonia) of oranjebloesem (bijvoorbeeld Chloé Lovestory) doe je bij veel mensen ook weinig fout. Ook klassiekers blijken vaak een veilige gok. Ze hebben hun populariteit immers al ruimschoots bewezen. Mooie tips zijn Dior Eau Sauvage voor mijnheer, Chanel N°5 voor mevrouw.

Slimme tips

*Heb je een parfum gevonden, maar wil je absoluut zeker zijn van je zaak? Vraag dan aan de verkoopster om er een staaltje bij te voegen. Zo kan de geur eerst getest worden zonder de verpakking te openen. En kan je hem inwisselen wanneer het parfum niet bevalt.

*Het veiligste cadeau? Dat is Parfumwijzer, een boek waarmee de gelukkige zelf op zoek kan gaan naar de parfums die best bij hem of haar passen!

Info

Parfumwijzer (15 euro), uitgegeven bij Manteau en te koop via standaard boekhandel, Bol.com, Proxis).

Lees ook

Parfumtips voor Valentijn

De beste mannenparfums voor vaderdag

De beste mannenparfums voor vrouwen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht