De beste mannenparfums voor vaderdag

Met de klok mee: Pacific Rock Moss van Goldfield & Banks, Thierry Mugler Cologne, Tom Ford Grey Vetiver, Guerlain Habit Rouge, Amouage Memoir For Men, Dior Homme, Marc-Antoine Barrois B683. (Dolce & Gabbana The One Grey is gesneuveld)

De bloemen voor moederdag zijn nog niet verwelkt of het is al de beurt aan de papa’s. Dit zijn mijn beste suggesties voor vaderdag, van fris naar sensueel.

Goldfield & Banks Pacific Rock Moss: aromatische watergeur

Houdt je papa al sinds de jaren 90 vast aan waterfrisse geuren à la L’Eau d’Issey pour homme of Kenzo Pour Homme? Koop hem dan voor vaderdag een flesje Pacific Rock Moss (EDP 100 ml: 145 euro, o.a. bij Parfuma en Kroonen & Brown van Goldfield & Banks. Geen typische waternoot hier, maar frisheid in al zijn vormen: groen (algen), citrus en kruiden (salie), wat het moderner en interessanter maakt.

Dior Homme: poederige bloemengeur

Bloemen voor mannen? Why not? Zeker niet als het om iris gaat, waar het de wortels en niet de bloemen zelf zijn die een poederige, aardse geur geven. Dior Homme (EDT 50 ml: 51,60 euro) is een elegant parfum voor zelfverzekerde mannen die iets anders willen zonder in extravagantie te vervallen.

Dolce & Gabbana The One for Men Grey: aromatisch hout

The One is een erg populair parfum dat het goed doet: een gesofisticeerde Oosterse geur die warm en fris is tegelijkertijd. Kruiden (basilicum) en specerijen (kardamom) geven een interessante twist, tabak voegt diepte en warmte toe. The One Grey (eau de toilette intense 50 ml: 77,50 euro) is een frissere versie, met meer citrus (grapefruit) en verse kruiden, zoals salie en lavendel. De Oosterse basis werd vervangen door een transparante vetiver, opgewarmd met ambroxan. Een aromatische houtgeur die je beslist moet proberen.

Tom Ford Grey Vetiver: frisse houtgeur

Voor fans van de grassige frisheid van vetiver zijn klassiekers als Terre d’Hermès en Guerlain’s Vétiver referenties, maar Grey Vetiver (EDP 50 ml: 86 euro) van Tom Ford is subtieler en net iets meer gesofisticeerd, vind ik. Salie en nootmuskaat voegen een frisse kruidigheid toe, orris (boter van iriswortel) geeft een droge poederigheid die het geheel verzacht. Te koop in de betere parfumerie.

Marc-Antoine Barrois B653: een kruidige ledergeur

Dit parfum was love at first snif. Ik had nog nooit van Marc-Antoine Barrois gehoord (een Franse couturier) en ging puur op de geur af. Een verfijnde lederbasis, aangekleed met specerijen (saffraan, muskaatnoot, zwarte peper) die als een rode draad door mijn favoriete parfums lopen. Klinkt zwaar, maar het is vooral gesofisticeerd en elegant, net wat je van een Franse couturier verwacht. Is dat toch iets te warm of te rijkelijk voor je vader (of je man/lief), probeer dan zeker Ganymède. Dat is het tweede parfum van Marc-Antoine Barrois, dat dezelfde elegantie heeft, maar frisser (mineraal) is. De parfums van Marc-Antoine Barrois (EDP 100 ml: 165 euro) vind je in nicheparfumerieën als Senteurs d’Ailleurs in Brussel en Necessities in Antwerpen.

Guerlain Habit Rouge: frisse oriental

Houdt je papa van sensuelere, warmere parfums, ga dan voor een Oosterse geur. Een van je beste keuzes is dan Habit Rouge (EDP 100 ml: 101,90 euro) van Guerlain, omdat een stevige dosis citrusfrisheid vermijdt dat de vanillebasis te zoet wordt. Die ruikt overigens meer naar de boon -en dus meer houtig- dan naar de vanille zelf. Een zeer verfijnde geur die evengoed door vrouwen kan gedragen worden. Het wordt niet voor niets de ‘Shalimar pour hommes’ genoemd.

Amouage Memoir, Oosters mysterieus

Mag het echt iets speciaal zijn voor vaderdag? Dan zijn er weinig parfums die mysterieuzer zijn dan Memoir. Amouage Memoir (EDP 100 ml: 280 euro, o.a. bij Parfuma en Necessities) ruikt tegelijkertijd rokerig, groen, donker, kruidig én houtig. Het is een van de interessantere creaties van Amouage, hoewel er weinig over gesproken wordt. Het begint groen aromatisch (absint, munt, basilicum) en evolueert naar een rijke houtbasis van tabak, romig sandelhout, grassige vetiver en rokerig guaiac hout. Een sluier wierook vormt de ruggengraat van de compositie die van begin tot einde voor de nodige mysterie zorgt. Rijkelijk, zoals het een parfum uit het Midden-Oosten betaamt, en gesofisticeerd zoals je van een nicheparfum uit de hogere prijsregionen mag verwachten.

Lees meer

Alternatieven voor parfumklassiekers voor vaderdag

De beste mannenparfums voor vrouwen

Ganymède van Marc-Antoine Barrois ruikt naar zout op je huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht