Marc-Antoine Barrois, een couturier met een neus voor parfum

In juli ging ik op bezoek bij Marc-Antoine Barrois, de Parijse couturier die dit voorjaar een tweede parfum lanceerde. Buiten vielen de mussen dood van de warmte, binnen kreeg ik een warme ontvangst van een ontspannen couturier op espadrilles. Het ruikt er heerlijk, overal hangen prachtige kledingstukken te wachten op hun klanten en op een grote tafel eisen de parfumflacons hun plaats op.  We installeren ons op de sofa met een fris glas water en uiteraard de parfums.

Een Parijse couturier met een fantastisch parfum

De eerste keer dat ik van Marc-Antoine Barrois hoorde was bij Senteurs d’Ailleurs. De mij tot dan toe onbekende Parijse couturier had net zijn eerste parfum gelanceerd en de Brusselse nichetempel was het eerste verkooppunt in België. Manager Pablo zei me dat hij iets fantastisch binnen had. Een groot compliment uit zijn mond, wat me meteen nieuwsgierig maakte. Ik was meteen verkocht aan de warme ledergeur met kruidige toetsen. Dat klinkt zwaar, maar in realiteit is B683 net heel verfijnd.

Een visie op parfum

Nochtans wilde Marc-Antoine aanvankelijk geen parfum maken. Verschillende parfumeurs die bij hem hun maatpakken bestelden hadden allemaal al wel eens gepolst. “Er zijn al zoveel geuren op de markt, waarom zou ik het aanbod nog eens vergroten?” Door jaren bij Hermès te werken onder Jean Paul Gaultier had hij een gesofisticeerde smaak ontwikkeld. “In de personeelstoiletten stonden alle parfums. Die mix van geuren was mijn Proustiaanse madeleine.” vertelt hij. Hij personaliseerde Kelly Calèche (een frisse rozengeur) met een laagje Poivre Samarcande (voor meer pit). “Een parfum heeft voor mij geen geslacht. Veel mannen voelen zich niet helemaal zeker en overdrijven in hun keuze voor viriele geuren.” Marc-Antoine houdt net van subtiliteit in parfums. Hij heeft het ook niet begrepen op ‘conceptparfums’, waarbij de idee belangrijker is dan de geur zelf. “Maar ruik je daarom lekkerder of interessanter?”

De ontmoeting met parfumeur Quentin Bisch

Tijdens een etentje ontmoette hij parfumeur Quentin Bisch. De twee mannen raakten aan de praat en hadden meteen een klik. “Quentin was geïnteresseerd in mijn werk en heeft een neus voor kwaliteit. We leken wel tweelingbroers en droegen zelfs hetzelfde parfum!” Ze spraken om de 2 weken af. Quentin liet Marc-Antoine verschillende ingrediënten ruiken. “Ik moest er een kleur op plakken, de intensiteit van de geur bepalen en vertellen over de herinneringen die het oproept. Zo leerde hij me kennen en raakte ik vertrouwd met de ingrediënten.”

De geboorte van B683

De parfumeur wilde een dierlijke ledernoot, maar de couturier wilde niets bruut, eerder iets sensorieel. Bisch bracht 70 teststalen mee en de richting werd meteen duidelijk. “We kwamen uit bij Safraline, dat het DNA bepaalt van de 2 parfums.” Pas na 2 jaar vonden ze dat het goed was.
Aanvankelijk wilde Marc-Antoine B683 als cadeau aan zijn klanten geven. “Ik zag het niet als een parfum voor een parfumerie. Het is mijn parfum, dat mijn wereld weergeeft.” Maar de eigenares van de iconische concept store Colette wilde het in haar winkel lanceren. Barrois ging akkoord. “Ik had geen schrik voor een mislukking, want ik had geen verwachtingen. Mijn parfum moest een coup de coeur zijn, anders wordt het toch niet gedragen.” En dat werd het, tot zijn verrassing. “De eerste x dat iemand me zei dat hij mijn parfum droeg kreeg ik tranen in mijn ogen. Dat is veel emotioneler dan iemand die mijn kleren draagt.”

Een goed parfum volgens Marc-Antoine Barrois

“Een parfum moet lang houden, vind ik. Zeker voor mannen, want die lopen niet rond met een fles om bij te spuiten. Die willen de hele dag door lekker ruiken.” Ook de diffusie vindt hij belangrijk: “Je moet niet de hele kamer vullen, maar wanneer je beweegt mag je wel een zweempje achterlaten. Zo’n vleugje Arpège (Lanvin) of L’Air du Temps (Nina Ricci) vind ik onweerstaanbaar. Omdat ik ze associeer met de elegantste vrouwen die ik ken.”

Ganymède, een parfum voor de anderen

Dat er een vervolg zou komen was evident voor beide mannen. “B683 is gemaakt voor mezelf, Ganymède voor anderen. B683 is tijdloosheid, Ganymède is elegantie.” De ervaring en opgedane kennis zorgde ervoor dat het hele proces sneller verliep. “Je bouwt op en voegt steeds iets toe. Maar wanneer het evenwicht niet meer klopt dan weet je dat het goed is.” Bijzonder is dat Ganymède geen bewaarstoffen of UV-filters bevat. Dat maakt dat het slechts 18 maanden houdbaar is. Een bewuste keuze. “Het is iets dat je op je huid draagt, dus waarom zou je daar dan onnodige stoffen in steken?”

Info

De parfums (eau de parfum 100 ml: 165 euro) van Marc-Antoine Barrois zijn te koop bij Necessities in Antwerpen en Senteurs d’Ailleurs in Brussel. Of online via marcantoinebarrois.com. 13, Galérie Vero-Dodat, 75001 Parijs.

Lees ook

Ganymède ruikt naar zout op je huid

Sylvaine Delacourte lanceert haar eigen parfummerk

Naomi Goodsir, Franse parfums met Australisch DNA

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht