Hoe ruiken de eerste parfums van Sylvaine Delacourte?

Niet alleen parfumeurs voelen de behoefte om hun visie uit te werken in een parfumlijn. Ook steeds meer creatief directeurs, die doorgaans meer op de achtergrond blijven, beginnen er aan. Een van de bekendste is ongetwijfeld Frederic Malle. Met een marketing achtergrond in de parfumerie lanceerde hij in 1999 Les Editions de Frederic Malle. Een vernieuwend concept waar hij parfumeurs in de spotlight plaatste en hen carte blanche gaf om de ultieme geur te maken. Ook Chantal Roos, die o.a. Issey Miyake op de kaart zette, lanceerde samen met haar dochter het merk Dear Rose. En Sylvaine Delacourte, die jarenlang de parfumontwikkeling begeleidde bij Guerlain, lanceert nu haar eigen merk. In de periode tussen Jean Paul Guerlain (die op pensioen ging) en Thierry Wasser (de eerste parfumeur buiten de familie) trad ze meer op de voorgrond. Maar eenmaal Thierry Wasser gerodeerd was verdween ze weer achter de schermen. Hoewel Guerlain voornamelijk damesparfums maakt, blijkt de creatie vooral een mannenzaak te zijn.

Witte Muskus

Gefascineerd door het uitgebreide geurrepertoire van witte muskus, besloot Sylvaine Delacourte een collectie van vijf eau de parfums te lanceren. Elke geur toont een ander facet van dit populaire parfumingrediënt. “Witte muskus is de pashmina van de parfumingrediënten” volgens haar. “De vele nuances roepen verschillende beelden op: die van gestoomde rijst, propere (was), framboos, talkpoeder, huidgeur.” Op haar site geeft Sylvaine Delacourte de ingrediënten mee, maar over de witte muskus zelf blijft ze vaag. Wellicht omdat synthetische moleculen minder sexy zijn dan natuurlijke ingrediënten als roos of iris. Witte muskus is de verzamelnaam die wordt gegeven aan synthetische moleculen die een geur lang doen houden (fixeren). Door hun fixatiekracht en het feit dat ze erg goedkoop zijn, worden ze op grote schaal gebruikt in de wasmiddelindustrie. Vandaar de naam ‘witte muskus’. Maar dat het daarom niet per definitie ‘goedkoop’ ruikt, bewijst Sylvaine Delacourte met deze Collection Muscs. Witte muskusgeuren zijn zacht en dus toegankelijk. Alle vijf eau de parfums evolueren mooi en houden erg lang.

La Collection Muscs

Helicriss: wellicht de meest aparte van de collectie. Het bevat namelijk strobloem (Helicryse), een kruidige bloem die hier de hoofdrol speelt. Het ruikt naar een boeket gedroogde bloemen waar de zon op schijnt. Een vakantie op Corsica, de bakermat van de Immortelle en wilde kruiden, leverde de inspiratie. Helicriss ruikt warm, droog, kruidig, meer stro dan bloemig. Poederachtig tonkaboon en de aardegeur van patchoeli zetten de warmte van het parfum in de verf. Rokerig wierook en zoet benzöe hars zorgen voor wat mysterie. Een eigenzinnig geheel dat overgoten is met witte muskus, die alle scherpe kantjes eraf vijlt.

Lilylang: dit is een bloemengeur die ik als ‘geel’ ervaar omdat ze een zonnige indruk maakt. Hier benadrukt de muskus het crèmeachtige van witte bloemen als jasmijn en tuberoos. Ylang ylang leent haar exotiek aan deze zonnige huidgeur.

Smeraldo: Smeraldo betekent smaragdgroen in het Italiaans, en zo ruikt het ook. Alsof je je neus steekt in een groot boeket met half gesloten kopjes. Fris, groen en krokant zonder een bittere noot (dankzij de muskus).

Florentina: Een eerste snuif brengt me zo weer naar mijn kindertijd. Meerbepaald naar de kleine potjes lijm die een marsepeingeur hadden. Het was een geklieder om er mee te werken, maar eigenlijk zat ik vooral te snuiven aan de potjes. Amandel zorgt voor die zachte poedergeur, versterkt door iris (een van mijn favoriete bloemen). Ook voor Sylvaine Delacourte is dit een geur uit haar jeugd. Meerbepaald de talkpoeder die haar moeder gebruikte.

Dovana: Op papier ruikt dit parfum bloemiger dan op mijn huid, waar vooral de muskus doorkomt als een zeepgeur. Een chique zeep wel te verstaan, verrijkt met zonnige bloemen en een snuifje vanille.

Info

Een eau de parfum (30 ml) kost 65 euro. Ik bestelde de ontdekkingskit van 5 stalen (1,7 ml) voor 10 euro. Een ideale manier om alle geuren uit te testen, want ze zijn zeer verschillend. Je kan ze voorlopig enkel online bestellen via Sylvaine-Delacourte.com.

Lees ook:

J.U.S., luxe nieuwe stijl

Marc-Antoine Barrois, een couturieur met een neus voor parfum

Olivier Cresp, meester in gourmand parfums

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht