De beste mannenparfums voor vrouwen

Wie deze blog regelmatig leest weet dat ik niet echt een onderscheid tussen mannen- en vrouwenparfums maak. Ik weet dat mannenparfums dragen misschien niet voor elke vrouw is, maar de keuze is groot. En dan heb ik het niet over de uniseks- of de nicheparfums, maar over het moois dat je in de mannenrayon kunt vinden. Dus zet je schroom opzij, en ga onder het mom van Vaderdag voor jezelf een cadeautje zoeken bij de heren. Of koop voor je lief of vader een parfum dat je zelf ook wilt dragen.

Frisse fougères

De grootste categorie in mannenparfums zijn fougères. Deze ‘varen’ of frisse bosgeuren herken je aan hun bloemige frisheid (lavendel), hout (eikenmos) en zachtheid (poederachtig coumarine). Zeker de luchtige varianten met niet al te uitgesproken ‘zeepgeur’ kunnen een interessant alternatief zijn voor een frisse ‘dames’geur. Een van de mooiste fougères is Boy van Chanel, waar lavendel zich van een poederige, bloemige kant laat zien.

Fruitige citrus

Veel citrusgeuren zijn sowieso uniseks, zeker de fruitiger varianten. Een eeuwige klassieker is Eau Sauvage van Dior, waar een transparante jasmijngeur (hedione) het parfum toegankelijk genoeg maakt voor dames. Het is een heel cleane citrusgeur die zo fris als een wit linnen hemd aanvoelt op warme dagen. Eau Sauvage is altijd al populair geweest bij vrouwen, in die mate dat ze bij Dior enkele jaren later een vrouwenversie lanceerden: Diorella uit 1972. Maar dat is nooit zo’n groot succes geworden. Tot op de dag van vandaag is Eau Sauvage nog altijd een favoriet van veel vrouwen.

Veelzijdig hout

Hout is traditioneel erg mannelijk, maar onder invloed van de nichemerken worden houtgeuren voor dames in de traditionele parfumerie steeds populairder. Begin je zoektocht bij de zachtere houtsoorten zoals sandelhout of den. Ook het bloemige (iris) Dior Homme is een prima optie. Vetiver heeft een grassige frisheid die vrouwen aantrekt die al wel eens een groene geur durven dragen. Mooie opties zijn het zachte Grey Vetiver van Tom Ford en -iets meer uitgesproken- Terre d’Hermès of Lalique Encre Noire.

Moeilijker is ceder, omdat het een behoorlijk droge, strakke geur is die een strenge, klassieke indruk geeft. Hoe droger je gaat (tabak, leer), hoe mannelijker de indruk. Een frisse versie zoals Déclaration van Hermès is een van de meest toegankelijke opties in dit genre. Nog meer karakter vind je bij Gucci Guilty Absolute, dat naar een stoer leren jasje ruikt. Combineer met ultravrouwelijke elementen zoals een decolleté, hakken of een rode lipstick om het contrast (of de verwarring :-)) te vergroten.

Karaktervol oosters

Ook Oosterse parfums zijn een optie. Vrouwen die van het zwaardere, zoete werk houden kunnen best eens de mannenparfums onder de loep nemen. Daar vind je vaak interessante zaken met meer karakter dan de vele zoete cocktails die voor vrouwen geserveerd worden. Guerlain-klassieker Habit Rouge is het perfecte voorbeeld van een Oosterse geur die nooit zwaar op de hand is. Een frisse citrusaanzet houdt het luchtig, kruidige bloemen geven verfijning en de vanille toont zich meer poederig dan zoet. Meer drama vind je bij Chanel’s Egoïste, met zoete specerijen als kaneel en vanille.

Info

Guerlain, Gucci, Hermès, Lalique, Dior, Tom Ford en Chanel vind je in de parfumerie. Chanel Boy (Les Exclusifs) vind je bij Place Vendôme in Wevelgem, in de Chanel boetiek en webshop.

Lees ook

Boy, de grote liefde van Gabrielle Chanel

Welke beautyproducten zijn uniseks genoeg om te delen?

Kunnen mannen en vrouwen dezelfde cosmetica gebruiken? 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht