Welke beautyproducten zijn uniseks genoeg om te delen?

Young couple putting on face cream at home in the bathroom

Uniseks mode, namen, entertainment, … De verschillen tussen mannen en vrouwen nemen steeds meer af. Ook in de badkamer, waar potjes, parfums en zelfs make-up steeds meer worden uitgewisseld. Al is de drempel voor het ene product al wat hoger dan het andere. Hoewel mannencosmetica langzaam maar zeker ingeburgerd geraakt, is de drempel voor mannen om de producten van hun vrouw te gebruiken lager dan zelf een parfumerie binnen te stappen. Zeker als die niet overdreven vrouwelijk ogen, generen mannen zich steeds minder om hun vinger in een pot crème te steken. Mannen wagen zich vooral aan huidverzorging, vrouwen durven al eens een mannencologne dragen.

 Huidverzorging moet functioneel zijn

Vrouwen hebben keuze zat en zullen niet gemakkelijk een crème van hun man gebruiken. Andersom gebeurt dat wel, zolang hij niet te geparfumeerd en te vettig is. Mannen hebben immers doorgaans een dikkere en vettere huid. Ook de look & feel is belangrijk: mijnheer verkiest sobere verpakkingen in neutrale kleuren met stoere namen als Refueling Wash, Ultra Facial, Aqua Power, Total Recharge, …. Ook belangrijk: producten behandelen een probleem (puistjes, droge huid, wallen, …) en dienen niet louter om ‘mooier te maken’. Functionele producten dus, zoals hydraterende crèmes, reinigende maskers, scrubs, handcrème en antirimpel oogcrèmes. Merken met een hoog ‘uniseks gehalte’ zijn Clinique, Kiehl’s, Origins, Clarins, Eucerin, La Mer, Dermalogica, Filorga, Sisley, …

 Make-up is taboe (tenzij je een rockster bent)

Het grootste taboe rust nog altijd op make-up. Mannen spreken er niet over, maar kopen het blijkbaar wel. Tenminste: geen make-up, maar wel ‘corrigerende verzorging’. Alles wat puistjes, kringen of vermoeidheid verbergt, is zeer populair: een getinte verzorgingscrème, een mat zonnepoeder en een concealer. Ook een lippenbalsem durft mijnheer al eens aan te slagen. Zolang je het maar niet ziet. Voor dezelfde reden zijn mascara, eyeliner en poeder voorlopig voor veel mannen nog een brug te ver.

 Vrouwen zijn avontuurlijker op vlak van parfums

Uniseks geuren zijn niets nieuw. De meest succesvolle uniseks geur aller tijden is ongetwijfeld Calvin Klein’s CK One, dat in 1992 werd gelanceerd. Maar lang voordien was er al Eau Sauvage van Dior, een mannenparfum dat massaal door vrouwen werd geadopteerd. Dergelijke frisse geuren zijn een voor de hand liggende optie. Maar ook mannenparfums met een zwoeler (Chanel Egoïste, Guerlain Habit Rouge, …) of een bloemig karakter (iris in Dior Homme, lavendel in Caron Pour Un Homme) zijn niet veilig voor vrouwenvingers.

Andersom ligt moeilijker: de meeste mannen blijven ver weg van zoete of bloemige geuren. Ze willen doorgaans duidelijke parfums die geen twijfel laten bestaan over hun mannelijkheid. Door het succes van de nicheparfumerie, waar dat onderscheid veel minder wordt gemaakt, worden typisch mannelijke ingrediënten zoals hout en vetiver steeds populairder in damesparfums. Bovendien zijn er heel wat parfums waar je moeilijk een genderlabel op kan plakken wanneer je ze blind ruikt. Voor wie zich over de drempel van marketingdictaten kan zetten wacht een heel nieuwe wereld…

Lees ook:

6 nieuwe mannengeuren

Kan een rozengeur ook door mannen worden gedragen? 

Kunnen mannen en vrouwen dezelfde cosmetica gebruiken? 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht