Is genderneutrale cosmetica een hype of een mythe?

Genderneutraal is het nieuwste buzzword in de parfumerie. De hipste beautymerken zitten tegenwoordig niet in roze of zwarte potjes of flesjes, maar hebben een neutralere verpakking om zowel mannen als vrouwen aan te spreken. Maar kunnen mannen en vrouwen zonder meer dezelfde producten gebruiken? Of is er een wezenlijk verschil? En zit dat in ons hoofd of in onze huid?  Ik vroeg het aan de beauty experts van nicheparfumerieën Senteurs d’Ailleurs (Raphaël Hobart) en Necessities (Maxime Bocxtaele) en dermatologe Valérie Peeters.

Foto door Retha Ferguson via Pexels

Times are a-changing

In mode, maar ook andere domeinen, zijn de lijnen tussen ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ al langer vervaagd. Vooral jonge mensen houden minder vast aan de traditionele man-vrouw rollen, meent onderzoeksbureau Mintel. Ze zijn meer ‘genderfluide’, ze laten zich niet graag laat vastpinnen op gender. En bij uitbreiding ook niet op leeftijd, lichaamstype, huidskleur of seksualiteit. Dat merken ze ook in de parfumerie, waar mannen steeds vaker binnenstappen. “Op sociale media spreken mannen openlijk over cosmetica, vooral jongere mannen. Ze hebben geen drempelvrees om een parfumerie binnen te stappen” bevestigt Raphaël Hobart van de Brusselse nicheparfumerie Senteurs d’Ailleurs. 40% van zijn klanten zijn mannen.

Welke beautyproducten kopen mannen dan? “Sommigen kopen specifieke producten zoals een brow gel of een zelfbruiner. Niet perse genderneutrale cosmetica, zelfs labels met een vrouwelijker imago worden zonder problemen gekocht. Oudere (50+) mannen zijn vaker onzeker en worden gerust gesteld door producten die specifiek voor mannen zijn ontwikkeld.” Maar de meerderheid van zijn klanten, ook vrouwen, kiest vooral genderneutraal. Merken als Aesop, Malin + Goetz, Grown Alchemist, etc, doen het bijzonder goed. “Die hebben neutralere verpakkingen, texturen en geuren die zowel vrouwen als mannen aantrekkelijk vinden.”  

Genderneutraal consumeren is een soort lifestyle geworden, een manier van denken. Maar het zijn vooral de filosofie en de ideologie van het merk die doorwegen voor die consumenten, merkt Raphaël op: “duurzaam, cruelty free , organic of vegan, milieuvriendelijk, maatschappelijk geëngageerd, ….”

The Ordinary is een van de vele moderne merken die een genderneutrale verpakking én communicatie gebruiken

Kunnen mannen en vrouwen dezelfde cosmetica gebruiken?  

Voor Raphaël is gender niet relevant. “Wij adviseren een klant in functie van zijn huidtype en behoeftes, niet in functie van zijn of haar gender. Huidverzorging is immers zeer persoonlijk, of je nu een vrouw of een man bent.” Toch is de huid van mannen en vrouwen anders, stelt dermatologe dr Valérie Peeters van Medical Skincare in Sint-Truiden.

  • Om te beginnen is er de baardgroei. “Regelmatig scheren maakt de huid gevoeliger, wat om aangepaste producten vraagt. Mannen hebben meer en sterkere haren, waardoor het onderhuidse bindweefsel meer structuur heeft. Daardoor is het sterker en iets minder gevoelig voor veroudering. De huid van vrouwen veroudert wat sneller onder invloed van de menopauze, waardoor de huid droger wordt en ook minder elastisch.  
  • De huid van mannen is ook iets dikker, zo’n 10 à 20 percent. “Dat scheelt maar een fractie van een millimeter, maar het maakt een verschil.
  • In het algemeen hebben mannen een iets vettere huid, aangezien hun hogere testosterongehalte de talgproductie meer stimuleert.” Qua verzorging raadt dr Peeters de meeste mannen aan om geen al te vette crème te gebruiken. Tenzij ze eczeem hebben of een droge huid. “Maar eigenlijk gaat het meer over texturen dan over ingrediënten of formules.”  
  • “Het verschil zit vooral in de verwachtingen.” beaamt Raphaël. “Vrouwen houden ervan om de dag door het comfort te voelen van een crème. In tegenstelling tot mannen, die het niet willen voelen en nog minder willen zien.” 

Conclusie: Zolang de producten geschikt zijn voor de huidbehoeften kunnen mannen en vrouwen dezelfde verzorgingsproducten gebruiken. Ingrediënten zijn immers per definitie genderneutraal. Specifiek genderneutrale cosmetica is dan ook meer een kwestie van marketing dan een wezenlijk verschil.

Het make-up gamma van Shiseido is niet specifiek voor mannen ontwikkeld, maar ziet er zeker stoer genoeg uit om drempelvrees bij weg te nemen. Tip: hun concealer is de moeite!

Gebruiken mannen stilaan ook meer make-up?

Make-up en mannen, het blijft een moeilijke verhouding. Hoewel het zeker niet nieuw is. Oude Egyptenaren en Romeinen waren niet vies van een streepje ‘guyliner’ en wat rouge. De notabelen van de pruikentijd benadrukten hun hoge komaf met een fameuze veeg witte poeder op hun neus. In de twintigste eeuw werd make-up vooral een ding in subculturen in de muziekscene. Punkers, new wavers en popsterren als Prince en Bowie schilderden er op los. En de make-up boys van Youtube zien make-up als een creatieve expressie van hun persoonlijkheid. Maar de looks van Jeffree Star of Patrick Starrr mogen dan wel spectaculair zijn, ze worden niet gevolgd door de man in de straat. Volgens visagiste Sabine Peeters hebben de meeste mannen weinig met make-up. “Voor de foto vinden ze het doorgaans niet zo erg, maar het moet er af als ze weer naar buiten gaan.”

Sabine gebruikt dezelfde make-up producten voor mannen als vrouwen. Maar wel met een ander resultaat: “Ik focus meer op het matter maken van de huid, minder op het opmaken zelf. Mannen hebben doorgaans meer last van vergrote poriën en glans dan vrouwen.” Volgens Sabine grijpen mannen het snelst naar concealer, zeker als ze opmerkingen krijgen dat ze er vermoeid uitzien. “Concealer geeft onmiddellijk resultaat, maar je ziet het nauwelijks.” Oogmake-up ligt volgens haar het moeilijkst: “Dat valt meer en sneller op.” Dat beaamt Raphaël: “Het is cruciaal voor mannen dat je niet ziet dat ze make-up dragen. Make-up wordt nog gezien als (te) vrouwelijk, al zal dat vermoedelijk wel evolueren.”  

Kunnen deze geuren zowel door mannen als vrouwen gedragen worden? Daar beslist je neus over, niet langer het oog

Heeft gender een geur? 

Calvin Klein’s Ck One maakte ons in 1994 vertrouwd met uniseks parfums. De frisse, propere geur met androgyne modellen viel op tussen de stereotiepe parfumreclames voor sensuele vrouwenparfums en viriele houtgeuren. In diezelfde periode kwamen nicheparfums op, die focusten op ingrediënten, niet op gender. En hoewel deze parfums vaak minder stereotiep ruiken, merkt Maxime Boxtaele van de Antwerpse nicheparfumerie Necessities toch dat de meeste een overwegend mannelijk of vrouwelijk cliënteel hebben. “Houtgeuren als Escentric Molecules Molecule 01 en Byredo’s Bal d‘Afrique verkopen we voor 95% aan vrouwen. Terwijl de bloemige houtgeur Penhaligons Halfeti of het aromatische Maison Francis Kurkdjian Gentle Fluidity Silver vooral door mannen worden gekocht.”

Zijn we dan toch geconditioneerd door een idee van wat mannelijk of vrouwelijk is? “Factoren als verpakking, uitleg, de verkoper, de winkel en de cultuur spelen een rol” bevestigt Maxime. “Een parfum dat zich als mannelijk positioneert stelt sommige klanten gerust. Mensen die meer genderneutrale cosmetica kiezen, doen dat volgens mij vooral omdat ze er zelf gelukkig van worden. En niet om indruk te maken op hun omgeving.” 

Lees ook

Genderneutrale geuren

Welke beautyproducten zijn uniseks genoeg om te delen?

Kan een rozengeur ook door mannen worden gedragen? 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht