Met deze 8 genderneutrale geuren scoor je gegarandeerd

Parfum blijft een topgeschenk tijdens de feesten. Koop slim en koop je lief een van deze genderneutrale geuren om te delen.

Acqua di Parma Colonia Futura

Wat? Een moderne interpretatie van de iconische Colonia. En dat betekent anno 2020: natuurlijk(er) en milieuvriendelijker. Dat betekent een geur die voor 99% natuurlijk is (niet altijd een garantie dat het daarom ook duurzamer is, maar dat is stof voor een andere blogpost) en een meer ecologische verpakking. De bakelieten dop is vervangen door een exemplaar van deels gerecycleerd en recycleerbaar plastic. Het etiket is van marmerstof. Dat mogen ze voor mijn part dus wél doortrekken naar de andere parfums. Misschien is dit het begin van een nieuw, milieuvriendelijk hoofdstuk van het merk?

Hoe ruikt het? Qua geur is het een eau de cologne met fougère trekjes door een flinke dosis lavendel, wat het redelijk klassiek maakt. Vandaar wordt het kruidiger en groener en uiteindelijk houtig. Echt vernieuwend ruikt het niet, maar voor een geur die 99 % natuurlijk is, vind ik hem zeker verfijnd genoeg. Al blijf ik een voorkeur hebben voor de originele Colonia, een genderneutrale klassieker.

Hoeveel kost het? 50 ml: 88 euro

Waar te koop? De betere parfumerie, zoals Parfuma in Antwerpen

Goldfield & Banks Bohemian Lime

Wat? Het laatste parfum van Goldfield & Banks brengt de Australische zomer mee met Bohemian Lime, op basis van citrus en hout. Het merk zet in elk parfum een typisch Australisch ingrediënt in de kijker. Dit keer krijgt ‘finger lime’, een soort ‘limoenkaviaar’ de hoofdrol.

Hoe ruikt het? Het eerste dat je ruikt is een sappige limoen (die behoorlijk lang aanhoudt, haast tot in de basisnoten) met iets extra. Dat blijkt kardemom te zijn, een specerij dat iets peperachtig aan citrusnoten toevoegt en de groene houtgeur van vetiver mooi weet te blenden. Het bijzondere aan Bohemian Lime is dat je hem even goed in de zomer kan dragen als op koudere dagen. Een goede investering, dus!

Wat kost het? eau de parfum 100 ml: 145 euro

Waar te koop? www.goldfieldandbanks.com; andere verkooppunten via www.luxurycosmetics.be

Maison Francis Kurkdjian L’Homme A La Rose

 Wat is het? Een rozengeur voor mannen. In het Midden-Oosten draaien ze er hun hand niet voor om, maar in het Westen maakt het idee alleen al de meeste mannen ongemakkelijk. Zonder reden, want Francis Kurkdjian ontwikkelde een frisse, stralende geur die door zijn genderneutrale karakter niemand raar zal doen opkijken.

Hoe ruikt het? Roos (meiroos en Turkse roos) is de ruggengraat van het parfum en ruik je in alle fases. In de aanzet wordt het gecombineerd met pompelmoes, in het aromatische hart met salie en ook in de basis blijkt het een goede match met de houtnoten. Geen idee waar het vandaan komt, maar ik krijg scheerschuimvibes van dit parfum. Van de gesofisticeerdere soort, weliswaar. De zachtheid van de rozen geeft een interessant contrast met de wat scherpe grapefruit en synthetische houtnoten die tegenwoordig alomtegenwoordig lijken te zijn. Niet in het minst omdat ze zelfs een fris parfum urenlang kunnen doen houden.

Hoeveel kost het? eau de parfum 50 ml: 105 euro, 100 ml : 175 euro.

Waar koop je het? Mijn exemplaar kreeg ik van Senteurs d’Ailleurs in Brussel. www.senteursdailleurs.com. Meer verkooppunten vind je op www.maisonfranciskurkdjian.com.

Jo Malone Cypress & Grapevine cologne intense

Wat is het? Een Cologne Intense voor liefhebbers van aromatische houtgeuren.

Hoe ruikt het? Het eerste wat je ruikt is lavendel, meer aromatisch dan bloemig, met op de achtergrond de groene, harsachtige houtgeur van cypres. Een warme, maar niet zoete basis (amber?) geeft een fougère indruk, die het wat klassiek en mannelijk maakt. Maar een vrouw met een voorkeur voor genderneutrale geuren zal dit ook kunnen smaken.

Hoeveel kost het? 50 ml : 93 euro, 100 ml : 137 euro.

Waar koop je het? Sommige filialen van Planet Parfum, Ici Paris XL, Parfuma in Antwerpen, Senteurs d’Ailleurs in Brussel. www.jomalone.eu

Invisible Musk van Juliette Has A Gun

Wat is het? Pure nostalgie voor wie zijn tienerjaren in de jaren 80 beleefde en ettelijke liters White Musk van The Body Shop verzette. Maar dan iets gesofisticeerder.

Hoe ruikt het? Babypoeder, propere was, warme huid, pastelwit, fruitig bloemig, … Invisible Musk ruikt naar proper gewassen en royaal ingepoederde babybilletjes. Klinkt een beetje raar voor een volwassen parfum, maar het geeft je wel een goed gevoel. Het is meer een geur die je voor jezelf draagt dan voor anderen.

Hoeveel kost het? Eau de parfum 50 ml: 85 euro, 100 ml: 110 euro.

Waar koop je het? Bij o.a. Kroonen & Brown in Brussel, Parfuma en Necessities in Antwerpen. Meer verkooppunten op www.juliettehasagun.com

Maison Margiela Replica Bubble Bath

Wat is het? Alle Replicageuren van Maison Martin Margiela zijn geïnspireerd op universele herinneringen die je een bepaald gevoel geven. Deze keer: badschuim!

Hoe ruikt het? Bubble Bath ruikt, jawel, clean & soapy, naar een lekker warm bad met geurig badschuim. Niet meer, niet minder. Wel wat duur voor een badschuimgeur, al blijft hij gelukkig wel langer hangen dan de doorsnee Fa 🙂

Hoevel kost het? 100 ml: 95 euro

Waar koop je het? o.a. bij Parfuma en Ici Paris XL

Aesop Rozu

Wat is het? Aesop heeft een nieuwe geur uit, geïnspireerd door de Franse modernistische ontwerpster Charlotte Perriand. Hoewel zij naar verluid vooral eau de colognes droeg werd het een rozengeur.

Hoe ruikt het? Het aroma van een Japanse roos die naar haar werd vernoemd (en samen met haar dochter is ontwikkeld) vormt de basis van Rozu. Aangevuld met Shiso, een plant met een fris kruidig aroma. Hij wordt in de Japanse keuken gebruikt en herinnert aan de frisse berglucht van de Alpen, de favoriete plek van Perriand. Hout en kruiden tenslotte geven haar vastberaden persoonlijkheid weer. Rozu is een rozengeur die bijzonder natuurlijk overkomt en toch voldoende gesofisticeerd is om het interessant te houden. En hoewel rozen gemakkelijk met vrouwen worden geassocieerd kan dit perfect door mannen gedragen worden.

Hoeveel kost het? 50 ml: 150 euro

Waar koop je het? In de Aesop boetieks in Antwerpen en Brussel. www.aesop.com

Tom Ford Black Orchid Parfum

Wat is het? Een geconcentreerder parfum versie van bestseller Black Orchid, de eerste en een van de meest typische Tom Ford geuren.

Hoe ruikt het? Als geen ander roept deze bloemige oriental glamour op, met sensuele, donkere bloemen (zwarte orchidee, speciaal voor Ford gekweekt, naar verluid), een zweempje aarde van truffel, een warm hart van hout, mysterieuze wierook, verslavende vanille en zwarte chocolade. Geen parfum voor muurbloempjes, eerder voor flamboyante luxepoezen (of katers) die een ruimte nog urenlang domineren, lang nadat ze al vertrokken zijn. Waarom er dan nog een geconcentreerde parfum versie moet worden uitgebracht is me niet helemaal duidelijk. Wellicht omdat het voor sommige mensen nooit genoeg kan zijn. Het volume werd dus nog wat opgevoerd met de exotische sensualiteit van ylang ylang en een rum akkoord om het extra verslavend te maken. Het mooiste bewijs dat genderneutrale geuren niet per se fris hoeven te zijn.

Wat kost het? 50 ml: 125 euro

Waar koop je het? www.parfuma.com, www.senteursdailleurs.com, Galeria Inno, www.iciparisxl.be en sommige filialen van Planet Parfum

Lees ook

Tips van de parfumdokter om online parfum te kopen

De leukste parfumflesjes

De beste parfums voor champagne liefhebbers

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht