Tips van de parfumdokter om online parfum te kopen

Ga jij je dit jaar op cadeautjesjacht in volle kerstdrukte? Ik niet, eerlijk gezegd. Ik koop mijn cadeautjes zoveel mogelijk in mijn dorp of online (bij voorkeur bij Belgische, kleine retailers). Voor parfum is dat niet zo eenvoudig. Het afgelopen jaar zijn we niet op ontdekking kunnen gaan in de parfumerie. Hoe kun je dan nieuwe geuren leren kennen? En hoe kies je een parfum voor jezelf of iemand anders online? De parfumdokter geeft je enkele tips!

online parfum kopen
Foto: Andrea Piacquadio voor Pexels

Ken de basics

Wie hoopt om lekkere wijn te vinden door enkel op een mooi etiket af te gaan heeft waarschijnlijk al ervaren dat dit niet de beste strategie is. Een basiskennis van de druivensoorten of regio’s brengt je al een heel eind verder. Dat geldt net zo voor parfum. Weet dat er 4 parfumfamilies zijn: fris, bloemig, oosters en hout. Elk van die families heeft telkens nog subgroepen en bestaat in verschillende intensiteiten, van fris tot zwaar. Check op Fragrantica.nl tot welke parfumfamilies je favoriete geuren behoren en je weet meteen in welke richting je moet zoeken. Lukt het niet? Boek dan een parfuminitiatie bij de Parfumdokter! 🙂

Koop je parfum voor iemand anders?

Bekijk parfum als een accessoire. Net als make-up, een kapsel, schoenen of andere accessoires zegt het iets over iemand. Kort samengevat:

  • Frisse geuren als citrus-, groene, water- en fruitgeuren zijn een veilige keuze. Ze blijven immers niet zolang hangen, geven een verzorgde indruk en zullen weinig mensen storen.
  • Bloemengeuren zijn de populairste en grootste geurfamilie voor vrouwen. Je kunt er alle kanten mee uit: fris en onschuldig met lichte bloemengeuren als meiklokjes, freesias of pioenrozen, romantisch en vrouwelijk met een volle rozen- of jasmijngeur, sensueel met zwoele witte bloemen zoals tuberoos of gardenia. Als je het fris houdt zal je doorgaans weinig risico lopen.
  • Houtgeuren geven een stabiele, nuchtere indruk. Ze werden traditioneel als mannelijk beschouwd, maar de laatste jaren wagen steeds meer vrouwen zich aan hout. Het zijn geuren met karakter en persoonlijkheid, wat uitgesproken meningen zal uitlokken. Niet echt een veilige keuze, dus.
  • Oosterse parfums hebben een warm, kruidig en zoet karakter, dankzij ingrediënten als amber, vanille of andere specerijen. Niet voor iedereen of voor elke gelegenheid, dus zorg dat je weet welk parfum de gelukkige draagt.

Kijk naar de verpakking

Hecht je toch erg veel belang aan een mooi flesje? Let dan op de kleuren. Vaak (als de marketing mensen hun job goed hebben gedaan) vertellen die iets over het type parfum. Hoe frisser de kleuren, hoe frisser de geuren doorgaans. En andersom: hoe donkerder, hoe intenser en mysterieuzer het parfum. Klopt niet altijd en gaat al helemaal niet op voor nichemerken, die al hun geuren in dezelfde fles verpakken.

Koop je eau de toilette of eau de parfum?

Het verschil zit hem in de concentratie (daarover lees je hier meer), wat een effect heeft op hoe lang de geur houdt én hoe complex hij is. Een eau de parfum is doorgaans een 15tal euro duurder, maar dat loont vaak. Het is ook de standaard binnen de industrie: parfumeurs werken in die concentratie (gemiddeld 15 à 20 % geurconcentraat in een alcoholoplossing) en de meeste nichemerken brengen hun geur in eau de parfum uit.

Hoe nieuwe geuren ontdekken?

  • Sample sets zijn ideaal om een merk te ontdekken. Ik heb er dit jaar zelf al verschillende aangekocht en heb er in het voorjaar een blogpost over geschreven. Je vindt ze vooral bij nichemerken, bij sommige parfumzaken kun je zelf online kiezen welke geuren en merken je wilt testen.
  • Een parfumabonnement (bv Parfumado, Pocket Perfume) is handig om parfums wat uitgebreider te testen. Een slimme formule wanneer je snel verleid wordt, maar een geur ook snel bij raakt.

Een laatste tip: vraag altijd om een staaltje van de geur bij je aankoop. Standaard krijg je die sowieso bij je online bestelling. Zo hoef je de verpakking niet te openen en kun je het parfum wisselen indien het toch niet bevalt.

Lees ook

Parfumtypes en de psychologie van parfum

Wat is de beste prijs-kwaliteitverhouding: eau de toilette of eau de parfum?

Sample sets, de budgetvriendelijke manier om parfums te ontdekken

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht