Deze week bleek mijn flesje Joy van Patou op. Ik gebruik dit bloemenparfum graag in mijn lezingen, omwille van het mooie verhaal. Joy werd immers in 1930 gelanceerd als “duurste parfum ter wereld”, vlak na de beurscrash van Wall Street. Maar wanneer ik de mouillettes op voorhand parfumeerde, merkte ik dat deze eau de toilette meer naar zeep dan naar bloemen rook. Mijn publiek vond het doorgaans een ouderwetse geur. Mensen hadden zichtbaar moeite om zich voor te stellen dat dit ooit het duurste parfum ter wereld was. Toen ik in de parfumerie zag dat er ook een eau de parfum was kon ik vergelijken. En werd me nog maar eens duidelijk dat dat doorgaans de beste optie is. Het eau de parfum ruikt veel rijker, bloemiger en heeft geen zeepgeur.
Goedkoop beterkoop?
De meeste mensen kiezen doorgaans voor eau de toilette, omdat het enkele euro’s scheelt. Maar een eau de parfum houdt niet alleen langer, de geur is doorgaans ook rijker. Ruik maar eens aan Si van Giorgio Armani. Deze fruitige chypre ruikt anders in de verschillende concentraties. De eau de toilette is een lichte geur, zonder duidelijke signatuur. Hij ruikt vaag bloemig en zoet en is na twee uur nagenoeg verdwenen. Het eau de parfum is luid en extravert en zet meteen een grote mond op, vol sappig fruit en zoete bloemen. Na een uurtje heeft ze al veel minder te vertellen en lijken de bloemen ingepakt in een sluier van vanille. Grote merken passen voor hun bestsellers soms niet enkel de concentratie aan, maar ook de geur. Zo ruikt de eau de toilette van Chanel N°5 veel frisser en het eau de parfum veel bloemiger dan het extraît de parfum. Maar doorgaans neemt men die moeite niet en verdunt men louter het concentraat.
Moraal van het verhaal?
Altijd eerst ruiken wanneer een geur in eau de toilette én in eau de parfum te koop is. Houdt het lang genoeg (2 à 4 uur voor een eau de toilette, 4 à 6 uur voor een eau de parfum)? Heeft de geur voldoende volume en signatuur? De meeste grote merken in de mainstream parfumerie bieden een geur in verschillende concentraties aan. In de nicheparfumerie vind je meestal enkel eau de parfum.
Lees ook
Zijn budgetparfums even kwalitatief als duurdere geuren?
Over goedkope en dure parfums: het kostenplaatje
Sample sets, een budgetvriendelijke manier om parfums te ontdekken