Jaren geleden liet ik voor een artikel parfums blind beoordelen door sommeliers. Het was fascinerend om te zien hoe ze vaak terug vielen op hetzelfde vakjargon als parfumeurs en de technische kwaliteiten analyseerden. Niet veel later begon ik een wijnopleiding waar ik nog veel meer parallellen ontdekte tussen parfums en wijn. Die kennis kwam van pas toen champagne huis Piper-Heidsieck me onlangs vroeg om een masterclass te geven, samen met hun maître de cave Emilien Boutillat. Voor de feesten lanceert het merk een geschenkverpakking van hun Cuvée Brut: een cooler in de vorm van een parfumfles.
3 types aroma’s
In parfum onderscheiden we 3 types aroma’s: kop-, hart- en basisnoten. Kopnoten ruik je onmiddellijk, maar ze blijven niet lang. Citrusnoten zijn een klassiek voorbeeld. Wanneer de kopnoten vervagen komen de hartnoten op. Die hebben wat meer tijd nodig om zich te ontwikkelen, maar blijven langer. Typische voorbeelden zijn bloemen, fruit, kruiden, groene noten, enzovoort. Basisnoten tenslotte zijn de zwaarste materialen, zoals vanille, muskus en hout. Die ruik je pas echt goed na een paar uur en blijven het langst op de huid.
Champagne heeft ook 3 soorten aroma’s, zij het op een andere manier. Primaire aroma’s komen van de druiven. Meestal zijn dat bloesems, witte vruchten en citrus. Zo heeft chardonnay bijvoorbeeld typische boter- en citrusaroma’s. Secundaire aroma’s ontstaan door de fermentatie van de druiven: geuren van boter, brood(deeg), fruitcake, … Tertiaire aroma’s tenslotte ontwikkelen zich door het verouderingsproces. Dan komen er aroma’s bij van hout, honing, specerijen, gekonfijt fruit en soms zelfs chocolade en koffie.
Bewaartijd
Parfum kan je minstens om en bij de 3 jaar bewaren (maar vaak langer). Op voorwaarde dat je dat op de juiste manier doet. Je moet hem beschermen tegen zijn 3 vijanden: licht, warmte en lucht. Wanneer je parfum in de verpakking bewaart, op een koele plek (je frigo hoeft niet, maar een warme badkamer is niet ideaal) kun je vaak veel langer doen met een parfum. Al weet ik uit eigen ervaring dat parfums met veel topnoten (citrusgeuren, bijvoorbeeld) veel sneller ‘keren’ dan bijvoorbeeld Oosterse parfums, met veel basisnoten.
Voor champagne is dat grotendeels hetzelfde: in een koele, donkere, niet al te droge omgeving (zodat de kurk niet uitdroogt). Staand of liggend maakt volgens Emilien Boutillat niet uit. Wanneer je houdt van een frisse champagne drink je hem binnen de 3 jaar op, maar als je van de tertiaire aroma’s houdt, dan moet je hem langer bewaren. Al is het altijd een beetje een verrassing hoe een champagne zal evolueren, zelfs voor een maître de cave. Voldoende voorraad aanleggen dus, zodat je regelmatig kan proeven.
Hoe serveren?
Champagne koel je best een viertal uur op voorhand in de koelkast, zodat hij langzaamaan op de juiste temperatuur komt: rond de 8 à 10 graden als aperitief, iets warmer als je hem bij eten wilt serveren. Als je niet voldoende tijd hebt, koel hem dan in een emmer met ijsblokjes, wat water en zout. Dan is hij drinkklaar op minder dan een uur. In de vriezer steken is geen goed idee, want dat geeft een thermische shock. Maar soms breekt nood wet.
Parfum heeft net warmte nodig zodat hij kan verdampen en je hem goed kunt ruiken. Breng hem dus aan op de warmste plekjes van je lichaam: de polsen, je hals, achter de oren, decolleté en je knieholtes. Wil je langer genieten van je parfum, parfumeer dan je haar en kleding. Vezels houden geur immers lang vast. Al mis je dan wel die unieke match tussen je huid en het parfum, die het verschil maakt tussen lekker en onweerstaanbaar ruiken!
Parfums voor Champagnedrinkers
Liefhebbers van champagne houden van subtiliteit en elegantie. De belangrijkste aroma’s in champagne zijn citrus, fruit, bloemen en wat hout. Dat vind je terug in deze sprankelende damesgeuren:
*Liquides Imaginaires Dom Rosa kleedde een champagne akkoord aan met peer, een vleugje mysterieuze wierook en een zoete afdronk met vanille. Info: eau de parfum 100 ml: 180 euro, bij Parfumerie Steenmans in Tongeren en via www.beautybykroonen.com
*YSL Yvresse werd ooit gelanceerd onder de naam Champagne, in een flacon als een champagnekurk. Dat konden de champagneboeren niet appreciëren, maar zelfs met een andere naam en flacon weten veel vrouwen deze fruitige bloemengeur nog altijd te smaken. Info: eau de toilette 80 ml: 90 euro, parfumerie.
*Marc Jacobs Divine Decadence heeft een zwoelere interpretatie van champagne, afgekruid met saffraan, vanille en amber. Info: eau de parfum 50 ml: 89,50 euro, parfumerie.
*Carolina Herrera 212 VIP Rosé is een zachte huidgeur met frisse bloemen, fruit en witte muskus. Info: eau de parfum 80 ml: 85,55 euro, parfumerie <nog geen beeld ontvangen, dus eventueel laten vallen>
*Demeter Champagne Brut ruikt meer naar cava dan champagne, want hij is redelijk zoet en fruitig, meer perzik dan citrus. Waarschijnlijk meer de smaak van een jong meisje dan van een doorwinterde champagneliefhebber. Info: cologne 120 ml: 34,95 euro, via Bol.com
Lees ook
Wat je moet weten voor je een parfum koopt