Boy, de grote liefde van Gabrielle Chanel gebotteld

IMG_1308

De signatuur van een merk

Sommige merken herken je bijna blind. Guerlain heeft bijvoorbeeld de Guerlinade, een combinatie van verschillende ingrediënten die in nagenoeg elk parfum terug komen: bergamot, jasmijn, roos, iris, vanille en tonkaboon. Het geeft een Guerlain parfum iets herkenbaar (sensueels). En ook de (meeste) Chanel parfums hebben een bepaalde signatuur, die ik zou omschrijven als een soort frisse poederachtigheid. Geen witte muskus poederdons (zoals je bij Chloé ruikt), maar eerder een fijne voile die tegelijk fris en zacht is. Je ruikt het onder andere in N°5, N°19 en ook in het nieuwste parfum Boy. Het was de bijnaam van Arthur Capel, Chanel’s grote liefde. Niet toevallig een man, want Boy is een fougère.

Een vrouwelijke fougère

Een fougère combineert frisse kruiden (lavendel) met groene (eikemos) en poederige noten (coumarine, een molecule van tonkaboon dat naar amandelen en hooi ruikt). Deze parfumfamilie telt voornamelijk mannenparfums. De enige ‘vrouwelijke’ fougère die ik ken is Jicky van Guerlain (1889). En nu dus Boy. Hoewel Boy ook door mannen gedragen kan worden (als ze geen schrik hebben van een beetje poeder). Boy is niet uniseks in de zin dat hij genderloos is, maar weet vrouwelijke en mannelijke trekjes perfect te verzoenen. Net zoals Coco Chanel inspiratie haalde uit mannenmode (zij introduceerde de broek voor vrouwen), experimenteert ook huisparfumeur Olivier Polge met het typisch mannelijke karakter van een fougère structuur. Hij geeft er een twist aan door de vrouwelijke kant van sommige ingrediënten te accentueren: zo wordt de rozengeur van geranium versterkt met rozen en het poederachtige van coumarine verzoet met vanille.

Boy begint met een prominente lavendelnoot, vakkundig ingepakt in poederachtige muskus en citrusfrisheid. Het heeft iets mannelijk en vrouwelijk tegelijk. Op de huid gaat de lavendel na een kwartier op in een zacht, abstract boeket. Op papier blijven citrus en lavendel domineren, het zoveelste bewijs dat je een parfum ALTIJD op de huid moet testen. Daar ontwikkelt het een discrete aanwezigheid en een verbazend lange adem (gemakkelijk acht uur) voor een eau de parfum.

Info

Boy (eau de parfum 75 ml: 185 euro, 200 ml: 330 euro) behoort tot de Les Exclusifs lijn, Chanel’s meest exclusieve parfumlijn die enkel te koop is in de Chanel boetiek in Brussel, Haute Parfumerie Place Vendôme in Wevelgem en via www.chanel.com

Lees ook:

Van parfum tot icoon: 100 jaar Chanel N°5

Le Lion, het nieuwe parfum van Chanel

Les Eaux de Chanel: op reis met Chanel

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht