Reis met Les Eaux naar de lievelingsplekken van Chanel

De meeste mensen vinden het belangrijk dat hun parfum een behoorlijke ‘diffusie’ heeft. Met andere woorden: dat anderen het kunnen ruiken. Dat is een technische kwaliteit. Maar er valt ook iets te zeggen voor subtiele parfums. Geuren die je enkel in vleugjes ruikt, in het voorbij gaan of wanneer je wat dichterbij komt. Je subtiel parfumeren is al een even grote kunst als de geschikte geur kiezen, lijkt het soms. 

Laat het aan Chanel over om je daar een handje mee te helpen. Het merk lanceert Les Eaux, 3 verfijnde geuren die frisheid en vrijheid telkens op een andere manier interpreteren. Geïnspireerd door 3 plekken die belangrijk waren voor Coco Chanel: Deauville, Biarritz en Venetië.

PARIS-DEAUVILLE

In deze Normandische stad -de favoriete weekendbestemming van veel Parisiens- opende Chanel in 1912 haar eerste boetiek. De geur opent fris, als een wandeling terwijl het stevig waait. Niet aan de kust, maar wel in een tuin, waar het gras tot aan je knieën staat. Of zijn het de verse kruiden uit de moestuin? De combinatie van citrusfrisheid en basilicum doen me even denken aan Lime, Basil & Mandarin, een van Jo Malone’s beste geuren. Maar Paris-Deauville wordt snel ronder en subtieler, dankzij de zachte aroma’s van roos en een waterachtige jasmijn. Na een uur komt een transparante houtbasis door, een nauwelijks herkenbare patchoeli die deze eau de toilette zijn chypre structuur geeft. Dit is mijn favoriet van de 3 en een van de verfijndste geuren die ik de laatste tijd heb geroken. Kan ook perfect gedragen worden door een heel elegante man.

PARIS-BIARRITZ

Drie jaar later, in 1915, opent Chanel een tweede winkel in Biarritz, waar de internationale jetset graag op vakantie komt. De meeste mensen associëren de mondaine badplaats met glamoureuze dames in bikini en de perfecte lichamen van surfgoden. Zo ook Olivier Polge die geen voor de hand liggende marine geur maakte maar ‘waterfrisheid’ op zijn eigen manier interpreteerde. Paris-Biarritz begint met uitgesproken hesperide noten (bittere grapefruit en groene mandarijn) die lang aanhouden en ongemerkt evolueren in een transparant boeket van meiklokjes. Een flinke dosis witte muskus laat zich van zijn meest bloemige kant zien en laat alles mooi versmelten. Het ruikt fris, zoals het witte schuim op de golven die tegen de rotsen kletsen en als een verfrissende mist verdampt op een warm, goddelijk lijf. Dat klinkt sexier dan het is, Paris-Biarritz zal mensen aanspreken die een zachte, frisse geur willen maar citrusgeuren doorgaans te scherp vinden.  

 

PARIS-VENISE

Venetië was de plek waar Gabrielle Chanel in 1920 haar gebroken hart liet helen, na de dood van haar grote liefde, Boy Capel. Ze vond er een tweede adem en een hoop creativiteit, die haar inspireerde tot een eerste juwelencollectie. Die rijkdom van kostbare materialen en het barokke karakter van de stad ruik je in Paris-Venise. Het is een Oosterse geur, maar een van de subtielste die ik ooit heb geroken. Ook hier ruik je citrusfrisheid, maar met het bloemige karakter van oranjebloesem. Dat wordt versterkt door een poederachtige iris en het groene rozenaroma van geranium. Typische Oosterse aroma’s zoals vanille en amber lenen hun comfort, zonder te domineren of te verzwaren. Als een typisch Oosters parfum een bontjas zou zijn, dan is Paris-Venise een geborduurde kamerjas in fijne zijde. Door zijn transparantie en luchtige karakter zal het ook mensen aanspreken die houden van het rijke karakter van een oriëntal, maar die parfums doorgaans te intens vinden.

Tussenpositionering

Les Eaux de Chanel zijn 3 uiteenlopende interpretaties van frisheid, maar altijd subtiel en minder intens dan het traditionele aanbod. Ook hun royale formaat nodigt uit om royaal te verstuiven, als een soort cologne. Wie graag in een wolk rondloopt en het belangrijk vindt dat iedereen hem/haar heeft geroken zal teleurgesteld zijn. Maar voor wie van een subtielere aanpak houdt is dit een aanrader. De geuren zijn verfijnd, evolueren mooi en houden gemiddeld een viertal uur, wat normaal is voor een eau de toilette.

Info

Les Eaux de Chanel (Eau de toilette 75 ml: 89 euro, 125ml: 135 euro) positioneren zich tussen het traditionele gamma en Les Exclusifs, met een iets hogere prijs en een beperkt aantal verkoopspunten. Ze worden verkocht in de Chanel boetiek in Brussel en Antwerpen, Inno Nieuwstraat, Place Vendome in Wevelgem en in de Chanel webshop.

Lees ook

Paris-Rivièra, Chanel op haar vrolijkst

Chanel 1957, Amerikaanse chic met een Franse twist

Boy, de grote liefde van Gabrielle Chanel

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht