Le Lion, het nieuwe parfum van Chanel getest

De leeuw van Chanel

Geen enkel merk weet het leven van zijn oprichter zo levendig te houden als Chanel. Ook het nieuwste parfum is geïnspireerd op een symbool waar Gabriele Chanel veel belang aan hechtte. Ze was bijgelovig, 5 was haar geluksnummer (daarom noemde ze haar eerste parfum N°5 en lanceerde ze het op 5 mei). Het vijfde teken van de dierenriem is de leeuw, het sterrenbeeld waaronder ze werd geboren (19/8). Het dier komt terug in de decoratie van haar appartement, op de knopen van haar tweed jasjes, sommige gespen van haar tassen en enkele van haar juwelen. Het is bovendien het symbool van haar lievelingsstad Venetië, waar ze haar wonden ging likken na de dood van haar grote liefde Arthur Capel. En nu vind je hem ook terug bij haar parfums…

Wat ruik je?

Het eerste dat je ruikt zijn citrusvruchten, stralend en opgewarmd door amber, wiens zoetigheid in toom wordt gehouden door wierook. Dat laatste staat nochthans niet in de ingrediëntenlijst. Die indruk krijg ik waarschijnlijk door zwarte peper en de lederachtige indruk die rokerige berk, ‘vuile’ patchoeli en droge harsen (labdanum) geven. Die droge, tikje bittere, en met wat verbeelding ook dierlijke facetten, zorgen voor een spannend contrast met de vanille die ‘veloursachtig’ aanvoelt. Geen zoete roomijsvanilline, eerder de echte vanillebonen die meer houtig dan zoet ruiken. In de staart van het parfum ruik je vooral de vanillebasis. De vergelijking met Shalimar is daar zeker niet vergezocht. Al ruik ik ook de balsems van Coromandel, de warme patchoeli van 31 Rue Cambon en misschien zelfs de aldehyden-citrus combo die in de frissere geuren van Chanel vaak terug komt.

De meerwaarde van Le Lion

Die vergelijkingen doen Le Lion onrecht aan, want deze leeuw heeft voldoende persoonlijkheid om zijn eigen plek op te eisen in de Les Exclusifs lijn. En om op de favorietenlijstjes van menig liefhebber van amberparfums te belanden. Le Lion is een karaktervolle geur, wat hem geen allemansvriend maakt. Een aangename verrassing omdat Chanel de laatste jaren vooral een eerder veilige koers vaart.

Le Lion heeft een mooie sillage zonder al te dominant te zijn. (Een leeuw hoeft niet te brullen om zich te laten gelden) Hij houdt erg lang aan en evolueert mooi.

Info

Chanel Le Lion, eau de parfum 75 ml: 175 euro, 200 ml: 320 euro. Te koop in de beautyboetiek in Antwerpen en op www.chanel.com.

Deze review is gebaseerd op een perssample. Dat beïnvloedt mijn mening niet. Moest ik deze fles niet gekregen hebben zou ik hem zelf kopen. Hij is een meerwaarde in mijn collectie.

Lees ook

Chanel 1957, Amerikaanse chic met een Franse twist

Reis met Les Eaux naar de lievelingsplekken van Chanel

Boy, de grote liefde van Gabrielle Chanel

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht