Studie van vanille: Amouage Material en Boundless

GF: Artwork by Louise Mertens for Amouage

Creatief tijdens de lockdown

Aan parfum wordt gemiddeld minstens een jaar gewerkt. Soms korter, maar meestal langer. Toen Renaud Salmon, creatief directeur bij het Omaans parfumhuis Amouage, aan een nieuw parfum dacht was de pandemie net uitgebroken. Die beperking bracht hem op het idee van bevrijding. “Tijdens de lockdown verlangden we naar vrijheid, om weer te kunnen doen wat je wilt. Die vrijheid associeerde ik met de jaren 80, mijn jeugdjaren.” Salmon herinnert zich die periode als erg kleurrijk en fun. “Alles was ‘big’: mode, make-up, maar ook de parfums. Drakkar Noir, Poison, Opium, Giorgio, Kouros, …. Het was een interessante tijd, mensen waren niet bang om grote parfums te dragen. Parfums met rijkelijke ingrediënten, met veel nuances.”

Dat was het startpunt voor Salmon. De soundtracks die bij het project hoorde: Madonna’s Material Girl en Tarzan Boy van Baltimore, met zijn kleurrijke clip. De jungle en de felle kleuren werden het decor voor de briefing van 2 geuren: Boundless en Material. Een combinatie van hout en vanille vormt de ruggengraat van beide parfums, al zijn ze erg verschillend uitgewerkt.

Material, een cocon van amber en vanille

GF: Artwork by Louise Mertens for Amouage

Parfumeur Cécile Zarokian wordt door Renaud Salmon de ‘queen of ambers’ genoemd, door haar voorliefde voor deze warmzoete basisnoot. “De uitdaging is om het rijk en genereus te houden en niet te verzanden in iets suikerachtig, ziekelijk zoet” weet Zarokian. De oplossing vond ze in de vanillepeul: “Die ruikt niet echt zoet, het is een erg volle geur, lederachtig, bijna dierlijk zelfs”. Ze bouwde het parfum op rond vanille, waarvan ze de vele facetten met andere ingrediënten illustreerde. Zoals het poederige van tonkaboon, het fruitige van osmanthus, het houtaroma van oud en het zoete van balsems.

De rol van maceratie

Met zoveel zware materialen is het een uitdaging om niet te eindigen met een zoete soep. De oplossing? Een topkwaliteit van vanille gebruiken (“buitensporig duur, maar een buitenkans voor een parfumeur”) én een dubbele maceratie. Door de parfumoliën 3 weken te laten weken, kreeg het parfum de tijd om beter te blenden, ronder en genuanceerder te worden. Pas daarna werd de alcohol toegevoegd en kon het parfum nog eens 11 weken rusten. Dat was nodig om de kaneelachtige facetten van de benzoë hars in te tomen en de vanille scherper te krijgen.

Zo’n dubbele maceratie geeft een veel genuanceerder resultaat, maar wordt zelden toegepast in de parfumerie, aangezien tijd geld kost. Maar gezien het gemiddelde prijskaartje van een Amouage parfum mag het wel wat meer zijn. Het doet het parfum ook langer houden, zonder dat de impact van de frisse kopnoten wordt aangetast. Material is een weelderige vanille, ingepakt in een wolk van amber. Het is de ultieme cocoongeur die ook mensen zal weten boeien die normaal gezien met een grote boog rond vanilleparfums lopen.

Boundless, een kruidige vanillegeur

GF: Artwork by Louise Mertens for Amouage

Parfumeur Karine Vinchon-Spehner had al 8 Amouage parfums op haar cv staan, waaronder het prachtige Memoir Man. Als inspiratie voor het nieuwe project gaf Salmon haar een foto van een regenboog eucalyptus. Een kleurrijke boom die uit het decor van een eighties discotheek geplukt leek, in dit geval uit de dance jungle die Salmon voor ogen had. Vinchon-Spehner associeerde de kleuren meteen met geuren, zoals bloedsinaasappel. “Die is minder zoet dan sinaasappel, maar geeft een bepaalde energie, net als kruiden.” Het gouden licht dat door de jungle bomen priemt vertaalde ze met sprankelend gember, de metalige frisheid van kardamom, balsems en twee soorten vanille. De donkerte van de jungle geeft ze weer met mirre (“dat heeft een champignon facet”), eikenmos, papyrus (een droge, kruidige houtgeur), rokerig guaiac hout en het aardachtige aroma van vetiver en patchoeli. Bittertjes van mirre en cacao zorgen voor textuur.

Boundless is volgens Vinchon-Spehner een ‘verticale’ geur, waar er veel in gebeurt en te ontdekken valt dankzij een groot aantal natuurlijke ingrediënten (26%). “Natuurlijke ingrediënten zijn erg rijk, het zijn composities op zich. Dat past heel goed bij de periode die Renaud voor ogen had (de eighties).” En zoals het een parfum van de jaren 80 betaamt houdt hij lang, evolueert hij mooi en is hij bijzonder rijkelijk.

Info

Amouage Boundless eau de parfum 100 ml: 300 euro; Material eau de parfum 100 ml: 300 euro. Verkooppunten via www.luxurycosmetics.be

Lees ook

Vanilla vibes met een snufje zeezout

Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla

Akro maakt parfums met verslavende trekjes

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht