Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla, een comfortabele wintergeur

Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla, een Oosterse houtgeur voor mannen en vrouwen

Voor de winter helemaal voorbij is, wil ik jullie nog iets vertellen over Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla. Het is het parfum dat ik de afgelopen maanden het meest heb gedragen. De naam deed mijn wenkbrauwen even de hoogte ingaan. Vetiver en vanille vormen immers geen voor de hand liggende combo. Ik heb een boon voor vetiver, maar voor vanille veel minder. Maar het werkt! Vetiver wordt doorgaans als nogal mannelijk ervaren, maar de warmte van vanille geeft een interessant contrast. Het is een warme Oosterse houtgeur die is uitgebracht in de Cologne Intense reeks, de rijkere geuren van Jo Malone.

Een goed parfum speelt met contrasten en gelijkenissen

“Een goed parfum werkt met contrasten,” vertelde een parfumeur me ooit. “Maar tegelijkertijd ook met verbintenissen.” Wat bedoelde hij daar mee? Dat je ingrediënten gebruikt die voldoende verschillen. Dus niet enkel bloemennoten, bijvoorbeeld, want dan krijg je een oninteressante soep. Maar door bijvoorbeeld kopnoten met hartnoten te combineren. Twilly d’Hermès is een mooi voorbeeld. Het parfum bestaat uit 3 hoofdingrediënten: gember, tuberoos en sandelhout. Die hebben op het eerste zicht niets met elkaar te maken. En toch. Christine Nagel nam het frisse, vers geraspte geurfacet van gember. Ze linkte het met het meest frisse, groene facet van tuberoos. De crèmige kant van deze witte bloem vind je ook terug in sandelhout. Zo werd het trio verbonden tot een geheel. Met strak cederhout had deze vreemde combinatie dus nooit zo goed gewerkt.

De graasige houtgeur van vetiver is een van de hofdingrediënten van Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla

Hoe ruikt Vetiver & Golden Vanilla?

Technisch gezien is vetiver een grassoort, waarvan de wortels een houtaroma hebben. Het geeft een fris groene, grassige houtgeur. Die groene frisheid vinden we ook terug in grapefruit en, minder voor de hand liggend, kardemom. Ik ruik ook een (groene) theenoot. De warmte van vanille zorgt voor een interessant contrast dat die aromatisch groene frisheid in evenwicht houdt. Doordat je hier niet de klassieke ijscrème vanille ruikt (vanilline), maar ook het houtaroma van de vanillepeulen, smelt alles mooi ineen.

Vetiver & Golden Vanille is een typische wintergeur voor mij. Hij geeft het pluizige comfort dat je nodig hebt op gure, donkere dagen. En de troost van een chai latte. De zoete kruiden verleiden je neus, de romige textuur streelt de tong en de kruidige warmte verwarmt vanbinnen. Het parfum heeft een gemiddelde sillage: niet te subtiel, maar ook niet dominant. Het houdt een achttal uur op mijn huid. Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla is niet te houtig en niet te zoet, zowel mannen als vrouwen zullen zich hier comfortabel bij voelen. Qua type geur doet het me denken aan Maison Martin Margiela’s By The Fireplace waar zoete kastanjes worden gepoft op rokerig hout (ook vetiver heeft een gerookt facet). Het parfum herinnert ook vaag aan Bvlgari’s Eau Parfumée Au The Noir, eveneens een houtgeur met een Oosters karakter.

De vanille in Jo Malone Vetiver & golden Vanilla ruikt meer naar de peulen dan naar ijscrème

Info

Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla Cologne Intense 50 ml: 110 euro, 100 ml: 157 euro. www.jomalone.eu. Te koop bij Parfuma in Antwerpen, Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Disclaimer: Deze review is gebaseerd op een press sample.

Lees ook

Nostalgische geuren van Maison Margiela: Lipstick On en By The Fireplace

Review Purple Suède van Goldfield & Banks

Amouage op een eighties trip: Material en Boundless

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht