Purple Suède, een nieuw Goldfield & Banks parfum

Goldfield & Banks Purple Suède

Eerlijk? Lavendel is niet mijn favoriet aroma. Ik vind het fantastisch in de Provence, maar in parfum heeft het vaak iets oldskool. Het is een vast onderdeel van fougères, de klassieke ‘barber’geuren voor mannen. Geuren als Boy en Jersey, beiden van Chanel’s Exclusif lijn, hebben mijn vooroordeel wat weten bijstellen. Met de nieuwe Goldfield & Banks, Purple Suède, brokkelt dat nog wat verder af. Ik sprak met de Frans-Belgische Dimitri Weber, oprichter van het merk.

De Botanicals serie van Goldfield & Banks

Purple Suède is een verrassende combinatie van Tasmaanse lavendel en een suède akkoord, die zeer intrigeert. Het is het tweede parfum in de Botanicals serie, na Silky Woods. “In deze reeks werken we met internationale, niet-native Australische ingrediënten, die de rijkheid van het Australische terroir illustreren.” vertelt Dimitri Weber. “Zoals de Tasmaanse lavendel. Die bestaat al meer dan 100 jaar en heeft exact hetzelfde DNA als de lavendel van de Provence (Lavendula Angustifolia). Het grootste lavendelveld ter wereld ligt overigens in Tasmanië. Er is weinig pollutie, wat een impact heeft op de bodem en daardoor een rustieker aroma heeft dan de klassieke (Franse) lavendel” weet Dimitri Weber.

“Het interessante is dat we voor dergelijke ingrediënten met gespecialiseerde bedrijven kunnen werken. De oplage is klein, wat ook enigszins de keuze van parfumproducent bepaalt. In dit geval was dat Firmenich, die het Tasmaanse lavendelextract in zijn portfolio heeft. Een van hun parfumeurs, Ilias Ermenidis, had me een paar ideeën gestuurd waar ik aan bleef hangen. We hebben er een jaar aan gewerkt om het evenwicht goed te krijgen, want het was niet evident: het werd al snel te aromatisch (lavendel) of te leder.”

Purple Suède, de geur van de Australische outback

De keuze voor leder is verrassend, maar voor Dimitri Weber is dat echt de geur van de Australische outback: “Cowboys, wilde paarden, lederen boots, zeer droge grond, … Leder is zeer ’terroir’, net als lavendel, dus wilde ik die 2 combineren.” Zowel het aromatische lavendel als het met wierook gepimpte lederakkoord zijn eerder ‘harde’, mannelijke geuren, die vakkundig werden ingepakt met rozen en wat framboos die het nodige tegenwicht bieden. Dat valt niet meteen op wanneer je het parfum ruikt, maar ze zijn wel degelijk aanwezig.

De eerste indruk geeft een aromatische frisheid met een houtige ondertoon die niet meteen ‘lavendel!’ schreeuwt, wanneer je het blind ruikt. Na enkele minuten wordt het zachter en ronder. De volgende uren evolueert het parfum ongemerkt naar een tactiele, tikje rokerige houtgeur. Evolueren is misschien niet het juiste woord, want Purple Suède is een eerder lineaire geur, waar een de volumeknop onmerkbaar open- en dicht gedraaid worden.

Purple Suède heeft veel persoonlijkheid en zal niet iedereen aanspreken. Hij is een tikje mannelijk (lavendel, hout en leder zijn traditioneel meer mannelijke parfumingrediënten). Als je houdt van meer toegankelijke, easy going geuren dan is het gourmand Sunset Hour wellicht meer iets voor jou. En je bent niet alleen, want het is de huidige bestseller van Goldfield & Banks.

Info

Eau de parfum 100 ml: 195 euro, verkooppunten via www.luxurycosmetics.be. www.goldfieldandbanks.com

Lees ook:

Goldfield & Banks, parfums uit Australië

Goldfield & Banks Velvet Splendour, Australische zon op je huid

Goldfield & Banks Southern Bloom parfumreview

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht