Goldfield& Banks Southern Bloom, wilde schoonheid uit Australië

Parfums uit de hele wereld

Toen ik mijn cursus actualiseerde die ik onlangs voor Syntra Kortrijk gaf, viel het me op dat parfummerken tegenwoordig uit alle hoeken van de wereld komen. De natuurlijke parfums van Abel die ik vorige week besprak komen bijvoorbeeld uit Nieuw-Zeeland. Het Thaise Dusita staat op mijn lijstje om snel onder de loep te nemen. En het Australische Goldfield & Banks lanceerde onlangs zijn zesde parfum. Eigenlijk ook een beetje Belgisch, want de drijvende kracht achter Goldfield & Banks is Dimitri Weber, een uitgeweken Belg. Als parfumexpert verwonderde hij zich over de rijke flora van zijn nieuwe vaderland. Bloemen en planten met interessante aroma’s, die nauwelijks in parfum gebruikt werden.

De troeven van boronia

Zoals boronia, een klein bruin bloemetje dat niet meteen tot de verbeelding spreekt. Maar het compenseert zijn uiterlijk met een rijke, complexe geur. Het ruikt uiteraard bloemig, maar ook kruidig, groen, fruitig, poederig en houtig. Zelfs naar thee! Boronia is moeilijk te kweken en gedijt het best in het wild in Tasmanië. De oogst is kort en beperkt (enkel in de lente), wat het meteen een van de duurste ingrediënten ter wereld maakt. Aan 10000 dollar de kilo en gezien de beperkte voorraad niet meteen een optie voor grote merken die op het budget letten. Maar het biedt een kleiner nichemerk wel een mooie manier om zich te onderscheiden. Southern Bloom wordt uitgebracht als een gelimiteerde editie, aangezien er geen garantie is dat de volgende oogst voldoende voorraad en kwaliteit zal geven. Leuk detail: op het etiket staat het oogstjaar aangegeven.

Crèmige floriëntal

Maar hoe ruikt Southern Bloom dan juist? Bloemig, kruidig, groen en houtig, net zoals het ingrediënt. Maar dan aangekleed met jasmijn en ylang ylang die het parfum een zonnig, crèmig gevoel meegeven. Dat wordt nog versterkt door sandelhout te gebruiken, poederige iris en een streepje kokosnoot. Southern Bloom is een floriëntal die niet meteen doet denken aan bestaande parfums. Je herkent met moeite de ingrediënten, het is een mooie blend die een heel luxueus gevoel geeft. “Een parfum voor dure madammen” zou mijn man zeggen. En dat weerspiegelt zich ook in het prijskaartje: met 165 euro voor 100 ml ligt dat wat hoger dan de andere parfums uit het gamma. Maar voor een extraît de parfum is dat dan weer niet buitensporig duur. Southern Bloom houdt de dag door en heeft een eerder discrete sillage. Net zoals chique madammen niet hoeven te roepen om op te vallen.

Info

Ik kreeg een testexemplaar van Luxury Cosmetics, die Goldfield & Banks in een beperkt aantal parfumerieën verdeelt. Goldfield & Banks Southern Bloom perfume concentrate 100 ml: 165 euro. www.goldfieldandbanks.com

Lees ook

Naomi Goodsir, Australische parfums met Frans DNA

Goldfield & Banks Velvet Splendour, de Australische zon op je huid

Goldfield & Banks zet Australische ingrediënten in de spotlights

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht