Goldfield & Banks zet Australische ingrediënten in de spotlight

Dimitri Weber combineert moeiteloos Europese chic met Austarlische cool

Australië heeft niet echt een parfumcultuur. De paar Australische merken die er zijn werken hoofdzakelijk vanuit Parijs. Er moest een Belg aan te pas komen om ‘down under’ parfumgewijs op de kaart te zetten: parfumexpert Dimitri Weber.

Het parcours van Dimitri Weber

Ik ken Dimitri al jaren. Ik herinner me toen hij me vertelde dat hij zijn vaste job als trainer bij een cosmeticabedrijf opgaf om zijn horizon te verbreden. En dat deed hij: hij ontwikkelde een parfum voor een automerk, de huisgeuren voor een bekend decorateur, gaf lezingen en workshops over parfum, … Elke keer dat we elkaar zagen had hij een nieuw idee om zijn passie voor parfum uit te leven.

Tot de liefde hem 4 jaar geleden naar Australië lokte. Weer sprong hij in het diepe. En ook daar maakte hij werk van zijn passie. Hij reisde zijn nieuwe vaderland rond, raakte geïnspireerd door de landschappen en de rijkdom aan grondstoffen. “Australië is een schatkist aan ingrediënten, maar die worden voornamelijk in huidverzorging gebruikt, niet in parfum.” Dimitri zag er meteen een verhaal in. “Goldfield & Banks is niet het zoveelste merk dat met ingrediënten uit Grasse en de usual suspects als parfumeur werkt. We gebruiken ingrediënten die vaak nog nooit in parfum gebruikt zijn.” Maar mooie ingrediënten zijn niet alles, besefte Dimitri. Je hebt ook de expertise nodig. Dus werkte hij met Franse parfumeurs in Australië om 4 parfums te ontwikkelen waarin telkens 1 lokaal ingrediënt een hoofdrol speelt.

Goldfield & Banks, over planten en goud in de grond

Toen Dimitri zich verdiepte in de geschiedenis en verhalen van Australië ontdekte hij dat sandelhout uit West-Australië en Victoria komt. Plekken waar er goud in de grond zit. Of misschien komt het wel uit de grond? Want Australië is immers de grootste producent van sandelhout (sinds de export in Indië verboden werd). Een ander verhaal dat hem fascineerde was dat van Joseph Banks, de eerste (Britse) plantkundige die de eerste botanische tuinen aanlegde. Banks reisde met Captain Cook naar Australië en bracht planten en bloemen mee naar Europa. Twee verhalen rond ingrediënten, het DNA van het merk, samengevat in de naam Goldfield & Banks.

De Australische natuur inspireerden de 4 parfums van Goldfield & Banks

Australische ingrediënten in de spotlight

In elk parfum krijgt 1 Australisch ingrediënt de hoofdrol. Alle parfums hebben een houtbasis, waardoor ze lang houden op de huid. Het zijn uniseks geuren die je draagt voor eigen plezier, niet zozeer om te verleiden. Goldfield & Banks is een pure parfumerie, met de laidback cool van Australië waar Dimitri zijn Europese chic aan toevoegt. En zijn zin voor detail, die overal terug komt. Het flapje dat binnenin de verpakking dat ‘With Compliments’ vermeldt. De etiketten, geïnspireerd op oude postzegels en de gekartelde randen van het Banksia blad. De donkere gegraveerde doppen en de  verpakkingen die naar de gitzwarte nachten verwijzen. De koperkleurige letters die het rood van de aarde weergeven. En de helder gekleurde geuren, een knipoog naar de stralende zon.

De eerste 4 geuren

Hoewel het 4 houtparfums zijn, zijn ze toch zeer verschillend. Maar allemaal combineren ze de toegankelijkheid mainstream parfumerie met de chic van niche. Ze hebben de levensduur van een eau de parfum (4 à 6 uur) en een eigen sillage zonder opdringerig te zijn.

  • Pacific Rock Moss: Dit parfum is geïnspireerd door de kust van New South Wales, met zijn azuurblauw water met witte schuimkoppen dat beukt op de bemoste rotsen. Je ruikt het mos, het water en de zon. Dat beeld wordt opgeroepen door Australisch rotsmos, citroen, salie en droog cederhout met een flinke dosis muskus om de geur van warme huid op te roepen. Pacific Rock Moss geeft een betere indruk op de huid dan op een kaartje. Voor een frisse geur houdt hij opmerkelijk lang, de klok rond.
  • Blue Cypress: de olie van de Australische Blue Cypress heeft een groen aroma dat gecombineerd met kruiden en specerijen een aromatische geur geeft. Mysterieus zonder zwaar op de hand te zijn. Deze geur blijft ongeveer 4 uur.
  • White Sandelwood: in Australië zit je aan de bron en dus kon een sandelhoutgeur niet ontbreken. Sandelhout is de zachtste houtsoort, met een crèmige kwaliteit. Aangevuld met roos voor elegantie, kruiden voor exotiek en amber voor warmte. White Sandelwood heeft het karakter van hout, maar niet het strenge. Het is een zachte, rijke geur die een lesje subtiliteit geeft aan bijvoorbeeld Tom Ford’s Black Orchid. Heeft een opmerkelijk lange adem, die de concentratie van een extraît de parfum evenaart.
  • Desert Rosewood: het rozenhout uit Victoria of de Central Highlands werd volgens Dimitri nooit eerder gebruikt in parfum. De lederachtige geur maakt bijna de helft van de formule uit. De combinatie met een mespuntje saffraan, de warmte van amber, het poederige van vanille en nog meer houtsoorten zorgt voor een warme Oosterse houtgeur. Mijn persoonlijke favoriet.

Info

Goldfield & Banks eau de parfum 100 ml: 135 euro (Pacific Rock Moss, Blue Cypress) of 149 euro voor White Sandelwood en Desert Rosewood. Te koop bij Parfuma in Antwerpen, Kroonen & Brown in Brussel en Place Vendôme in Wevelgem. www.goldfieldandbanks.com

Disclaimer: Deze review is gebaseerd op stalen die ik van de invoerder ontving. www.luxurycosmetics.be

Lees ook:

Naomi Goodsir, Australische parfums met Frans DNA

Goldfield & Banks Southern Bloom review

Goldfield & Banks Velvet Splendour, de Australische zon op je huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht