Margiela Replica brengt de nostalgie van lipstick en een haardvuur


IMG_8316

Geuren kunnen als geen ander herinneringen oproepen. Ik maak er een punt van om mijn kinderen hun neus te laten gebruiken. Zo laat ik ze diep snuiven wanneer we gaan wandelen in het bos. Ze mogen ruiken aan hun eten en krijgen ‘snuffelknuffels’ wanneer ze gaan slapen. Wanneer het kouder begint te worden geef ik hen een lik Nivea crème op hun neus. En wanneer ze héél braaf zijn dan mag er een scheutje Jo Malone badolie in het badwater. Met 1 parfum zullen ze me waarschijnlijk nooit identificeren. Daarvoor wissel ik te vaak en draag ik teveel door elkaar.

Ik hoop dat ze die momenten van geborgenheid en gezelligheid verbinden aan een geur, zodat ze dat later weer kunnen oproepen. De Replica lijn van Maison Martin Margiela is gebaseerd op die filosofie: vertrouwde geuren van plekken en tijdstippen oproepen. Parfum als teletijdmachine, dus. En het werkt. De 2 nieuwe Replica parfums van Maison Martin Margiela voerden me terug naar mijn kindertijd. Elk op hun eigen manier.

Lipstick On

Lipstick On is de geur van de dure lipsticks (Dior, geloof ik) die mijn grootmoeder gebruikte. Ik rommelde altijd stiekem in de badkamer in haar spullen. Haar juwelen en schoenen liet ik links liggen, maar haar make-up en parfums intrigeerden me des te meer. Ik kon niet weerstaan aan de lipsticks en de zachtheid van de poederdons. Met haar parfums (Diorissimo, Femme van Rochas en de oorspronkelijke Miss Dior) brouwde ik mijn eigen elixir. In een Tupperware potje dat ik uit de keuken had mee gegrist. De kiemen voor mijn parfumpassie zijn in die badkamer gezaaid.

Volgens het etiket op het flesje heeft een parfumeur ongeveer dezelfde herinneringen: ‘Night blush and rice powder’, opgedaan in 1952 in Chicago. Op zich niet bijster origineel, ‘lipstickparfum’ vind je ook bij bijvoorbeeld Frederic Malle Lipstick Rose. Maar wie maalt daar om als hij zich opeens 35 jaar jonger voelt? Die lipstickgeur is het eerste wat je ruikt, opgeroepen door het poederachtige aroma van iris en viooltjes. De geur krijgt gaandeweg iets kauwgomachtig, wat me doet denken aan tuberoos. De bloemige geur van tuberoos heeft verschillende geurfacetten: bedwelmend, crèmeachtig, confituur, sinaasappel, snoep, kauwgom, maar ook natte aarde of een dierlijk, muskusachtig aspect. Dat verandert dan in violettesnoepjes waarna het overgaat in een zoete vanillebasis.

By The Fireplace

Ook het tweede parfum, By The Fireplace, voert me terug naar mijn kindertijd. De geur van brandend hout en kastanje zal bij veel mensen de gezelligheid oproepen van een open haard. Al is By The Fireplace een wel erg gestileerde versie van de rokerige geur die uit mijn eigen open haard komt. Eleganter, minder zwaar en met een zoete ondertoon die de bovenhand haalt in de basisnoten. De kastanjegeur geeft dit parfum iets gourmand. Voor een eau de toilette houden beide geuren bijzonder lang aan. Je ruikt ze langer dan de standaard 4 uren.

Info

Maison Martin Margiela Replica eau de toilette 100 ml: 97 euro. Te koop bij Parfuma, Ici Paris XL

Lees ook:

Review Purple Suède van Goldfield & Banks

Jo Malone maakt geuren voor Zara

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht