Fan van vetiver? Dit zijn 10 must smells!

Beeld: Chanel

De geur van vetiver

Vetiver komt van graswortels, maar heeft een warm, droog, aardachtig houtaroma. Het heeft ook een citrusachtige frisheid doordat het tot de Poaceae familie behoort, net zoals citroengras en citronella. Afhankelijk van het terroir kan het kamferachtige, rokerige of zelfs ledernoten hebben. De stoomdistillatie voegt soms nog nuances van (pinda)nootjes toe. Die techniek geeft een dikke, gelige stroop met een verfijnd, complex houtaroma.

De Bourbon vetiver (uit Réunion) heeft het meest verfijnde aroma: aardachtig, kruidig, met een lichte rozengeur. Die van Java is eerder bitter en gerookt. Haïti levert als grootste leverancier de standaardkwaliteit: houtig, gerookt en een tikje groen. Vetiver wordt eerder als mannelijk ervaren en vind je bijgevolg vooral in mannenparfums. Daar is zijn complexe aroma, grote houdkracht en duurzame karakter niet vreemd aan.

Beeld: Diptyque

Vetiver om te zuiveren en te genezen

De Indiërs ontdekten eeuwen geleden al de aromatische en geneeskrachtige eigenschappen van vetiver. Die werden voor het eerst beschreven in Ayurvedische recepten, zo’n 1000 jaar voor Christus. Zijn kalmerende, ‘aardende’ eigenschappen leverden het de bijnaam ‘olie van de kalmte’ op. Het is een populair en veel gebruikt in parfums en wierookpoeders. Zowel in Indië als Afrika parfumeert en zuivert men er drank mee, zoals melk en water. De Afrikaanse voodoo cultuur schrijft de grassen genezende krachten toe. Vetiver wordt ingezet om liefde, geld, succes en bescherming tegen wraakrituelen te vragen.

Beeld: Diptyque

Duurzame grassen

Oorspronkelijk groeiden de grassen in het wild in Zuid-Indië. Aan de rand van een rivier of een moeras, in vochtige grond. Tegenwoordig kweekt men het ook in China, Réunion, Java, Filippijnen en Haïti. Overal waar een (sub)tropisch klimaat heerst, met afwisselend veel regen en droogte. Op een jaar tijd kunnen hun lange, smalle en stijve bladeren tot 2 meter hoog worden. Onder de grond groeien ze nog harder. De wortels vormen 3 à 4 meter onder de grond een netwerk dat de bodem verstevigt. Het is een dankbare manier om gronderosie te bestrijden. Bovendien wordt het duurzaam geoogst. Alles wordt immers gebruikt: het gras als veevoeder, de wortels voor de parfumerie. Men plant de bollen onmiddellijk terug, die snel opnieuw aangroeien.

Deze 10 vetiver parfums moet je geroken hebben

  1. Vetiver van Guerlain is de referentie onder de klassieke vetivergeuren. Info: Eau de toilette 50 ml: 72 euro. www.guerlain.com.
  2. Sycomore van Chanel (Les Exclusifs) is een kruidige vetivergeur met een fluwelig karakter. Info: Eau de parfum 75 ml: 185 euro. Te koop bij Place Vendôme in Wevelgem, de Chanel beautyboetiek en via www.chanel.com.
  3. Lalique Encre Noire is geliefd bij kenners omwille van zijn complexiteit. Info: Eau de toilette 50 ml: 70,50 euro. Te koop bij Planet Parfum.
  4. Diptyque Vetyverio is een van de zachtste interpretaties. Info: Eau de toilette 50 ml: 82 euro, www.diptyqueparis.com
  5. Tom Ford Grey Vetiver is de meest elegante, dankzij poederige, kruidige accenten. Info: eau de parfum 50 ml: 102,90 euro, parfumerie.
  6. Terre d’Hermès is een typische Jean-Claude Ellena-creatie door de combo grapefruit, Iso E Super en vetiver. Info: Eau de parfum 75 ml: 108,90 euro, parfumerie.
  7. Miglot Pure Miglot Vetiver Edition 01 is vetiver van topkwaliteit, met een rokerig, aardachtig, warm aroma. Zo complex dat het een parfum op zich is. Info: Eau de parfum 50 ml: 164,50 euro. www.miglot.com
  8. Byredo Bal d’Afrique is het vrolijkste vetiverparfum dat ik ken. Citrus, het Afrikaanse buchu (bladeren met kamferachtige, groene en zoetige fruitaroma’s) en gesuikerde viooltjes vermommen hem als een gourmand. Info: eau de parfum 50 ml: 135 euro. www.byredo.com.
  9. Frederic Malle Vetiver Extraordinaire is een erg cleane, elegante vetiver, dankzij een frisse bries bergamot en ozon. Info: Eau de parfum 30 ml: 135 euro, www.fredericmalle.eu
  10. Armani Privé Vetyver d’Hiver is de perfecte zomergeur, met frisse citrus en specerijen (roze peper, kardemon en koriander). Eau de toilette 50 ml: 105 euro, www.armanibeauty.be

Lees ook

Muskus in 10 geuren

Parfums met sandelhout

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht