Een parfumabonnement is ideaal om nieuwe parfums te ontdekken

Haast elke week valt er wel een nieuw parfum of merk te ontdekken. Er is zoveel, dat veel mensen het moeilijk vinden om een parfum te vinden. Vaak doen ze dat ook veel te snel: binnen het kwartier beslissen ze wat ze zullen kopen. Maar dan heb je enkel de kopnoten geroken van een parfum. Wanneer je thuis komt met je nieuwe parfum, en je het écht gaat dragen, dan blijkt het toch niet helemaal je smaak te zijn. Zonde, toch?

Neem je tijd om een miskoop te vermijden

Ik begrijp het wel: je test enkele geuren en dan lijkt het alsof je meteen moet kiezen omdat de verkoopster je afwachtend aankijkt. De parfums die ik lekker vind ruiken op de mouillettes (de papieren strookjes) zal ik vervolgens op mijn huid testen. Ik zal nooit snel een parfum kopen, maar de verkoopster vriendelijk bedanken en zeggen dat ik de tijd wil nemen om te zien of het klikt met mijn huid. Een goede verko(o)p(st)er begrijpt dat.

Voor parfum moet je je tijd nemen. Minstens een paar uur. Zolang tot het laatste spoor op je huid is verdwenen. Je moet de geur op verschillende tijdstippen dragen: hoe ruikt het ’s morgens? Wat doet het ’s avonds? Geeft het voldoende comfort wanneer het koud is? Wordt het niet te intens op een zonnige dag? Dat lijkt misschien veel moeite, maar parfum is te duur om verkeerd te kopen.

Een parfumabonnement

De beste manier om een parfum te leren kennen is door het uitgebreid te testen. Maar samples scoren is soms een uitdaging. In een parfumerie zijn ze niet altijd even happig om zomaar stalen uit te delen. Of hebben ze enkel samples van nieuwe geuren, maar niet van oudere parfums. Ook voor nichemerken is het vaak moeilijk om aan stalen te geraken. Dan is een parfumabonnement een goede oplossing. Voor een klein bedrag krijg je een maandvoorraad parfum (8 ml) naar keuze. Het komt in een handige zakverstuiver die je overal mee naar toe kunt nemen.  

Getest: het parfumabonnement van Parfumado

Deze Nederlandse site was een van de eerste om een parfumabonnement aan te bieden. Intussen hebben ze ook het grootste aanbod, met meer dan 550 geuren. Ze bieden zowel niche (Escentric Molecules, Etat Libre d’Orange, …) als bekendere merken (Dior, Guerlain, Gucci, …). Hun site is erg goed uitgebouwd, met een uitgebreide blog en een quiz om je parfumsmaak te achterhalen. Je kunt zoeken op merk, maar ook op collectie: parfums per seizoen, ingrediënten en familie. Een hele tijd geleden contacteerden ze me om de service eens gratis uit te testen. Een paar dagen na mijn bestelling kreeg ik een envelop in de bus met het parfum van mijn keuze. Die zat in een kwalitatieve zakverstuiver, keurig verpakt en met een mooie kaart met een handige tip over hoe je een parfum beter kan ruiken.

Info: Voor 14,95 euro (inclusief verzendingskosten) krijg je een doosje met een reisverstuiver in een vilten hoesje. De verstuiver bevat 8 ml, waar je ongeveer 30 dagen mee toe komt (à rato van 4 verstuivingen per dag). Er zitten verder geen verplichtingen aan het abonnement, dat je op elk moment kunt pauzeren of opzeggen. Je hebt ook de mogelijkheid om meteen voor 6 of 12 maand te abonneren, aan een korting (die formule kun je niet annuleren, wel pauzeren). parfumado.com

Andere opties (maar niet getest)

Gilmera travelsprays

Een Belgisch initiatief dat geen parfumabonnement aanbiedt, maar waar je wel meer dan 100 parfums (100 vrouwenparfums, 30tal mannengeuren) in travelsize kunt kopen. Het zijn hoofdzakelijk designermerken, een paar nichemerken en -opmerkelijk- ook haute parfumerie (Armani Privé, La Collection Privée Dior).

Info: travelspray 8 ml, vanaf 14,90 euro, al wisselt dat afhankelijk van het parfum. Verzendingskosten zijn gratis vanaf 25 euro. Je kunt ook een (vastgelegde) sample set (4 x 1,5 ml) kopen voor 14,50 euro. galmera.com

Pafory parfumabonnement

Een Duits initiatief dat zich specialiseert in nichemerken. Het heeft meer dan 70 merken en een handige site waar de parfums beschreven zijn volgens hun hoofdkenmerken (bloemig, kruidig, zoet, etc). Of je kunt je laten inspireren door hun playlist (geuren opgedeeld per mood of gelegenheid) of wat influencers je aanraden. Sommige parfums zijn wat duurder, waarvoor je een klein supplement betaalt. Je kunt het abonnement opzeggen na de 2e bestelling, binnen de 21 dagen. Maar je kunt ook voor een (iets duurdere) eenmalige aankoop gaan of een grote flacon kopen.

Info: 17,95 euro voor 8 ml per maand, pafory.com

Riklis Karto parfumabonnement

Het is niet meteen duidelijk wie er achter deze site zit, maar een rondje googelen leert dat dit een kapsalon is met twee filialen, een in Zwolle en een in Groningen. Online kun je geurkaarsen en nicheparfums kopen. Op de site bieden ze parfumabonnementen aan volgens dezelfde formule als de concurrentie: op maandelijkse basis, altijd opzegbaar. Maar je kunt ook full sizes kopen.

Info: 22 euro voor 8 ml, inclusief verzendingskosten. Bepaalde parfums hebben een meerkost. Maandabonnement per domiciliëring die maandelijks opzegbaar is.  Rikliskarto.com

The Parfum-member parfumabonnement

Ook dit is een Nederlands initiatief. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel parfums ze aanbieden, maar ik tel er een veertigtal voor mannen en een zeventigtal voor vrouwen. Overwegend designerparfums en enkele toegankelijkere nicheparfums (vb Creed, Jo Malone).

Info: 15 euro voor 8 ml per maand, maandelijks opzegbaar. Je kunt ook langere formules kiezen met korting. Je kunt de parfums (8 ml) ook los kopen (iets duurder). Verzending in Nederland is gratis, voor België komt daar 9 euro bij. Theparfum-member.com

Lees ook

De opbouw van een parfum: of waarom moet je je tijd nemen om een parfum te testen?

Sample sets, een ideale manier om nieuwe merken en parfums te leren kennen

Over goedkope en dure parfums: het kostenplaatje

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht