7 tips voor een gevoelige huid

Steeds meer mensen vinden dat ze een gevoelige huid hebben. Daarmee bedoelen ze voornamelijk dat hun huid gemakkelijker geïrriteerd raakt en sneller (allergisch) reageert dan ‘gemiddeld’. De symptomen zijn uiteenlopend. Sommige mensen hebben last van rode vlekken of klagen van een droge huid met een trekkerige huid. Die laatste kan oncomfortabel aanvoelen, soms prikken, jeuken of zelfs een branderig gevoel geven.

8 tips voor de gevoelige huid om verder ongemak te voorkomen

-Vermijd zeer actieve, irriterende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld retinol of andere vitamine A-derivaten. Er bestaan mildere alternatieven, zoals bakuchiol, bijvoorbeeld. Wil je toch graag doorzetten, verminder dan het ritme dat je het product gebruikt om je huid op adem te laten komen.

-Stop onmiddellijk met een product te gebruiken als je huid erop reageert.

-Wissel regelmatig af om sensibilisatie op lange termijn te vermijden. Lange tijd aan een stuk dezelfde stoffen gebruiken, kan de emmer stilaan doen vollopen. Je huid wordt zo extra gevoelig aan bepaalde stoffen en zal er steeds extremer op reageren.

-Beperk je verzorgingsroutine. Gebruik niet teveel producten en kies zachte, eenvoudige formules aangepast aan je huidtype.

-Reinigen is belangrijk, maar overdrijf niet: dagelijks douchen is niet nodig en al helemaal niet met een flink schuimende douchegel. Kies voor zeep- en sulfaatvrije producten die de natuurlijke beschermlaag van de huid niet strippen.

– Afhankelijk van de regio kan water redelijk hard zijn en de huid verder uitdrogen. Geef de voorkeur aan een reinigingsmelk of micellair water boven een reinigingsgel om je gelaat te reinigen.

-Bescherm je huid tegen zon en wind. Beide elementen kunnen de huidbarrière aantasten, waardoor je huid moeilijker vocht kan vasthouden en sneller geïrriteerd geraakt.

-Kies voor pompflacons in plaats van potjes. Zo kunnen er geen bacteriën, lucht en licht aan de formule. En moeten er bijgevolg minder bewaarmiddelen gebruikt worden.

Lees ook:

Hoe verzorg je een gevoelige huid? 

Verzorging van een gevoelige hoofdhuid

Lichaamscrèmes voor een winterhuid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht