Hypoallergene parfums, een contradictio in terminis?

Allergisch zijn aan parfum moet een verschrikking zijn. Je weet immers nooit waar je het zal tegenkomen: overdadig geparfumeerde mensen die je letterlijk de adem benemen, parkings die goedkope geuren gebruiken om het veiligheidsgevoel te verhogen, toiletten waar elke beweging van de deur ongevraagd een luchtverfrisser activeert, … Nochtans wordt er veel gedaan vanuit de industrie zelf. Teveel, als je het parfumliefhebbers vraagt. Er zijn heel wat stoffen verboden en de concentratie van bepaalde ingrediënten werd beperkt. Enter: hypoallergene parfums.

Allergisch aan parfum?

Ik kreeg ooit een dame op parfumconsultatie die me vroeg of ik haar kon helpen aan een parfum waar ze niet allergisch op reageert. Mijn advies lees je hier. Geen eenvoudige vraag. Ik mag dan wel een parfumdokter zijn, maar geen waarzegster. Een allergie is immers in essentie een overreactie op een bepaalde stof, wat zeer persoonlijk kan zijn. Toch zijn er een paar ingrediënten die een hoger risico geven op allergische reacties. De parfumindustrie lijstte er 26 op. Wanneer die stoffen in een parfum worden gebruikt, moeten die op de verpakking vermeld worden.

Hypoallergene parfums

“Elk nadeel heb zijn voordeel” moeten ze bij Louis Widmer gedacht hebben. En dus lieten ze een trio geuren ontwikkelen zonder de 26 risicostoffen. Hypoallergene parfums, dus. Het L’Eau de Peau gamma telt een Eau Fraîche (met frisse citrus), Eau Douceur (een zachte cocoongeur) en een intenser Parfum Elixir. Volgens de vertegenwoordigster hebben de twee Eaux een eau de parfumconcentratie (10 à 20 % concentraat in een alcoholoplossing, wat zo’n 4 à 6 uur zou moeten houden) en het Parfum Elixir is vergelijkbaar met een extraît de parfum (20 tot 40% concentraat, wat 6 à 8 uur houdt). Op mijn huid houden de geuren niet langer dan een eau de toilette, op papieren blotters zingen ze het langer uit.

Geroken en gekeurd

Het bizarre is dat ik de intense versie amper ruik, een licht verschraalde witte muskusgeur. Misschien komt dat doordat ik bepaalde muskussoorten niet ruik (zoals 1 op 2 mensen)? Maar ook mijn omgeving vindt dat het Parfum Elixir minder intens ruikt dan de andere 2. De geuren beginnen redelijk intens maar boeten snel in aan volume. In het geval van Eau de Douceur is dat een positieve evolutie: het begint met een dominante amandelnoot en wordt gaandeweg zachter en bloemiger. Idem dito voor de Eau Fraîche (met een scherpe citroennoot).

De geuren zijn eenvoudig en missen de complexiteit en het levendige dat natuurlijke ingrediënten toevoegen. Maar voor hypoallergene parfums is dat een plus, aangezien natuurlijke ingrediënten veel meer geurmoleculen bevatten en bijgevolg een hoger risico op allergische reacties inhouden. Niet meteen materiaal voor een parfumliefhebber, maar gevoelige types zullen waarschijnlijk wel meer plezier dan frustratie beleven  aan zo’n hypoallergene parfums. Als ze tenminste niet allergisch zijn aan ingrediënten die niét vermeld worden op de verpakking…

Info

Louis Widmer L’Eau de Peau Eau Fraîche (50 ml: 55 euro), Eau Douceur (50 ml: 55 euro), Parfum Elixir (50 ml: 65 euro). Te koop bij de apotheek. Deze review is gebaseerd op een testflacon die Louis Widmer me bezorgde. www.louis-widmer.com

Lees ook:

Parfum etiquette: parfum dragen zonder anderen te storen

Last van parfum? Een pleidooi voor bewust parfumeren

3 adviezen voor wie allergisch is aan parfum

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht