Hoe haalbaar zijn de uitgebreide K-beauty verzorgingsroutines

White cosmetic bottles on white background in two rows

Voor een stuk in het julinummer van Feeling verdiepte ik me onlangs in K-beauty verzorgingroutines en -trends. Die zijn enorm uitgebreid en bestaan uit het ‘layeren’ of laagjes van verschillende producten. Tot mijn verbazing zijn Koreaanse producten nauwelijks te vinden in België en moet je ze online bestellen. Maar de hype inspireert steeds meer Westerse merken die hun eigen versies uitbrengen van de verschillende stappen in de verzorging.

De belangrijkste elementen van een K-beauty verzorgingsroutine

Double cleansing

Letterlijk ‘dubbel reinigen’. Eerst verwijder je make-up (of zonnebescherming) met een reinigingsolie (of micellair water, crème of balsem). Daarna reinig je je huid in de diepte, met bijvoorbeeld een schuimreiniger, al dan niet exfoliërend.

Softening toner of booster

Een Westerse toner werkt vaak astringerend, bevat alcohol en is bedoeld om de laatste restjes weg te nemen en de poriën te doen sluiten. De Aziatische versie voegt juist vocht toe dat is weggehaald door het reinigen. Hij verzacht de huid zodat verzorgingsproducten beter worden opgenomen. Zo’n softening toner vind je bij Shiseido (Ibuki Softening Concentrate). Ik verkies meer zuiverende toners, zoals de Lotion Yon-Ka of het exfoliërende Le Doux Exfoliant van Clarins.

Sheet mask

Een sheet mask of vliesmasker is een dun masker, doordrenkt van een weekvoorraad serum. In Azië zou het dagelijks gebruikt worden. Het vervangt eventueel de essence of een serum. Je vindt ze bij Yves Rocher (onklopbare prijs-kwaliteit verhouding), Verso, Estée Lauder, Origins, ...

Essence, serum of ampoule 

Deze stappen behoren niet meteen tot het gemiddelde beautyritueel van de Westerse vrouw, maar het zijn onmisbare pijlers van de Aziatische verzorgingsroutines. eze lichte vloeistoffen met een hoge concentratie aan actieve ingrediënten focussen op een specifieke behoefte. Ze verschillen in concentratie en kunnen eventueel ook na elkaar worden gebruikt om verschillende problemen te behandelen. Of als kuur.

Emulsie 

Een emulise is een lichte moisturizer, ideaal voor een vette huid in een vochtig klimaat. Wordt vaak ook afgewisseld met een gelaatsolie. Wanneer je een droge huid hebt, smeer je er nog een crème bovenop voor extra comfort.

Spot treatment

Een spot treatment is een lokale behandeling van puistjes, vlekjes of rimpels. Voor puistjes heb ik nog niets beter gevonden dan Clinique‘s  Anti-Blemish Solutions Clearing Gel. Pigmentvlekjes stip ik soms aan met een whitening treatment van La Prairie of Yves Rocher en rimpels heb ik (nog) niet. (Ha!)

UV-bescherming

Dit is een essentiële stap die Aziaten nooit overgeslagen. Zonnecrèmes zijn doorgaans te vet om onder je make-up te dragen, dus zijn er ‘cityblocks’ ontwikkeld met een zeer fijne textuur die perfect als make-up basis dienen. Je vindt ze bij Clinique, Clarins, Shiseido en Chanel.

Sleeping pack

Dit is een masker dat je als nachtcrème gebruikt. Zijn luchtige, frisse textuur verschilt van de klassieke, rijke nachtcrème die wij kennen. Te vinden bij Shiseido, Dior, Evidens de beauté en Garnier.

Mist

Een mist is een verrijkt water dat licht genoeg is om over je make-up te verstuiven en hydratatie on the go geeft. Je hebt kalmerend thermaal water bij apothekersmerken als Avène of La Roche-Posay, maar ook La Mer heeft er eentje.

Lees ook: 

Wordt J-beauty het nieuwe K-beauty?

Wat zijn de verzorgingsgewoontes van Belgische vrouwen? 

Milde huidverzorging in opmars

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht