Wat zijn de verzorgingsgewoontes van Belgische vrouwen?

 

Toen ik zo’n 18 jaar geleden een parttime job als verkoopster in een parfumerie combineerde met mijn eerste schrijfsels voor Weekend Knack merkte ik dat ik een product als journalist soms heel anders ervaarde dan de gemiddelde klant. Dat probeer ik in mijn achterhoofd te houden wanneer ik schrijf over verzorgingsroutines met meer dan 3 producten of met prijskaartjes van meer dan 2 cijfers. Maar zelfs dan nog passeert er af en toe een onderzoek dat je wakker schudt. Zoals dat van Garnier bijvoorbeeld, dat 1000 vrouwen (55% Vlaams, 11% Brussels, 34% Waals) vroeg naar hun verzorgingsgewoontes.

Wat maakt iemand mooi?

Bijna 6 op 10 vindt dat het gezicht in belangrijke mate iemands schoonheid bepaalt. Een mooie huid is per definitie gezond en stralend. En de beste weg daar naartoe is slaap, water, voeding en voor 4 op 10 vrouwen ook verzorgingscrèmes. De meeste vrouwen denken dat 8 uur slaap ideaal zou zijn, maar amper 1 op 2 haalt dat aantal ook effectief. Gemiddeld nemen we genoegen met een uur of 7. Minder als je kleine kinderen hebt of ouder dan 45 jaar bent. ’s Morgens vinden de meesten dan ook dat ze er moe uitzien en hun huid imperfecties vertoont. Een goede reden om verstandige verzorgingsgewoontes aan te kweken? 

Wat zijn haar belangrijkste huidzorgen?

1 op 2 wordt geplaagd door een gevoelige of droge huid. Net iets minder vrouwen stoort zich aan rimpels, onzuiverheden of huidverslapping (op gevorderde leeftijd). Dus willen ze een crème die hydrateert (91%), de huid laat stralen (83%) en er uitgerust doet uitzien en tegen rimpels (59%) werkt.

Hoeveel tijd besteedt ze aan verzorging?

Maar toch wil de doorsnee vrouw daar blijkbaar niet teveel tijd en energie insteken. De meeste verzorgingsgewoontes nemen niet meer dan 5 minuten in beslag. De meerderheid beperkt zich tot een plens water (81%), eventueel gevolgd door een lik crème (1 op 2). Amper 1 op 5 gebruikt een reinigingsmelk of –gel. Of douchegel –horror! (21%). Reinigen en hydrateren zijn de belangrijkste elementen van hun verzorging, waar ze vooral ’s morgens tijd voor maakt.

Waar koopt ze haar verzorgingsproducten?

Meer dan 6 op 10 koopt zijn verzorgingsproducten in de supermarkt of bij de drogisterij. 1 op 4 kiest voor de apotheek of een gespecialiseerde winkel (Yves Rocher, The Body Shop, …). Slechts 1 op 10 koopt in de parfumerie en voorlopig slechts 7 % online (in 2016).

Welke producten zoekt ze?

Betaalbare en eenvoudige producten die de huid er uitgerust en stralend laten uitzien. Chronische vermoeidheid laat met de jaren zijn sporen na op je gezicht: je rimpels worden opvallender, de huid slapper en de ogen meer gezwollen. Waar een koude plens water als twintiger volstond om vermoeidheid te verjagen, duurt het naarmate je ouder wordt steeds langer voor je gezicht ‘uit de kreuk’ komt. Hoe los je dat op? Met discipline en goede verzorgingsgewoontes: reinigen, een UV-bescherming en een goed hydraterende crème die de huid lichtjes doet opzwellen en lijntjes van binnenuit lijkt uit te deuken. Op microscopische schaal weliswaar, maar alle beetjes helpen.

Lees ook: 

Gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging

Hoe weet je welke huidverzorging voor jou werkt?

Wat is een gevoelige huid?

 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht