Het leven is de laatste tijd zo duur geworden, dat het de moeite loont om je uitgaven door te lichten. Cosmetica zijn luxeproducten, dus handig om te weten waar je kunt besparen of beter wat meer aan uitgeeft. Ik vroeg het aan dermatologe dr Dagmar Ostijn. “Reinigen, antioxidanten, UV-bescherming en exfoliëren vormen je basisroutine. De rest zijn extra’s, waar je flink op kunt besparen.” vindt dr Ostijn. Ik vul haar tips aan met mijn eigen ervaringen.
Besparen
- Reinigers: Ze verwijderen make-up en ander vuil, maar je wast het gewoon weer af. Belangrijk is dat je een efficiënte, maar milde reiniger vind die je huid niet uitdroogt en de huidbarrière niet verstoort.
- Oogcrèmes: Indien je geen heel droge huid hebt, werkt je gewone moisturizer net zo goed. Opgelet met actieve ingrediënten zoals bijvoorbeeld retinol, die kunnen irriteren.
- Een serum of dagcrème met hyaluronzuur: “Hyaluronzuur houdt vocht vast en geeft een oppervlakkig opvullend effect waardoor fijne lijntjes vervagen. Het is een goedkoop, stabiel ingrediënt dat niet veel geld hoeft te kosten.”
- Toners: “Onnodig”, volgens Dr Ostijn. Persoonlijk houd ik wél van een goede toner. Zeker een exfoliërende toner is een dagelijks onderdeel van mijn routine, want een van de zachtste manieren om te exfoliëren.
- Zonnecrème: “Alle UV-filters moeten voldoen aan vastgelegde normen, dus daar zit niet veel verschil op”, weet dr Ostijn. “Indien je huidproblemen hebt, zijn aangepaste texturen of extra’s als antioxidanten of verzorgende ingrediënten, hun meerprijs waard. Maar het belangrijkste is dat je vaak en royaal smeert, kies dus een betaalbaar product (voor jouw budget). Skip hem ook niet omdat je een dagcrème of foundation met SPF gebruikt, die geven niet dezelfde bescherming.”
- Maskers: “Voor een droge of eczeemhuid kan een hydraterend, kalmerend masker wel een verschil maken, maar andere huidtypes hebben dat niet echt nodig. Een dikke laag crème 15 minuten laten inwerken is een goed alternatief.” tipt dr Ostijn.
- Hydraterende verzorging: “Zolang je geen huidproblemen hebt (bv acné, couperose), hoeft dat geen fortuin te kosten”.
- Mascara: Ook goedkopere merken hebben lang houdende mascara’s die krul, volume en/of lengte geven. Check mijn mascaratest!
- Nagellak: een ruim aanbod aan lang houdende kleuren vind je ook bij budgetmerken. Laat je inspireren door onze nagellaktest!
- Parfum: de ingrediënten zijn niet de duurste kostenpost van een parfum (dat is vooral distributie en, marketing). Bekende parfumeurs werken ook voor budgetmerken als Yves Rocher, Zara, H&M, etc. Verschillende merken hebben sample sets, zodat je eerst alle geuren uitgebreid kunt testen voor je investeert in een grote fles.
Geef wat meer uit aan…
- Esthetische ingrepen zoals bv botox, fillers, lasers of zelfs plastische chirurgie. Kwaliteit en expertise heeft zijn prijs.
- Een goede haarborstel. Slechte kwaliteit beschadigt je haar.
- Een fixerend product, zoals een top coat voor je nagellak of een losse poeder of setting spray voor je make-up, helpt je make-up langer houden, waardoor je niet hoeft bij te werken.
- Exfoliatie: “Scrubs zijn goedkoper, maar agressiever voor de huid”, weet dr Ostijn. “Ik geef de voorkeur aan iets duurdere chemische peelings op basis van glycolzuur (onregelmatige teint), salicylzuur (onzuivere huid) en melkzuur (droge huid) met extra kalmerende ingrediënten.”
- Een vitamine A serum: “Een vitamine A-derivaat (bv retinol) kan irriteren, dus verzachtende ingrediënten zijn zeker een toegevoegde waarde, waar je meestal extra voor betaalt.”
- Een vitamine C serum: “De meest effectieve, pure vorm van vitamine C is L-Ascorbic Acid. Vitamine C is heel onstabiel, het kan snel oxideren aan lucht en licht waardoor het werkzaamheid verliest. Verkies dus lichtwerende, luchtdichte pompflacons boven potjes en kies een formule met andere antioxidanten, zoals vitamine E en ferulinezuur, die de formule stabieler maken.”