Nieuwe nagellak nodig? Check eerst deze nagellaktest

Een hip kleurtje nagellak is een van de goedkoopste modeaccessoires én doet wonderen voor je look en je humeur. Ik testte verschillende merken volgens de regels van de kunst: een basiscoat, twee lagen kleurlak en tenslotte een topcoat.

&Other Stories

Wat? Kledingketen &Other Stories, van de H&M groep, heeft al langer een eigen cosmetica lijn, met onder andere make-up. Ze hebben twee soorten nagellak: een traditionele en Paris Atelier, nagellak met solventen van natuurlijke bron (tarwe, mais, suikerriet en maniok).

Belooft? lang houdende, goed gepigmenteerde lak met intense glans die snel droogt

Getest: Ik test de laatste in een bleek zalmroze (Nuage Perlé). Die brengt wat streperig aan en heeft een tweede laag nodig om mooi te dekken. Echt perfect zou ik de dekking niet noemen (maar dat ligt wellicht aan de lichte kleur), maar een mooie glans heeft het wel. Lang houden doet hij echter niet: op dag 2 zie ik de eerste randjes schilfertjes.

Info: 10 ml: 9 euro, bij stories.com

All Tigers

Wat? All Tigers is een Frans merk, opgericht door Alexis Robillard. Toen zijn dochter make-up begon te gebruiken ontdekte hij dat veel hippe merken niet zo ecovriendelijk waren. En de ecovriendelijke(re) make-up merken waren dan weer niet hip. Dus besloot hij een online community op te richten om zijn toekomstige klanten te betrekken bij de product ontwikkeling. Het eerste product was een lipstick, oogmake-up en nagellak volgden al snel. Allemaal zo ecovriendelijk mogelijk: een maximum aan natuurlijke ingrediënten, vegan formules en zonder controversiële stoffen. De nagellak is bijvoorbeeld 9-Free: zonder tolueen, dibutyl phtalate (ou DBT), formaldehyde, kamfer, xylene, formaldehyde resin, parabenen, styrene en benzophenone-1. De basisingrediënten zijn katoen, cassava en maïs.

Belooft: een vegan, 9-free lak die voor 75% uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Belooft gemakkelijk aan te brengen en 4 dagen te houden.

Getest: Ik kan geen enkel minpuntje bedenken: de borstel brengt de perfecte hoeveelheid aan, de lak heb je in een ruime keuze aan mooie tinten en dekt in een enkele laag. Twee lagen (en een basis- en top coat) blijven 4 dagen lang onberispelijk, daarna schilferen de nagelrandjes wat af. Prima prijs-kwaliteit verhouding!

Info: 11 ml: 12,80 euro, te koop bij o.a. April parfumerieën. www.all-tigers.com 

Bourjois 1 Seconde

Wat? Het Franse make-up merk Bourjois heeft een lijn sneldrogende nagellaken waarmee je op 1 seconde 1 nagel lakt

Belooft? perfecte dekking in een enkele laag

Getest: De gelformule met siliconen dekt inderdaad in 1 x met een hoogglans finish. Het duurt iets langer dan 1 seconde om te drogen, maak daar maar een minuut van. Het flesje heeft een lange steeldop die goed in de hand ligt en een brede borstel waarmee het vlot werken is. Op dag drie begint de bovenkant van de nagel wat af te schilferen.
Info: 9 ml: 8,99 euro. 22 tinten. Te koop bij Di, Bol.com.

Bourjois Healthy Mix nail polish

Wat? Bourjois heeft al langer een clean & vegan lijn, Healthy Mix, die na foundations, primers en BB creams wordt uitgebreid met nagellak. Deze heeft een formule met 69% ingrediënten van natuurlijke oorsprong en is 6-vrij (geen formaldehyde hars, aceton, kamfer, ethyltosylamide, trifenylfosfaat en dierlijke ingrediënten).

Belooft? De lak belooft binnen 50 seconden te drogen en 5 dagen lang glanzende kleur te geven.

Getest: Hij droogt inderdaad snel, maar niet mooi egaal. Misschien ligt het aan de lichte kleur die ik koos? Een tweede laag lost dat probleem niet op. Ook de 5 beloofde dagen haal ik niet (eerder 3). Met een donkerdere kleur krijg ik een beter resultaat, maar de formule is niet top. Geen klachten van de borstel (dezelfde als die van de 1 Seconde lak), waarmee het gemakkelijk werken is.

Info: 9 ml: 9,99 euro, 7 tinten, te koop bij Di, Bol.com, Douglas.be

Catrice Iconails Gel Lacquer

Wat? Het Duitse Catrice specialiseert zich in budgetvriendelijke, kwalitatieve make-up.

Belooft? nagellak met hoogglans die tot 7 dagen houdt.

Getest: De lak brengt vlot en streeploos aan, is goed gepigmenteerd en heeft meteen een mooie glans. Hij houdt ook lang, pas op dag 3 zie ik dat de nagelranden hier en daar wat minder scherp zijn. Maar de lak zelf blijft een dag of 6 goed zitten. Je kunt hem gemakkelijk bijwerken zonder dat je je hele nagel hoeft te doen. Mooie kleuren ook! En veruit de beste prijs-kwaliteit verhouding uit de test!

Info: 10,50 ml: 2,99 euro. Kruidvat. catrice.eu

Close glans nagellak

Wat? Close is het huismerk van April. Ze hebben een gamma green & vegan ultra glanzende nagellakken met ’10-free’ formules die voor 76% bestaan uit biogebaseerde ingrediënten zoals maniok, katoen of maïs.

Belooft? professionele vegan nagellak voor green fans

Getest: Dat de formule redelijk natuurlijk is, merk je niet aan de lak. Soms durven natuurlijkere formules wat stroever te zijn of niet goed te dekken. Maar hij brengt vlot aan en dekt bijna perfect in een enkele laag. De tweede laag maakt het resultaat af. Op dag 3 slijt de lak wat af aan de vingertoppen, zoals de meeste andere nagellakken.

Info: 10 ml: 10,50 euro. 27 tinten. Te koop bij April parfumerieën.

Chanel Le Vernis

Wat? Chanel is een trendsetter op vlak van kleuren. Vooral hun limited editions zijn fel gegeerd.

Belooft? Sterke, beschermende nagellak in schitterende kleuren die een gelijkmatige glanzende kleurlaag geeft.

Getest: Deze nagellak heeft een redelijk dun borsteltje dat, afhankelijk van de kleur van de lak, met een enkele laag niet mooi dekt. Vanaf de tweede laag is het ok. Het resultaat houdt een tweetal dagen.
Info: 13 ml: 28 euro. 24 tinten. Parfumerie, chanel.com

Dior Vernis

Wat? Dior vernieuwde zijn nagellak met pioenrood- en pistache-extracten die een beschermende werking beloven. Ook het kleurenpalet werd herzien e is geïnspireerd op de trends en ontwerpen van de mode afdeling.

Belooft? langhoudende nagellak met geleffect

Getest: Dior heeft mooie kleuren, maar de lak zelf begint doorgaans af te brokkelen na twee dagen. Afhankelijk van de gekozen kleur krijg je een redelijke dekking met een enkele laag, maar wordt het pas perfect met de tweede kleurlaag. Opvallend is de platte, redelijk brede borstel waarmee je snel werkt.

Info: 10 ml: 29 euro. Parfumerie, dior.com

Essie

Wat? De Amerikaanse Essie Weingarten lanceerde in 1981 een reeks ongewone nagellaktinten die een instant succes werden. Daardoor bouwde het merk een goede reputatie op bij make-up artists, nagelstylisten en beauty junkies. Essie was een van de eerste merken die leuke collabs deed en seizoensgebonden limited editions. Het merk onderscheidt zich met grappige namen, goede kwaliteit en een uitgebreid kleurenpalet. Het Amerikaanse merk werd aanvankelijk vrij hoog gepositioneerd in de Belgische markt, maar sinds het in handen van L’Oréal kwam wordt het verdeeld in de grootdistributie.

Belooft? vegan 8-free formules van professionele kwaliteit.

Getest: Een enkele laag dekt behoorlijk, maar een tweede laag maakt het pas perfect. Na drie dagen duiken de eerste sporen van slijt op. Een doorsnee nagellak dus, zij het wel in erg leuke kleuren.

Info: 13,5 ml: 12,50 euro. Te koop bij April parfumerieën, Di en Kruidvat.

Essie Expressie

Wat? 8-free, vegan snel drogende nagellak

Belooft? droog in minder dan 1 minuut

Getest: Ondanks de lichte kleur geeft een enkele laag al een mooie dekking. De lak droogt snel en laat zich gemakkelijk aanbrengen door het borsteltje. Daar lijkt op het eerste gezicht niets speciaals aan, maar het zorgt voor een mooi resultaat, waardoor het een van mijn favoriete nagellakken wordt. De lak zelf blijft 3 dagen zitten.

Info: 10 ml: 12,49 euro. Te koop bij Di, April parfumerieën.

Essie Gel Couture

Wat? De Gel Couture lijn is Essie’s semi-professionele lijn

Belooft? Mooie kleuren en een glanzende finish die een gellak zou moeten evenaren.

Getest: Een eerste laag laat zich vlot aanbrengen, zonder strepen. Maar de kleur dekt nog niet volledig. Met een tweede laag is het resultaat wel perfect. Hij houdt langer dan gemiddeld: op dag 5 begint hij wat af te bladderen aan de randjes.

Info: 13,50 ml: 15,29 euro. 23 tinten. Te koop bij Di, April parfumerieën.

Hema Long Lasting nailpolish

Wat? Een langhoudende en sterke nagellak met marshmallow root extract.

Belooft? intense kleur en glans die lang houdt

Getest? Het flesje heeft een standaard borsteltje en bevat lak die redelijk dekt vanaf twee lagen. De derde dag halen we niet zonder afschilferen. ‘Long Lasting’ is dus overdreven, maar voor die prijs hoort u ons niet klagen. Ook de ruime keuze aan tinten is een troef.

Info: 11 ml: 3 euro. www.hema.be

Les Mains Hermes

Wat? In een tijd waar de traditionele luxemerken hun nagellak lijn opdoeken (Clinique, Guerlain, Estée Lauder, Givenchy, …) pakt Hermes uit met een überluxueuze make-up lijn, waaronder ook nagellak. Het design is van de hand van Pierre Hardy, een Franse ontwerper die van alle (luxe)markten thuis is. Naast zijn eigen schoenenlabel, werkt hij als creatief directeur voor de schoenen- en de juwelenlijnen voor Hermès. Pure luxe (en dat betaal je ook)!

Belooft: luxe op je nagels

Getest: De formule bevat 71% natuurlijke ingrediënten en brengt vlot een fijne laklaag, intens gepigmenteerde laklaag aan. Toch heb je 2 lagen nodig voor een perfecte dekking. Geef het voldoende tijd, want deze lak droogt minder snel uit dan gemiddeld. Heel lang houden doet hij ook niet: met 2 lagen, basis én topcoat blijft hij ongeveer 3 dagen mooi. De borstel heeft de perfecte maat en weet in een enkele laag mijn nagels te lakken.

Info: 15 ml: 45 euro, 24 tinten, www.hermes.com

Koh Colours

Wat? Koh is een Nederlands merk gespecialiseerd in hand- en nagelverzorging, geïnspireerd door Japanse rituelen. Het komt uit dezelfde stal als Herôme, maar is meer upscale gepositioneerd.

Belooft? voedende formules met heldere glans en langdurige kleur.

Getest: Het hoge prijskaartje schept verwachtingen, die worden ingelost. De lange borstelsteel maakt het gemakkelijk om aan te brengen. Een enkele laag dekt voldoende en egaal. Zingt het zeker 4 volle dagen uit zonder een krimp te geven. Over de ingrediënten wordt geen uitleg gegeven.

Info: 10 ml: 19,89 euro, 21 tinten. Te koop via www.kohcosmetics.com en in bepaalde parfumerieën, waaronder Parfuma.

Kure Bazaar

Wat? Kure Bazaar was een van de eerste ‘natuurlijke’ nagellakmerken die op mijn radar verscheen. Een aangename verrassing, want qua resultaat zag ik weinig verschil met een ‘gewone’ nagellak. Een groot verschil met de ecomerken die ik tot dan toe had getest. Het was een van de eerste merken met een ’10-free’ formule (geen tolueen, formaldehyde, dibutylftalaat, synthetische kamfer, TPHP, parabenen, xyleen, styreen, Benzofenon-1 & Benzofenon-3). In de plaats werkten ze met mildere stoffen van natuurlijke oorsprong, zoals houtpulp, mais, aardappel en tarwe, en slaagden ze erin tot 90% natuurlijke formules te maken. Dit Franse merk behoort vandaag de dag nog altijd tot de top van milieuvriendelijkere nagellakmerken.

Belooft?  Glanzende kleurlak die houdt en gelijkmatig droogt.

Getest: De lak brengt goed aan, al vind ik het borsteltje precies wat aan de kleine kant. De kleur is sterk gepigmenteerd en dekt vanaf de eerste laag. Op dat vlak werk je weinig van de natuurlijke formule. Het kleurenpalet is modieus. De lak blijft gemiddeld 3 dagen mooi.

Info: 10 ml: 17,50 euro. Te koop bij Senteurs d’Ailleurs en Fresh Lab in Brussel, thenaturealbeautyclub.com. www.kurebazaar.com

La Roche-Posay Toleriane Vernis Silicum

Wat? La Roche-Posay ontwikkelde een verzorgende nagellak die broze nagels versterkt en beschermt met silicium. Een UV-filter beschermt de nagels (en de kleur) tegen UV-stralen en voorkomt vergeling.

Belooft? Een hypoallergene formule die goed wordt verdragen en zelfs wordt aanbevolen voor patiënten in kankerbehandeling.

Getest: Hij brengt vlot aan dankzij de borstel waar ik redelijk nauwkeurig mee kan werken. Ik heb een donkere kleur gekozen, die redelijk dekt met een enkele laag. Een tweede laag maakt de kleur mooi egaal.   Hoe mild de formule ook is, hij houdt bijzonder goed, tot 5 dagen lang, waaronder een dag klussen in de tuin.

Info: 6 ml: 12 euro. 12 tinten. Te koop in de apotheek en parafarmacie.

Mavala Mini Color

Wat? Nagellak is de core business van het Zwitserse Mavala, dat in 1959 een nagelverharder uitbracht die nog altijd een referentie is.

Belooft? glanzende kleur die lang houdt

Getest: De Mini Colors bestaan al 60 jaar, en dat zie je er ook aan: de verpakking oogt wat ouderwets. Maar beoordeel een boek niet op zijn cover, want Mavala lost de beloftes van langdurige kleur en glans in. Een enkele laag volstaat niet echt, je krijgt pas een mooie dekking vanaf de tweede laag. De lak is redelijk krasvast en vertoont pas na 5 dagen de eerste sporen van slijt. De vegan formule is12-vrij (tolueen, ftalaten, kamfer, xylene, aceton, heptane, rosin hars, ethyltosylamide, triphenyl, phosphate, tosylamide/formaldehyde hars, bewaarmiddelen).

Info: 5 ml: 6,05 euro. Meer dan 300 tinten. Te koop bij online parafarmacieën. www.mavala.com

Max Factor Miracle Pure

Wat? Ook Max Factor doet zijn best om zijn formules wat groener te maken, onder andere met deze 100% vegan nagellak met plantaardige ingrediënten. De ergonomische dop is van gerecyclede materialen en recyclebaar.

Belooft? Een natuurlijkere formule met een speciaal, gebogen borsteltje voor een gemakkelijke applicatie zonder strepen.

Getest: Misschien ligt het aan de lichtroze tint die ik koos, maar echt streeploos gaat dat niet. En goed dekken doet het ook al niet. Wel een mooie glans. Helaas houdt de lak niet zo lang, na 2 dagen beginnen de nagelranden te kartelen.

Info: 12 ml: 8,99 euro, te koop bij Kruidvat.

Only You

Wat? Only You is het huismerk van parfumerieketen Ici Paris XL.

Belooft? modieuze kleuren

Getest: Deze nagellak is voorzien van een breed penseel waarmee je een perfecte dekking kan geven in twee lagen. De lak is glanzend, snel droog en houdt ongeveer twee dagen. Vrij van tolueen, formaldehyde, ftalaten en kamfer.

Info: 11 ml: 4,95 euro, 40 tinten. www.iciparisxl.be

OPI

Wat? OPI is een van de grotere Amerikaanse merken, die je vooral in nagelsalons vindt. Het staat gekend voor zijn groot kleurenaanbod.

Belooft? salonkwaliteit die tot 7 dagen houdt.

Getest: Deze flesjes hebben een iets grotere borstel, zodat je voldoende moet afstrijken om niet teveel lak in een keer mee te krijgen. Afhankelijk van de kleur, heb je een tweede laag nodig. Op dag drie beginnen de nagelranden lichtjes af te schilferen, maar het blijft nog redelijk. De keuze is erg ruim en ook van special effects (textuur, glitters, etc.) is OPI niet vies.

Info: 15 ml: 15,90 euro. Wordt ruim verdeeld bij April parfumerieën en nagelstudio’s. www.OPI-belgium.be

Rimmel Kind & Free

Wat? Kind & Free is de ecolijn van Rimmel, met ‘ingrediënten van natuurlijke oorsprong en geen onnodige toevoegingen, zoals minerale olie of parfum.’ Op de website lees ik wat dat concreet betekent: een vegan formule met 70% stoffen van natuurlijke oorsprong, zoals aardappel en mais. Voor zover ik weet bevatten de meeste nagellakken geen parfum en minerale olie. Alle verpakkingen zijn gemaakt met gerecyclede materialen en gemakkelijk te recyclen, tegen 2025 moet dat 100% worden. Maar zelfs dan nog breng je je nagellak nog altijd best naar het containerpark.

Belooft? Verzorgende formules met algenextracten om de nagels te beschermen en versterken, die tot 5 dagen houden.

Getest: De lak zelf brengt streperig aan, in een tweede laag krijg je een min of meer egale kleur. Eigenlijk moet ik een derde laag aanbrengen voor een perfecte dekking, maar dan kan ik niet meer vergelijken met de andere nagellakken. Ik heb toch niet de indruk dat ik de 5 dagen zal halen. Maar dat blijkt zelfs geen 24 uur te zijn. Toegegeven, er zijn verzwarende omstandigheden -mijn afwasmachine laat het afweten-, maar echt huishoudproof kan ik deze lak niet noemen.

Info: 8 ml: 5,99 euro, 9 tinten. Te koop bij Kruidvat, Bol.com. Rimmellondon.com

Yves Rocher Go Green

Wat? Ook Yves Rocher heeft zijn nagellak een natuurlijkere update gegeven, met plantaardige ingrediënten als bieten, suikerriet en houtpulp. Kokosolie en bamboe-extract moeten hem meer verzorgend maken.

Belooft? Natuurlijkere, verzorgende formules

Getest: De lak geeft in een enkele laag een dekkende kleur met een mooie glans. De borstel is behoorlijk breed en bedekt de meeste nagels (behalve de duim) met een enkele veeg. Supergemakkelijk, al vermoed ik dat mensen met een smaller nagelbed dat minder handig zullen vinden. De lak droogt niet geweldig snel, dus voldoende lang wachten. Hij houdt een drietal dagen, daarna begint hij wat af te schilferen aan de nagelranden.

Info: 5 ml: 7,95 euro, 38 tinten. yves-rocher.be

Zara Nail Polish

Wat? In de beautylijn van kledingketen Zara vind je ook nagellak, zonder controversiële stoffen als formaldehydehars, tolueen, dibutylftalaat, etc. Uitleg over de duurzaamheid van de formule vind ik echter niet.

Belooft? een grotendeels natuurlijke formule die zo lang houdt als traditionele nagellak

Getest: De borstel brengt de lak vlot aan, die overigens in een enkele laag al mooi dekt. Misschien heeft dat te maken met de kleur die ik koos (Oh So Still, een mooi oudroze)? Deze nagellak moet niet onderdoen voor zijn duurdere collega’s. Hij dekt even goed en houdt net zo lang (met gemak een dag of 3).

Info: 8 ml: 5,95 euro. 33 tinten. Te koop bij Zara

Lees ook

Nieuwe mascara nodig? Check mijn reviews!

Hoe kies je een geschikte foundation?

Hoe lang blijft make-up goed?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht