Nieuwe mascara nodig? Ik testte er meer dan 25!

Mascara is voor veel mensen -ik incluis- een absolute make-up must, omdat het zo’n verschil maakt. Ze bestaan in alle prijscategorieën, maar welke loont nu de moeite? Ik testte verschillende mascara’s voor je uit.

April The Real Deal Volume mascara

Belooft: volume

Getest: Deze mascara heeft een eerder smalle borstel. Hij geeft aanvankelijk meer lengte dan volume, maar dat laatste kun je opbouwen door meerdere laagjes aan te brengen. Tegen het einde van de dag is dat helaas al fel verminderd en schilfert hij lichtjes af. Hij laat zich vlot verwijderen.

Info: 13,99 euro, te koop bij April

Armani Eyes to kill Excess

Belooft: intens volume, extra zwart pigment

Getest: De borstel heeft redelijk lange haren, waardoor hij behoorlijk wat formule afzet op de wimpers, die bijgevolg niet te kort mogen zijn. Geeft een mooi volume. De ‘extra zwarte’ pigmenten lijken niet zoveel intenser dan een doorsnee mascara. Ok mascara, maar in die prijsklasse zijn er betere mascara’s.

Info: 34 euro, te koop bij Parfuma in Antwerpen, Inno Nieuwstraat en Inno Woluwe Shopping in Brussel, armanibeauty.be

BE Creative Dramat’eyes Lengthening mascara

Belooft: dramatische lengte

Getest: Het siliconen borsteltje is flexibel en heeft kleine haartjes waarmee je alle wimperhaartjes bereikt. Hij verlengt instant, scheidt de wimpers goed en geeft ook krul. Achteraf bijwerken gaat redelijk, hoewel de wimpers dan wat bijeen gaan klitten. Maar dat hoeft niet echt, want hij houdt behoorlijk lang.

Info: 19,95 euro, te koop bij Ici Paris XL

Bourjois Volume Glamour Lift & Stretch

Belooft: verzorgende, lichte formule die langere, gekrulde wimpers geeft

Getest: licht gebogen, zeer flexibele borstel waarmee je de wimpers goed omhoog kunt duwen. Verlengt en verdikt zonder klonters te geven, met een bescheiden krul. De formule verhardt de wimpers niet, zodat je hem vlot kunt bijwerken. Hij houdt redelijk, zonder te schilferen.

Info: 16,99 euro, Di

Cent Pur Cent Curly Mascara

Belooft: Een natuurlijke formule (98%) die extra krul belooft

Getest: Aan de borstel zie je niet meteen dat deze mascara focust op extra krul. Hij is immers recht en zeer flexibel, waardoor hij eerder lengte dan krul geeft. Hij houdt echter niet en loopt zelfs uit. Geen aanrader.

Info: 24,99 euro, Centpurcent.com

Clarins Wonder Perfect Mascara 4D

Belooft: volume, lengte en krul.

Getest: Het borsteltje lijkt op het eerste zicht niets ongewoon, maar de haartjes staan zo ingeplant dat alle wimpers worden meegenomen. De formule lijkt gladder en lichter dan doorsnee, en geeft wimpers een coating zonder klonters en met een spectaculaire lengte. Je kunt het volume opbouwen door meerdere lagen aan te brengen. Blijft netjes de hele dag zitten zonder een krimp te geven. Een aanrader!

Info: 34 euro, parfumerie, clarins.be

Clinique High Impact High Fi Full Volume mascara

Belooft: 230% meer volume dat 12 uur lang houdt

Getest: Deze lichtgewicht formule scheidt, verlengt en geeft de wimpers een krullende lift. Geen wimperkruller nodig! Met de conische borstel geraak je gemakkelijk bij de kortere wimpers, de lange haartjes van de borstel voorzien de wimpers van een laag mascara. Deze mascara geeft een Ok volume, maar niet spectaculair. Hij houdt lang en laat zich toch vlot verwijderen.

Info: 33,50 euro, parfumerie, clinique.be

Dior Diorshow Pump’N’ Volume

Belooft: XXL-volume

Getest: Deze mascara heeft een gekke tube in de zin dat hij een soepel deel heeft, om in te knijpen. Dat zou de mascara vloeibaarder moeten maken, waardoor hij gemakkelijker zou aanbrengen. Lijkt me meer gadget dan echt functioneel, want het lukt perfect zonder er in te knijpen. Als je wimpers tenminste lang genoeg zijn om de dikke formule op te vangen. Die zorgt voor instant volume, maar uiteraard ook gemakkelijk voor een klonterig effect. Hij houdt het wel netjes de hele dag vol.

Info: 3 tinten, 42 euro, parfumerie, dior.com

Dior Diorshow Iconic Overcurl

Belooft: volume, lengte, krul en verzorging gedurende 24 uur

Getest: De gebogen borstel helpt om de wimpers in een krul omhoog te duwen. De formule verdeelt vlot en gelijkmatig over de wimpers die tegelijkertijd langer en voller worden. Houdt de klok rond zonder een krimp te geven. Hij zit in een mooie verpakking, die navulbaar is. Niet goedkoop, maar wel een van mijn favorieten!

Info: 4 tinten, 45 euro, navulling: 35 euro. Parfumerie, dior.com

Essence Lash Like A Boss mascara

Belooft: instant lift & curl

Getest: De borstel heeft een buiging, waarmee je de wimpers omhoog kunt duwen en ze instant gelift worden en krul krijgen. De formule is dun, maar goed gepigmenteerd, waardoor je met een enkele laag al een duidelijk verschil zit. Ik ben onder de indruk. Helaas maar een paar uur, want langer houdt hij het niet vol. Op zich is dat niet zo’n probleem (zeker niet voor die prijs), aangezien hij de wimpers niet verhardt en je makkelijk kunt bijwerken. Het échte nadeel is dat hij gemakkelijk uitloopt.

Info: 3,99 euro, kruidvat

Estée Lauder Turbo Lash High Powered Volume + Length mascara

Belooft: dramatische lengte en volume die 12 uur lang houdt

Getest: De formule is nat en de haartjes van de borstel zijn kort, waardoor er meteen heel wat mascara op je wimpers komt. Dat geeft een ietwat klonterig maar duidelijk verdikkend effect. Hij blijft inderdaad lang zitten zonder een krimp te geven. Ook heel fijn: hij laat zich gemakkelijk verwijderen met warm water. Niet voor kleine, fijne wimpers, wel voor wie van drama en uithoudingsvermogen houdt.

Info: 39 euro, parfumerie, esteelauder.be

Ilia Limitless Lash Mascara

Belooft: nagenoeg natuurlijke mascara die lang houdt, volume & lengte geeft

Getest: Ik geef toe, ik ben wat sceptisch over volledig natuurlijke (ok, 99% in dit geval) mascara’s, omdat er nog geen enkel exemplaar me dezelfde resultaten heeft gegeven als mijn favorieten (Diorshow, Chanel Le Volume, YSL Lash Clash, L’Oréal Paris Paradise Extatic). Toeval of niet, het zijn dan ook mascara’s voor een meer uitgesproken look, en dat is ook meestal niet de forte van natuurlijke formules. Ilia is de eerste die me mijn mening (een beetje) doet herzien. Hij verlengt instant, het volume kun je opbouwen. Houdt ok-isch, maar verliest na een paar uur wel wat kracht. Hij verhardt de wimpers niet, zodat je gemakkelijk kan bijwerken. Ander voordeel: hij is gemakkelijk te verwijderen met warm water.

Info: 33 euro, bij de gespecialiseerde boetiek, zoals o.a. Peaufiné in Antwerpen

Kruidvat Lash Define Skinny Mascara

Belooft: lengte voor korte, dunne wimpers

Getest: Wie erg korte wimpers heeft kan doorgaans maar weinig mascara’s gebruiken. Met dit dunne fijne borsteltje geraak je gemakkelijk aan de wimperbasis om vandaaruit je wimpers aan te zetten. Het resultaat is natuurlijk: mijn wimpers ogen duidelijk langer en wat voller, maar verwacht geen spinnenpotenvolume. Ook handig om je onderste wimpers aan te zetten zonder dat het te popjesachtig wordt, tenzij je laagjes opbouwt. Qua prijs-kwaliteit een voltreffer.

Info: 3,99 euro, Kruidvat

Kruidvat Lash Lifting Lengthening Mascara

Belooft: instant lifting effect

Getest: Enkele collega’s waren meteen erg enthousiast over deze mascara. En toegegeven, hij zorgt vrijwel onmiddellijk voor een behoorlijke lengte en lift. De verzorgende formule is dun, waardoor hij elk haartje makkelijk meeneemt en je het volume naar wens kunt opbouwen. Alleen verliest hij dat na een tijdje. Bijwerken lukt, maar niet bijzonder vlot. Niettemin voor die prijs een zeer goede mascara.

Info: 6,99, Kruidvat

L’Oréal Panorama Volume Million Lashes mascara

Belooft: intens volle, lange en klontvrije wimpers

Getest: Deze mascara heeft een tapse borstel met korte haartjes, waardoor er ineens veel formule wordt afgegeven, waardoor de wimpers ietwat bijeen klitten. De wimpers worden instant langer met een merkbare krul, maar nauwelijks volume. De formule hardt wat uit, waardoor het niet zo vlot bijwerkt. Al hoeft dat niet echt, want hij houdt redelijk lang.

Info: 17,99 euro; Di

M.A.C. Stack mascara

Belooft: volume dat je eindeloos kunt blijven opbouwen

Getest: deze mascara is ontwikkeld met een social media challenge in het achterhoofd. Hij ging dan ook viraal nog voor hij op mijn bureau belandde. Gefascineerd keek ik naar de eindeloze stroom TikTokkers die de proef op de som namen en maar lagen bleven toevoegen. Dat lukt inderdaad, al vind ik dat een paar laagjes meer dan voldoende resultaat geven. De formule houdt je wimpers zacht, zodat je gemakkelijk kunt bijwerken. Mijn dochter kloeg dat hij afbrokkelde na een paar uur, maar ik heb daar geen last van gehad.

Info: 36 euro, maccosmetics.be

Max Factor Xperience Volumising mascara

Belooft: natuurlijke, volle wimpers die licht en flexibel blijven voelen

Getest: Met het flexibel rubber borsteltje bereik je gemakkelijk elke wimper en krijg je enige verlenging. De formule is vrij dun, waardoor het volume bescheiden volume blijft. Voor mensen die een natuurlijk resultaat zoeken.

Info: 16,99 euro, grootdistributie

Max Factor Masterpiece 2 in 1 Lash Now mascara

Belooft: volume en lengte

Getest: Deze mascara heeft een rechte borstel met kleine, recht ingeplante haartjes. Dat maakt hem geschikt voor zowel korte als lange wimpers en zorgt ervoor dat er behoorlijk wat formule op de wimpers komt, zodat die instant voller worden. Ook qua lengte doet hij het behoorlijk. Doorheen de dag verliest hij aan kracht, zodat je nog wat zal moeten bijwerken als je ook een avondactiviteit hebt gepland. Echt hard worden de wimpers niet, maar wel beduidend dikker met een extra laag er bovenop.

Info: 20,99 euro, Di en Kruidvat.

Max Factor 2000 Calorie Pro Stylist

Belooft: 24 uur lang volume

Getest: De licht gebogen borstel werkt gemakkelijk: de mascara brengt vlot aan. Hij geeft een bescheiden volume en enige lengte, maar houdt dat helaas maar een paar uur vol. Je kunt wel vlot bijwerken, want de wimpers blijven soepel.

Info; 17,99, bij Di en Kruidvat

Maybelline the Falsies Surreal Mascara Meta Black

Belooft: versterkte wimpers, die 10 keer voller en 36% langer worden.

Getest: De volle borstel bevat veel dicht opeen ingeplante haartjes van verschillende lengte die de wimpers van wortel tot punt voorzien van formule én ze tegelijkertijd scheiden. Dat geeft het effect van valse wimpers: dikker en langer met een krul die lang houdt. De ultrazwarte pigmenten zorgen voor een intense blik. Aanrader!

Info: 17,99 euro, Di

Rimmel Volume Flash x 10 mascara

Belooft: 10 x meer volume in een enkele laag, zonder klonters of vlekjes, en 16 uur lang te houden zonder te schilferen.

Getest: Deze mascara geeft inderdaad instant volume zonder klonters. Hij verlengt bovendien flink. De mascara schilfert niet, maar na acht uur was het toch tijd voor een retouche. Prima mascara voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Info: 13,99 euro, te koop bij Douglas, Di, Kruidvat

Rimmel Scandal’Eyes Volume on Demand Mascara

Belooft: een verzorgende mascara die de wimpers zacht en soepel maakt

Getest: Met deze mascara kun je zowel een natuurlijk als een meer uitgesproken volume-effect creëren. Eén laagje zorgt voor een naturel effect, véél laagjes voor véél volume. Handig als je ‘s avonds snel je make-up wat wil bijwerken voor je uit eten gaat. Wat vlot gaat, want de wimpers blijven soepel en de formule gaat niet klonteren. Maar hoe meer laagjes, hoe moeilijker te verwijderen.

Info: 14,99 euro, bij Di, Kruidvat

Rimmel Wonder’volume Thrill Seeker

Belooft: volume en lengte

Getest: Deze mascara brengt vlot aan, verlengt en verdikt de wimpers zonder te klonteren of te verzwaren. Hij voelt luchtig aan, en verhardt de wimpers niet, zodat je gemakkelijk kunt bijwerken. Na enkele uren verliest hij wat van zijn ‘oomph’, maar hij loopt wel niet uit of brokkelt niet af.

Info: 17,99 euro, Kruidvat.

Yves Rocher Intense Metamorphose 24H Waterproof

Belooft: volle, gekrulde en lange wimpers

Getest: Met de zandlopervormige borstel kun je gemakkelijk elke wimper bereiken. Je kunt het volume opbouwen, maar echt intens wordt het niet. Je kunt achteraf wel bijwerken, maar dan wordt het wat klonterig. Voor Yves Rocher ligt het prijskaartje aan de hoge kant en helaas maakt deze mascara de verwachtingen niet waar.

Info: 29,90 euro, yves-rocher.be

YSL Lash Clash Extreme Volume Mascara

Belooft: 24 uur lang +200% volume

Getest: Deze luxemascara heeft een stevige borstel die in enkele lagen volume en behoorlijke lengte geeft, die je kunt opbouwen tot een eerder extreem effect. Het ultrazwarte pigment versterkt dat effect. Hij lift de wimpers instant -waardoor je geen wimperkruller nodig hebt- en blijft de klok rond zitten. Ondanks zijn pittige prijs is dit een van mijn favorieten!

Info: 42 euro, parfumerie, ysl-beauty.be

YSL Volume Effet Faux Cils mascara

Belooft: 9 x meer volume met het effect van valse wimpers.

Getest: Deze mascara maakt zijn naam waar: volle wimpers in een enkele laag. De intens zwarte kleur doet de wimpers nog meer uitkomen. Houdt de hele dag, zonder te schilferen of te vegen. Je mag wel geen te korte wimpers hebben, want dan is deze mascara waarschijnlijk wat teveel geweld.

Info: 42 euro, in de parfumerie, ysl-beauty.be

Lees ook

De borstel vertelt wat een mascara doet

Wenkbrauwen zijn de accessoires van je gezicht

Nieuwe eyeliner nodig?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht