Kijk naar de borstel om te weten wat een mascara doet

Niets beter om je ogen te doen spreken dan een vleugje mascara. Maar welke mascara kies je? De borstel bepaalt het effect. Lange, korte, dichte of uiteen staande haartjes? In spiraal-, zandloper- of boogvorm? De opties zijn eindeloos en allemaal hebben ze een bepaald effect.

Elke vorm geeft een ander resultaat

Lang, dun, met korte haartjes

Dankzij de korte tandjes geraak je gemakkelijk aan de wimperaanzet zonder tegen het ooglid te zitten. Zo kan je van wortel tot top werken, wat klontervrije lengte garandeert. Ideaal voor wie lengte wil of een natuurlijke definitie.

De kam

De kam geeft een duidelijke scheiding en lengte. Doordat de tandjes uiteen staan en de borstel van rubber is neemt hij weinig formule op. Dat geeft een verlengend, klontervrij resultaat. Ideaal voor wie korte, fijne wimpers heeft.

 Dikke borstel met dicht ingeplante haartjes voor vollere wimpers

Een dikke borstel met veel lange en dicht opeen staande haartjes neemt extra product op om de wimpers voller te maken. Hoe langer de haartjes, hoe meer formule ze vast houden. Zijn je wimpers te dun om zo’n dikke borstel zonder geklieder te gebruiken? Gebruik dan een primer en werk in laagjes. Onder andere bij Estée Lauder en Clinique. Professionele visagisten zigzaggen door de wimpers om ze extra dik te maken (een truc die ik eerlijk gezegd niet onder de knie krijg).

Hoe dikker de borstel is en hoe dichter de haartjes bijeen staan ingeplant, hoe meer formule de mascara kan opnemen en afgeven aan de wimpers. Met andere woorden: hoe dikker je je wimpers kan maken. Voorwaarde is wel dat je zelf voldoende lange wimpers hebt om de formule goed te kunnen verdelen. Probeer: Lancôme Monsieur Big (30 euro) voor een uitgesproken, maar niet geheel klontervrij effect. Iets fijner werkt L’Oréal Paris Paradise Extatic (13,99 euro), mijn absolute favoriet onder de nieuwkomers!

Wie minder lange wimpers heeft combineert best verschillende mascara’s: eerst een verlengende mascara, gevolgd door een mascara die volume geeft. De dubbel effect mascara’s combineren beide effecten in 1 product.

Boogvorm voor meer krul

Wie steile wimpers heeft of een bril draagt en wilt vermijden dat de wimpers tegen het glas aan schuren moet uitkijken naar een ‘krul’mascara. Deze hebben vaak een ‘boogvorm’ die je wimpers naar boven helpt duwen om de blik te ‘openen’. Zet de borstel zo dicht mogelijk tegen de wimperlijn aan en haal hem door je wimpers met een opwaartse rolbeweging. Een gebogen borstel heeft als voordeel dat je doorgaans zowel de binnenste als de buitenste wimpers meeneemt. Opgelet: zet de wimperaanzet flink aan en houd de punten licht. Teveel formule op de uiteinden haalt de krul eruit. Wil je extra krul? Gebruik dan een wimperkruller voor je mascara aanbrengt. Zet de kruller zo dicht mogelijk tegen de wimperwortels en houd ze enkele seconden vast. Voor extra effect warm je de kruller even op met een haardroger.

De spiraal voor klontervrije lengte & volume

De haartjes staan ingeplant als een spiraal, waardoor alle wimpers worden meegenomen en voorzien van mascara. Zo krijg je lengte en volume zonder klonters.

Een kleine borstel om dunne, korte wimpers te verlengen

Een smalle borstel laat toe om fijner te werken, wat ideaal is voor dunne, korte wimpers. Hoe dichter de haartjes bijeen staan ingeplant, hoe beter de wimpers van formule worden voorzien. Dat geeft wel een hoger risico op klonters.

Een buigbare borstel om alle haartjes te bereiken

Hoe beter je alle haartjes kan bereiken hoe meer uitgesproken het resultaat is. Dat is niet altijd zo evident met bijvoorbeeld een dikke borstel. Maar daar hebben verschillende merken iets op gevonden: een buigbare borstel waarmee je vanuit alle hoeken kan werken en àlle wimpers kan bereiken.

Lees ook:

De grote mascaratest

Wenkbrauwen, accessoires van het gezicht

Getest: threading bij House Of Brows

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht