Hoe kies je een geschikte foundation?

GF: M.A.C. voor AF Vandevorst AW14-15
GF: M.A.C. voor AF Vandevorst AW14-15

Het vinden van de juiste foundation vinden veel mensen niet zo gemakkelijk. Dat komt omdat er zoveel keuze is: welke dekking wil je, welke finish (mat, satijnglans of transparant), welke kleur heb je nodig en welke textuur past bij jouw huidtype? Maar eens je de ware hebt gevonden, kan je niet meer zonder.

Waarom zou je het gebruiken?

Foundation gebruik je in de eerste plaats als een soort photoshop: om je teint wat egaler en stralender te maken. Wil je het gevreesde maskereffect vermijden, dan gebruik je het niet om je bleke snoet wat bij te kleuren. Daar dient zonnepoeder of blush voor. Een ander voordeel van foundation: het dient als basis voor andere make-up, zoals blush of oogschaduw. Die zullen gemakkelijker blenden en langer houden op een laagje foundation.

Hoe moet je foundation testen?

Foundation test je waar je hem zal dragen: op je gelaat, dus niet op de binnenkant van je polsen of je handen. Ook altijd even proberen op de hals, waar de huid wat lichter is omdat hij minder zon ziet. Zo vermijd je dat gevreesde masker effect. Een foundation oogt natuurlijk wanneer de kleur je eigen teint benadert en bijgevolg lijkt te verdwijnen wanneer je hem uitsmeert. Kies een foundation dan ook bij een goede verlichting, liefst zelfs bij natuurlijk daglicht.

De juiste textuur kiezen

De textuur kies je best in functie van je huidtype. De regel is dat de textuur het tegenovergestelde is van je huidconditie. Een droge huid heeft dus baat bij een smeuïge textuur, een vette huid houdt het best zo licht en droog mogelijk. De meeste foundations hebben een fluïde textuur, wat ze geschikt maakt voor een normale huid. Vaak bevat de formule wat olie, wat perfect is voor een drogere huid, maar minder voor een vette. Hoe droger je huid, hoe ‘vetter’ jouw ideale textuur is. Zoals crèmetexturen, die het nodige comfort geven. Als je een vette huid hebt, kies dan voor poeders of lichte, vetvrije formules met talg absorberende ingrediënten. De talg op je huid breekt immers de foundation af, waardoor die minder lang houdt. (Compact) poeders zijn geknipt voor dit type: ze voelen erg licht aan, veranderen niet van kleur en voorkomen dat je huid gaat glanzen. Je brengt ze aan met een sponsje (voor meer dekking) of een borstel.

Welke finish?

Naargelang de gelegenheid kies je doorgaans een andere finish: voor elke dag willen de meeste vrouwen liefst een zo natuurlijk mogelijk, haast transparant resultaat. Daar geraak je mee weg als je een mooie, jonge huid hebt. Maar als je wat imperfecties te verdoezelen hebt, kies dan een textuur die meer dekking biedt. Mag het wat gesofisticeerder, gebruik dan matterende (poeder) formules. Breng het in kleine dosissen aan tot je de juiste dekking hebt. Met wat blush en een kleurrijke lipstick breng je weer wat leven in je gezicht en vermijd je dat doods effect dat foundation soms kan geven.

Hoe breng je foundation aan?

Ik breng altijd eerst wat product aan op de rug van mijn hand. Zo vermijd ik dat er teveel op mijn gezicht komt en het er cake-achtig gaat uitzien. Vandaar verdeel je het in stippen in het midden van het gezicht (voorhoofd, neus, wangen en kin) en werk het verder uit naar buiten. Voor een natuurlijker effect gebruik je enkel foundation op de plekken waar je het nodig hebt. Je kan dan opbouwen tot je de perfecte dekking hebt. Of je met je vingers werkt of met een borstel is een kwestie van voorkeur. Ik werk graag met mijn vingers, omdat de foundation zo beter ‘smelt’ op de huid en het ook sneller gaat. Een borstel geeft een meer gesofisticeerd effect. Let er goed op dat je de foundation tot aan je hals aanbrengt en dat je het mooi uitwerkt aan de haarlijn, rond je neus en aan je oren.

Lees ook

Glow creams voor een vale teint

Mixologie in huidverzorging voor meer resultaat op maat

Make-up voor mature huid getest

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht