Een personal stylist om mijn kleerkast te screenen

Voor een bomvolle kast staan en niets vinden om aan te doen. Het overkomt me geregeld. Het principe van Marie Kondo (alles op een hoop gooien en enkel bijhouden waar je blij van wordt) leek me niet echt relevant in dit geval. Want ik heb een neus voor mooie dingen, maar ik vind het moeilijk om de juiste combinaties te vinden. Gevolg: een kast vol basics en saaie outfits die klassieker uitvallen dan ik ben. Of denk te zijn. Meestal trek ik dan naar een van mijn favoriete winkels, sla wat spullen in om 2 weken later weer voor die kast te zuchten dat ik niets heb om aan te doen. Dat budget besloot ik deze keer te spenderen aan professionele hulp: een personal stylist.

Hoe vind je een goede personal stylist?

Maak een moodboard aan van mensen wiens stijl je bewondert. Op mijn Instagram feed komt Noémie Wolfs regelmatig voorbij geflitst in outfits die ik qua stijl bij me zelf zie. Na een rondje googelen blijkt dat ze zich laat bijstaan door Liesbeth Diels, een personal stylist die haar diensten ook aan particulieren verhuurt. Een mailtje later heb ik een afspraak voor 3 weken later. Dat geeft me de tijd om zelf al eens door mijn kleerkast te gaan om wat ruimte te scheppen. Alles wat niet meer past gaat er onverbiddelijk uit. (op een vestje van Stephan Schneider na wegens té mooi). Net als opgewolde truien, een jurk met een vlek die ik er niet meer uit krijg en alles wat tien centimeter boven de knie komt.

Hoe verloopt zo’n personal styling?

Liesbeth belt aan en ik neem haar meteen naar mijn kleerkast. Ze stelt me wat vragen over hoe ik mezelf zie, het werk dat ik doe, wat ik belangrijk vind, enzovoort. “Classic with a twist” antwoord ik. Ik houd van kwaliteitsmaterialen, kan verliefd worden op een mooie coupe of een bijzonder detail. Maar ik draag liever niets waarvan je meteen het label of het prijskaartje raadt. Verder ook geen schreeuwerige slogans, pastels, pailletten, kant, strikken of andere frullen.

Vervolgens gaan we stuk per stuk door mijn kast. 7 witte hemden. “Draag je die echt allemaal?” Dat blijkt een retorische vraag. Het oudste gaat eruit (al jaren niet meer aangehad), net als de twee meest getailleerde modellen.  “Dat is passé” weet Liesbeth. Net als de klassieke cardigans met ronde hals en een hoop t-shirts in foute kleuren. ‘Deftige’ kleedjes van een duur merk adviseert ze naar een tweedehandswinkel te brengen. “Die zijn te klassiek voor jou en daar kan je best nog wel wat geld voor krijgen, waarmee je dan weer kleren kan kopen die wél bij je passen.” Wat dat dan precies is? “Je bent open, vlot en je hebt karakter. Als je basics combineert met stoerdere stuks, wordt het meteen moderner.”

Zo’n stylingsessie is redelijk intiem. In de zin dat ik het gevoel heb dat het weinig zin heeft om de schijn op te houden bij Liesbeth. Anders heeft die hele sessie sowieso geen zin. Ik wil immers kleren die mijn persoonlijkheid weerspiegelen, waarin ik er net zo goed uitzie als ik me voel. En wanneer je letterlijk in je onderbroek staat valt er nog weinig op te houden, eerlijk gezegd.

Het verdict van de personal stylist

Het verdict: ik ben geen hopeloos geval en heb een neus voor kwaliteit. Maar qua combinaties mag ik wat meer experimenteren. Een romantische rok combineren met een stoere laars en een leren vestje, bijvoorbeeld. Of met een wit shirt en sneakers. De mouwen opstropen van mijn vestjes maakt ze minder stijf en wat vlotter. Mijn witte sneakers met zijsluiting zijn te breed om elegant te zijn en moet ik vervangen door een spitser paar. Maar vooral: geen ballerina’s! Dat wist ik ergens wel: mijn brede voeten zien er nog plomper uit dan anders in ballerina’s. Maar het is zo praktisch…. “Ballerina’s zijn voor niemand elegant” zegt Liesbeth beslist. 8 paar gaan meteen in de zak voor de textielcontainer.

Na drie uur hebben we mijn winter- én zomergarderobe bekeken. Het laatste uur spendeert Liesbeth aan haar huiswerk: voorbeelden bijeenzoeken van de sleutelitems die ik nog mis. Twee dagen later krijg ik een lijstje suggesties doorgemaild. 7 espadrilles en sandalen als zomers alternatief voor de ballerina. Een tiental lange rokken die ik gekleed (met hakken) of casual (met sneakers) kan dragen.  Een geklede sweater die net zo goed met een rok kan. Een (stoer) kort vestje. Een winterjas. Voorbeelden van broeken die mij flatteren. Een mix van duurdere merken en goedkoper, net zoals er al in mijn kleerkast hangt. Het moeilijkste vind ik een lange halsketting zoeken. “Ik draag zelden juwelen, voel me al snel een kerstboom” sputter ik tegen. “Dat heb je nodig om dat strenge van je ‘Amish’ jurken te doorbreken” werpt ze op. Had ik al gezegd dat Liesbeth geen blad voor de mond neemt?

Twee weken later

Ik heb teveel werk om onmiddellijk aan de slag te gaan met het lijstje. Liesbeth had me enkele merken en boetieks getipt die aansluiten bij mijn stijl. Eentje ligt in de buurt waar mijn ouders wonen. Na de paasbrunch glip ik er tussenuit voor een speedshopping. Ik kom buiten met een jumpsuit, een paar witte sneakers en zomerse slip-ons, die er goed bij passen. Een veilige keuze, maar ik heb het gevoel dat ik nu wel veel gerichter koop. En dat ik ook beter zie wat me staat. Met juwelen heb ik het nog altijd moeilijk. Maar ik blijf oefenen!

Info

Een sessie kan je boeken vanaf 120 euro. www.liesbethdiels.be

Lees ook:

Adaptogenen, een eeuwenoud middel tegen stress

Leadlife, het dashboard van je gezondheid

De kunst van de eenvoud

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht