Tatoeages: Wat moet je weten voordat je begint?

Nu het mooi weer wordt zie je ze overal: tatoeages. Bijna iedereen lijkt ze te hebben. Wat moet je weten voor je er aan begint? Tips van de dermatoloog en de tatoeage expert.  

tattoo
Photo-by-Nordwood-Themes-for-Stocksnap

De tijd dat je ‘ruig volk ’ als matrozen, militairen of bikers herkende aan hun tatoeages ligt ver achter ons. Beroemdheden uit de sport-, muziek en filmwereld maakten tatoeages populair en tegenwoordig lijkt iedereen er minstens een te hebben. Van een weldoordacht symbooltje op een discrete plaats, lijfspreuken die een hele torso beslaan tot lichamen als levende canvassen voor kunstwerken die nooit af lijken te geraken. Voor de ene is het kunst, voor de ander een uniek accessoire dat zijn persoonlijkheid uitdrukt of een eerbetoon aan een dierbare. Maar dan wel eentje met een permanent karakter.  

Is tatoeëren gevaarlijk?  

Bij het tatoeëren wordt met behulp van een naald pigment in de huid gebracht. “Het doorprikken van de huid brengt een risico op infectie mee,” bevestigt dermatologe Christa De Cuyper, auteur en tatoeage-expert van de Hoge Gezondheidsraad en stichter van de European Society of Tattoo & Pigment Research. “Voornamelijk wanneer de procedure niet in hygiënische omstandigheden verliep of als de klant de wonde niet goed verzorgt.”  

Ook de inkt kan voor problemen zorgen. De pigmenten in de inkt zijn namelijk niet specifiek ontwikkeld voor tattoos, maar voor industriële toepassingen, lezen we op de site van de Hoge Gezondheidsraad. De etikettering zegt bovendien niets over de zuiverheid van het product. “Onzuiverheden kunnen schadelijk zijn, maar ook kleurstoffen kunnen problemen geven, zoals allergische reacties. Vaak pas na maanden of zelfs jaren, en vooral op rode pigmenten.”

Over de opname van die stoffen, hun verspreiding in het lichaam en de gevolgen op lange termijn is nog niet veel geweten. Belgische cijfers bestaan er niet, maar dr De Cuyper haalt enkele cijfers uit Duitse studies aan: “30 tot 50 % zouden milde bijwerkingen zoals jeuk, pijn of zonovergevoeligheid ervaren. Een kleine 5% krijgt last van ernstige bijwerkingen.” Maar met een goede hygiëne en betrouwbare inktproducenten zijn de risico’s beperkt. In België gelden de Europese aanbevelingen rond hygiëne en de veiligheid van de inkten, al zijn die helaas niet bindend en wordt er in de praktijk weinig gecontroleerd. De hygiëne voorwaarden zijn duidelijk omschreven in een Koninklijk Besluit. Daarnaast is de beroepserkenning gekoppeld aan een verplichte opleiding.

7 tips van experts

  • Zoek een ervaren artist wiens stijl je aanspreekt en check zijn/haar licentie en referenties. Een tatoeage laten zetten in het buitenland, op beurzen, markten of andere events is geen goed idee. Een professional werkt hygiënisch: handen wassen, wegwerphandschoenen en steriel verpakte naalden gebruiken zijn de standaard. Hij/zij geeft je schriftelijke informatie over mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties en een toestemmingsformulier met de referenties van de gebruikte inkt, zodat je alle info hebt voor de arts mochten er problemen opduiken.  
  • Denk goed na over wat je wilt. De liefde bijvoorbeeld is niet altijd een even lang leven beschoren als een tatoeage. “Breng voorbeelden mee, denk na over de grootte, welke kleuren je wilt en waar hij moet komen” tipt Joe Dynamite van Glorybound Tattoo Antwerp. “Hoe preciezer je bent, hoe beter de tatoeëerder weet wat je wilt.” Nog een gouden tip: “Als je een quote in een vreemde taal wilt, check dan de schrijfwijze. Menig voetballer heeft zich zo al belachelijk gemaakt.” 
  • Volg het advies van de expert. Wanneer hij/zij je iets afraadt, dan is daar meestal een goede reden voor.  
  • Niet alle plekken zijn even gevoelig. “Waar de huid dunner is, voel je de pijn scherper” weet Joe. “En waar kraakbeen zit, voel je de naald door je lijf daveren. De minst pijnlijke plek is de arm.” Toeval dat mannen vooral voor de binnen- of bovenarm kiezen? Vrouwen vinden elegantie belangrijker: “Ze kiezen voor sierlijke plaatsen, zoals een pols, schouder of een zinnetje op de ribben, onder de borsten of langs het sleutelbeen.” Iedereen ervaart pijn anders, maar volgens Joe zit er veel tussen de oren zit.  
  • Zorg dat je weerstand optimaal is. “Een goede nachtrust en een stevig ontbijt zijn cruciaal. Het helpt als je kunt ontspannen en rustig blijft doorademen tijdens het tatoeëren.”  
  • Verzorg je tatoeages zoals het hoort. Na de ingreep is het belangrijk dat je de verzorgingsinstructies van de tatoeëerder nauwgezet volgt. Met een verse tatoeage mag je minstens 2 weken niet zwemmen, geen bad of sauna nemen om infectie te vermijden. Blijf de eerste 3 maanden uit de zon als je pigmentvlekken wilt vermijden. De zon is sowieso geen goed idee, omdat ze de kleuren van tatoeages doet verbleken. “Een ​goede UV-bescherming helpt dat te beperken, evenals het risico op allergische reacties.” Adviseert dr De Cuyper.
  • Een tatoeage is sneller gezet dan verwijderd. Toch spijt? Dan is een laserbehandeling de enige optie, volgens dr Decuyper. “Maar dat is een pijnlijke, dure behandeling (er zijn vaak meerdere sessies nodig) zonder garantie op een perfect resultaat.”  

Info

Meer info en tips vind je op www.health.belgium.be

Lees ook

Je kleerkast laten screenen door een personal stylist

Adaptogenen, een eeuwenoud middel tegen stress

Leadlife, het dashboard van je gezondheid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht