Cartier Carat, een stralende bloemengeur

Een nieuw parfum van Cartier

Een van mijn laatste wapenfeiten als beautyjournaliste van Feeling, was een tripje naar Parijs om het nieuwe parfum van Cartier te ontdekken. En wat het helemaal super maakte: in het kantoor van huisparfumeur Mathilde Lauent! Carat is een stralende abstracte bloemengeur, geïnspireerd door de verschillende kleuren die je in een diamant kan zien. Het is het eerste Cartier parfum dat expliciet verwijst naar de wereld van het juwelenmerk. Een karaat is immers de meeteenheid die de diamantindustrie gebruikt voor het wegen van een diamant. Niet meteen iets wat Mathilde Laurent inspireerde, geeft ze toe. “Ik heb een hekel aan vergezochte associaties met zaken die niets met parfum te maken hebben. Een diamant is mineraal, transparant, koud, bijna ijzig. Ik zag absoluut niet hoe je dat kon vertalen in parfum.”

Waar ze zich wel iets bij kon voorstellen was het gevoel dat je krijgt wanneer je diamanten draagt. “Voordat ik bij Cartier werkte had ik dat nog nooit gedaan. Ik raakte onmiddellijk gefascineerd door het licht in een diamant: de schitteringen en de verschillende kleuren die je er in kan zien.” Daar kon ze wél wat mee. Want dat is volgens haar net hetzelfde als parfum maken: hoe je een geheel (als wit licht) opeens in zijn onderdelen (de verschillende kleuren) ziet. “Met verschillende ingrediënten een harmonie creëren, waarvan je de elementen niet meer kan onderscheiden. Dat is de kunst van parfum maken.”

Een stralend parfum

Voor Mathilde Laurent is een ‘stralend’ parfum iets dat licht en vrolijkheid geeft. In het geval van Carat zag ze dat als een abstracte bloem, die ze samenstelde uit 7 bestaande bloemen.” Ze bestaat niet echt, maar toch is ze levend, fris, sprankelend en stralend. Het is een witte bloem, maar de bloemen waaruit die is opgebouwd zijn dat niet allemaal. Elke bloem heeft een andere kleur: violet voor de violet, indigo voor iris, blauw voor hyacint, groen voor ylang ylang, geel voor narcis, roze voor kamperfoelie en rood voor tulp.” Dat zijn behoorlijk wat beperkingen, maar Mathilde Laurent houdt wel van een uitdaging.

En ze maakte het zichzelf nog moeilijker door bloemen te gebruiken die niet of nauwelijks aan bod komen in de parfumerie. Bloemen zoals een tulp, die weinig ruiken maar toch een zeer mooie, specifieke geur hebben. “Ze voegen iets subtiel toe. Iedereen heeft het altijd over jasmijn, de koningin van de parfumerie. But the queen is dead! Het plezier zit hem in verder te gaan zoeken.”

Frisse bloemengeuren: een technische uitdaging

Carat is een fris parfum, wat doet vermoeden dat het voor jongere vrouwen is ontwikkeld. Maar daar heeft Mathilde Laurent lak aan. “Een parfum heeft geen leeftijd. Ik heb Carat gemaakt voor vrouwen die jong van geest zijn, maar dat heeft niets met leeftijd te maken. Het is een parfum dat vooral echte liefhebbers van bloemenparfums zal aanspreken” meent ze.

Voor een fris parfum houdt Carat erg lang. Dat was een technische uitdaging, omdat Mathilde Laurent een zuivere bloemengeur wilde maken, zonder de typische hout- of Oosterse basisnoten (die een parfum langer doen houden). Je ruikt van het begin tot het einde uitsluitend bloemen. In zijn geheel wel te verstaan. Eerst ruik je het groene loof van de bloem, aanvankelijk waterfris en geleidelijk aan wat kruidiger, maar het blijft altijd bloemig. En dat is meteen het bijzondere aan Carat. Zuivere bloemengeuren bestaan nauwelijks nog. En al helemaal geen met ietwat volume en uithoudingsvermogen (wat we tegenwoordig van een parfum verwachten).

Carat is mooi gemaakt en is een aanrader voor liefhebbers van het frissere, subtiele genre, zoals meiklokjes (Diorissimo, Hermès Muguet Porcelaine), crispy fantasiegeuren zoals Byredo La Tulipe of zelfs het frisse tuberoosparfum Do Son van Diptyque! Ze delen allemaal een verfijnde maar tikje koele schoonheid. De Grace Kelly’s van de parfumerie, als het ware.

Info

Cartier Carat eau de parfum 30 ml: 72 euro, 50 ml: 100 euro, 100 ml: 138 euro, te koop in de parfumerie. www.cartier.com

Disclaimer: Ik kreeg een testexemplaar van Cartier, maar dat beïnvloedt op geen enkele wijze mijn oordeel.

Lees ook

Joy By Dior

Gabrielle, het nieuwe parfum van Chanel

Chanel Coco Mademoiselle Intense review

Wat bloemenparfums over je vertellen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht